[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 18. oktobar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

17. Oct 2000 18:13 (GMT+01:00)

Počelo suđenje optuženima za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, prvooptuženi tvrdi

Slučajno sam se zatekao u pucnjavi u hotelu

Kad sam čuo hice, zalegao sam. Čim je prestalo, krenuo sam ka izlazu, ali sam pao jer me je nešto pogodilo u leđa. Noge su mi se oduzele, oslanjajući se na laktove dopuzao sam do izlaza

BEOGRAD - U Okružnim sudom u Beogradu pred većem sudije Dragoljuba Đorđevića u utorak je počelo suđenje optuženima za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, Milenka Mandića Mande i Dragana Garića koje se dogodilo 15. januara oko 17 časova u holu beogradskog hotela "Interkontinental".

Prvooptuženi Dobrosav Gavrić porekao je pred sudom bilo kakvu umešanost u ubistvo rekavši da se u trenutku pucnjave slučajno zatekao u holu hotela. Gavrić je rekao da je u toj pucnjavi ranjen i da je, uz pomoć drugooptuženog Milana Đuričića, na svoj zahtev prebačen u bolnicu u Loznici, gde mu je ukazana pomoć. Iako je sedeo u invalidskim kolicima izjavu je dao bez veće teškoće, povremeno ispijajući vodu koju mu je na sudijin zahtev doneo pripadnik sudske straže.

Barutne čestice od petarde?
Na pitanje sudije Đorđevića kako objašnjava to što je u momentu pucnjave u hotelu nosio pancirni prsluk, Gavrić je odgovorio: "Nosim ga obično zimi, ali ne zbog hladnoće već radi zaštite. Kada mu je sudija predočio da su na rukavima njegove garderobe otkriveni tragovi barutnih čestica (što može da ukaže da je pucao) rekao je da je na proslavi Srpske nove godine bacao petarde. Na to je tužilac Nebojša Maraš reagovao pitanjem: "Da li Vam je neka petarda eksplodirala u ruci!". Odgovor je bio:"Ne".

Bez velikog interesovanja
Iako je suđenje optuženima za Arkanovo ubistvo najavljivano kao suđenje decenije, u beogradskoj Palati pravde, bar prvog dana, nije vladala velika zainteresovanost za praćenje ovog slučaja. Sudnica nije bila puna, a jedino je veći broj pripadnika sudske straže u sudnici i pripadnika MUP-a oko zgrade suda upućivao na činjenicu da se radi o većem procesu.

- Tog dana vratio sam se iz Subotice sa devojkom, Đuričićem, i Nikolićem koji su bili sa suprugama. Pošto sam ispratio devojku u studentski dom, došao sam u "Sava" centar i razgledao butike, a u međuvremenu dogovorio sam se sa Đuričićem da se vidimo u "Interkontinentalu" - rekao je Gavrić dodajući da je u trenutku kada je čuo pucnjavu odmah zalegao.

- Čim je prestalo, krenuo sam ka izlazu, ali sam pao jer me je nešto pogodilo u leđa. Noge su mi se oduzele, pa sam, oslanjajući se na laktove, dopuzao do izlaza.

U tom momentu pojavio se Đuričić i na njegov zahtev ga ubacio u kola.

Gavrić je rekao da se slabo seća šta se kasnije događalo i da je došao svesti tek na naplatnoj rampi kada je u automobilu prepoznao Dejana Pitulića koji ga je odvezao u Loznicu gde mu je ukazana lekarska pomoć.

Pored Gavrića i Đuričića, optužen je i Dragan Nikolić zvani Gagi kome se sudi u odsustvu jer je u bekstvu. Optuženi su i Zoran Nikolić, Dejan Pitulić, Vujadin Krstić, Milomir Vasiljević, koji se brani sa slobode, Đorđe Grubačić, Stojan Ranković i Slaviša Marković koji se takođe brani sa slobode.

Glavnom pretresu prisustvovala je Ražnatovićeva majka i članovi porodica ubijenih Mandića i Garića. Svetlana Ražnatović, koja je pred istražnim sudijom saslušana kao svedok, nije se u utorak pojavila u sudu jer nije pozvana da svedoči. Suđenje se u sredu nastavlja saslušanjem Milana Đuričića.

S. Stanimirović


vesti po rubrikama

^hronika

18:13h Počelo suđenje optuženima za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana
18:29h Na Beogradskom sajmu usmrćen Neđeljko Drčelić
18:41h Banja Luka: Pukovnik u penziji postavljao eksploziv
19:09h Odložen proces Čedomiru Jovanoviću
     


     


FastCounter by LinkExchange