[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 21. oktobar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

20. Oct 2000 17:00 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek

Milan Božić

(Kum)

Početak - rođen je 30. marta 1952. u Beogradu. Otac Dušan bio je privrednik, majka Radmila istoričar umetnosti.

Detinjstvo - od malih nogu bio je veliki matematičar. Ukapirao je bolje kad se sabira i množi nego kad se oduzima i deli.

Nacionalnost - Srbin - i kako je naveo za potrebe leksikona "Ko je ko u Srbiji" - liberalni demokrata.

Verska opredeljenost - nije se javno izjasnio.

Obrazovanje - osnovnu školu, gimnaziju (Matematičku) i Prirodno-matematički fakultet završio je u Beogradu. Zanimale su ga, pre svega, cifre i kombinacije s njima, magistrirao je 1978, doktorirao 1983. Sam je naveo da su mu uža specijalnost matematička logika i računarstvo.

Karijera - počeo je kao asistent na Matematičkom fakultetu 1975, potom je bio docent 1984, pa vanredni profesor od 1991. godine. U međuvremenu, od 1987. do 1994, predsedavao je savetom PMF-a. U istom periodu bio je i dekan na ovom fakultetu. I to bi bio zvaničan deo biografije. Uz podatke da je autor 40 naučnih radova, više knjiga i publikacija; da je popularizovao nauku učestvujući u emisijama Naučnog programa TV Beograd i u časopisu "Galaksija". Na Radiju "B-92" (onom pravom) u emisiji "Srbotopija" bio je dežurni komentator raznih pojava u zemlji Srbiji. I danas slovi za onog ko o svemu zna sve.

U nezvaničan deo biografije spada i najprivatnija storija supružnika Božić. Ono "oženio je Sanju novinarku i julovku, ćerku dojučerašnjeg rektora BU Jagoša Purića, poznatog kao vatrenog Miloševićevog saborca tokom Osme sednice komunista Srbije i sestru poznatog novodemokrate). Tu je i podatak da su u kumovskim vezama s Mirom Marković. Sam Božić, u početku, objašnjavao je (posle mu je dojadilo pa nije): " Miru znam dvadeset godina. Zajedno smo se zaposlili na PMF-u 1974. Viđali smo se i družili na fakultetu". Posle promocije drugaričine knjige (u kojoj nije lamentirala nad neposlušnim vodama, vetrovima, niti raskošnim cvećem, leptirićima ili nijansama neba, sjajem zvezda, a čime jeste, nije ni bitno), izjavio je: "Mira ima jedan srbijanski način političkog mišljenja, urbanizovan". Kad su mu prigovarali da je čovek za vezu između bračnih parova (dedinjskog i espoosovskog), lenjo mu je bilo i da opovrgava "te rekla-kazala varijante", samo je konstatovao: "Neću ni da pričam o tom, neka se tim pate zlobni".

U međuvremenu, javnost ga je upoznala kao savetnika Vuka Draškovića, ali on tvrdi da je "samo" predsednik Političkog saveta SPO-a, te da to nije isto. Da nije tako misle oni koji su ubeđeni da Dana i Vuk najviše veruju Božiću. Zavidni stalno opominju da je malo čudno da dekan "najlevičarke" Markovićke bude savetnik "najdesničarke" Draškovićke. On, pak, pojašnjava: "Neki put ubode jedna, neki put ubode druga, ali su razlike tolike da ih je teško porediti".

Kad je koalicija "Zajedno" osvojila vlast, pa se rasturila, (Vukovi su srušili Đinđića u Gradskoj skupštini), postao je v.d. gradonačelnika. "Đinđić je dobio gradonačelničko mesto da bi podržao kandidaturu Draškovića za predsednika Srbije. Onog trenutka kad je počeo da izmišlja Havele, koalicija je završena. Usledila je, normalno, politička kazna. "Svi bismo mi bili mazohisti da ga nismo smenili", potvrdio je sam događanje mu ove funkcije ("Vreme", 24. januara 1998). "Nijedna vlada nije ispoštovala ono što je bilo kome obećala. Grad je, uopšte po ispunjavanju svojih obaveza, mila majka", ustvrdio je tad.

Predsedavao je Upravnim odborom "Studija B" (kad je oslobađan po treći put, valjda). Šuškalo da će biti direktor RTS-a, ali je priznao: " Mesto direktora RTS-a je dosadno. Ja bih pre da budem šef policije".

Stranački angažman - bio je opozicioni prvoborac, staž mu je počeo kod Mićunovića u Demokratskoj (napustio ju je posle prvog cepanja). S Nikolom Miloševićem i Kostom Čavoškim osnovao je Srpsku liberalnu stranku (klub mrzitelja Slobodana Miloševića). Završio je u SPO-u, a stalno ga sumnjiče da je julovac ubačen u Vukove redove sa zadatkom da mu rasturi partiju. Ovo je, naravno, demantovao, mada mu kolega Borivoje Borović i dalje ne veruje. Nimalo.

Zanimljivosti - u najnovijim kombinacijama gde će ko, s kim i čim, njegovo ime se spominje isključivo u delu - smeniti. Naime, deo članstva traži njegovu ostavku na mesto člana Predsedništva SPO-a.

Oženjen je Sanjom, imaju sina.

ZORICA VULIĆ


vesti po rubrikama

^politika

15:15h Nastavak zasedanja Skupštine Srbije: U subotu nova vlada
15:20h Na sednici GO SPS-a odlučeno u petak: Minić predsednik prelazne vlade
15:30h Mira je u Jugoslaviji, rečeno na pres-konferenciji u JUL-u
15:40h Dačić za promenu rukovodstva SPS-a
15:42h Glas saznaje: Kako je Uprava za moral pripremala pripadnike VJ za izbore
15:45h Saopštena imena ministara DOS-a u vladi
15:50h Omladina SPO demantuje samu sebe
16:00h Severin, predsednik Parlamentarne skupštine IEBS:  SRJ kao stalni gost OEBS-a
16:15h Dragan Šoć: Referendum za pola godine
16:30h GO SNP-a u subotu odlučuje o mandataru: Žižić prvi kandidat
16:40h Borović: Drašković izgubio kontakt s narodom
17:00h Ko je ovaj čovek: Milan Božić
17:15h Tanjugovci rešili da podgreju priču o Zoranu Jevđoviću
18:00h Koštunica razgovarao s Petričem: Povratak izbeglica u BiH
22:25h Vojislav Koštunica primio akreditivna pisma novih ambasadora
22:26h Od 26. oktobra SRJ član Pakta za stabilnost
22:27h Ostavke radikala
22:30h Kertes poklanjao zaplenjene automobile
22:37h Pronađen leš francuskog vojnika
     


     


FastCounter by LinkExchange