[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 18. oktobar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

17. Oct 2000 19:25 (GMT+01:00)

Predsednik SRJ prvi put u Crnoj Gori, Đukanović poručio

Bez predstavnika DPS
u prelaznoj vladi SRJ

Koštunica razgovarao sa Đukanovićem, Marovićem, Vujanovićem i mitropolitom Amfilohijem. Predsednik Crne Gore umesto izjave novinarima obratio se saopštenjem

PODGORICA - CETINJE - Predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica u utorak je, prvi put posle izbora na ovu funkciju, posetio Crnu Goru, gde ga je na aerodromu dočekao potpredsednik Vlade Crne Gore Savo Đurđevac.

U Podgorici se sastao sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, a potom i premijerom Filipom Vujanovićem, predsednikom Skupštine Svetozarom Marovićem i potpredsednikom Vlade Savom Đurđevcem. Predsednik Koštunica potom je otišao na Cetinje gde se sastao sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem.

Jedva do izjava
Protokol pri prvoj poseti predsednika SRJ Crnoj Gori posle septembarskih izbora bio je veoma strog. Novinari su prvo "zamoljeni" da se udalje ispred vile "Gorica" u Podgorici, gde su čekali kraj razgovora predsednika SRJ sa najvišim državnim funkcionerima Crne Gore, a potom jedva uspeli da dobiju nekoliko odgovora od predsednika SRJ ispred cetinjskog manastira.

Posle razgovora sa crnogorskim funkcionerima u vili Gorica nije bilo izjava za javnost, a predsednik SRJ obratio se novinarima tek posle posete manastiru na Cetinju.

- Sama činjenica da sam došao u Crnu Goru, a dolaziću još mnogo puta, znači da sam spreman da razgovaram kako o formiranju prelazne savezne vlade, tako i, posebno, o budućim odnosima Srbije i Crne Gore. Danas smo mnogo više razgovarali upravo o budućim odnosima dveju republika, i to je u ovom trenutku dovoljno.

Koštunica je istakao da je "veoma zadovoljan" razgovorima sa Đukanovićem i dodao:

- Nije uobičajeno da se o ishodu tih razgovora govori pre nego što budu okončani.

Predsednik SRJ je naveo da sednica Vrhovnog saveta odbrane nije zakazana, i podsetio da je prošla odložena zbog saobraćajnog udesa predsednika Crne Gore.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović obratio se javnosti, posle susreta sa Koštunicom, samo kratkim saopštenjem u kojem je naveo da je veoma zadovoljan zbog nedavnih demokratskih promena u Beogradu koje su od značaja ne samo za demokratizaciju Srbije, već i regulisanje međusobnih odnosa Crne Gore i Srbije.

Đukanović je naglasio da bi bilo dobro da se veoma brzo otvori politički dijalog i organizuje rad ekspertskih timova o pravcu pronalaženja "obostrano prihvatljivih rešenja", a koja bi bila realizovana posle vanrednih izbora u Srbiji.

Đukanović je, kako se navodi u saopštenju, upoznao Koštunicu sa razlozima zbog kojih Crna Gora ne može da učestvuje u radu prelazne savezne vlade, "što opredeljuje odnos Crne Gore prema toj vladi".

U saopštenju Đukanovićevog kabineta piše da su u ovom razgovoru otvorena i pitanja u vezi sa Vrhovnim savetom odbrane.

Žižić premijer?

Kako "Glas" saznaje, danas će se održati sednica Glavnog odbora SNP. Razgovori DOS i SNP o formiranju Savezne vlade prekinuti su u ponedeljak uveče posle nepristajanja DOS da jedno ministarsko mesto dobije SPS. Razgovori SNP i DOS biće nastavljeni do kraja ove nedelje, a formiranje Savezne vlade može se očekivati već početkom naredne sedmice. Najveće izglede za funkciju predsednika Vlade ima Zoran Žižić.


Kako narod kaže

Mitropolit Amfilohije, posle razgovora sa predsednikom SRJ, objasnio je da je glavni razlog Koštuničine posete bilo izražavanje zahvalnosti svetom Petru Cetinjskom, "od čijeg je ćivota uzeo blagoslov u izbornoj kampanji".
- Koštunica je prvi verujući, kršteni predsednik od 1945. godine. Sve što nam se dešavalo, po mnogo čemu, je u poslednjih 56 godina bilo u znaku nekrsta - dodao je mitropolit. Na pitanje kako komentariše Koštuničinu izjavu da treba raspisati referendum u obe republike o opstanku zajedničke države, mitropolit je rekao da narod treba uvek pitati jer je glas naroda, glas božiji.
- Ako narod zaista bude hteo nezavisnu Crnu Goru, nema nikakvog razloga da ne prihvatimo ustrojstvo države, kako to narod hoće…

Nataša Mijušković


vesti po rubrikama

^politika

15:10h "Glas" istražuje: Ko će biti premijer prelazne vlade u Srbiji
15:15h Za nedelju najavljena sednica GO SPO: Rasprava o ostavci Vuka Draškovića
15:25h Perišić: Prihvatio bih svaku dužnost
15:30h Novi način rada socijalista: Sednica Glavnog odbora po grupama
15:45h Bez preciznih rokova za formiranje Vlade SRJ
15:50h Čović najavio: Mogući novi savezni izbori
16:00h Mitrić: Mandat premijera ne može dobiti SNP
16:10h Žižić: Spremni smo da zbog SRJ učinimo ustupke
16:20h Vesna Pešić: Milošević i dalje politički aktivan
16:30h Ko je ovaj čovek: Vladeta Janković
16:45h Glas saznaje: Šta se u kritičnim trenucima demonstracija dešavalo u Generalštabu (2)
17:50h Patrijarh Pavle primio Nebojšu Pavkovića
18:15h Novi ambasadori predali akreditive
19:15h Predrag Bulatović: Ne insistiramo da u vladu uđe SPS
19:25h Predsednik SRJ prvi put u Crnoj Gori, Đukanović poručio: Bez predstavnika DPS u prelaznoj vladi SRJ
22:41h Hitna pomoć EU za Srbiju
22:42h Providne kutije za republičke izbore
22:44h Svilanović izašao iz Kriznog štaba
     


     


FastCounter by LinkExchange