[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 15. oktobar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

14. Oct 2000 19:00 (GMT+01:00)

Predsednik Jugoslavije s liderima Evropske unije u Bijaricu

Pomoć za povratak u Evropu

Koštunica dočekan kao predstavnik nove, demokratski orijentisane Jugoslavije. Obećanja konkretne i svestrane pomoći. Žospen: Promene koje su se dogodile u SRJ nisu rezultat nikakve zavere, već volje naroda. Obećano 200 miliona dolara za rešavanje hitnih socijalnih problema, kao što su plate i penzije


(od specijalnog izveštača)

BIJARIC - Predsednik SRJ Vojislav Koštunica bio je u subotu počasni gost samita šefova država i vlada zemalja članica EU u Bijaricu. Bila je to prva zvanična poseta novoizabranog predsednika SRJ nekoj stranoj zemlji i novi veliki dokaz da je SRJ, posle višegodišnje izolacije, počela povratak u svet.

Predsednik Koštunica je u Bijaric, mondensko letovalište na francuskoj obali, koje je od petka domaćin šefovima vlada i ministrima inostranih poslova petnaest zemalja EU, doputovao specijalnim letom JAT-a, sa samo nekolicinom saradnika i velikom grupom jugoslovenskih novinara.

Evropski lideri su predsednika Koštunicu dočekali kao predstavnika nove, evropski orijentisane Jugoslavije, i u tom tonu bile su sve njihove izjave koje su date novinarima posle svečanog ručka na kojem je naš predsednik bio počasni gost.

- Evropska unija učiniće sve što je u njenoj moći da obezbedi ne samo pomoć Jugoslaviji, već i da joj pomogne da se vrati kako demokratiji, tako i svom domu, Evropi i evropskoj porodici. Promene koje su se dogodile u SRJ nisu rezultat nikakve zavere, već volje naroda - rekao je premijer Francuske Lionel Žospen.

Francuski predsednik Žak Širak izjavio je da su Srbi stali u odbranu vrednosti, "kao što je to demokratija", i svoju pobedu izvojevali prvo glasačkom kutijom, a potom i mirnim putem na ulici.

Čak se i rukovali
Na pitanje da li se sastao s komesarom EU za spoljnu politiku i bezbednost, Havijerom Solanom, Koštunica je odgovorio da jeste, da se čak s njim i rukovao, što je izazvalo reakciju prisutnih novinara, ali da s njim nije dugo razgovarao jer je Solana morao da iz Bijarica odmah otputuje u Brisel.

Defanzivni nacionalista
Na pitanje da li je istina da se zalaže za promenu imena Jugoslavije i zašto Koštunica je rekao da naziv Jugoslavija ne odgovara aktuelnom stanju.
- Posle 1992. godine ta zemlja više ne postoji, zato ne insistiramo na samoj promeni imena koliko na stvarnom stanju. On je objasnio da Jugoslaviju čine samo Srbija i Crna Gora, te da bi naziv države trebalo da bude Srbija i Crna Gora.
Što se tiče stava prema Kosmetu rekao je da je pre svega Srbin, "kao što je Francuz Francuz", i da je jedan defanzivni nacionalista. Tačnije, čovek koji je samo zabrinut za svoju naciju, što ne znači da mrzi druge.
Koliko je njegov nacionalizam defanzivan objasnio je rekavši da nema ništa protiv da se i Srbi i Crnogorci, ako to žele, na nekom referendumu izjasne jesu li za zajedničku državu.
Kad je reč o položaju nacionalnih manjina u SRJ rekao je da nisu faktor koji će destabilizovati Srbiju ukoliko budu imale, "što i moraju da imaju", regionalnu autonomiju i takav sistem vlasti koji podrazumeva jedan demokratski i decentralizovani režim.
Koštunica je prethodno, u razgovoru s domaćim novinarima u avionu, rekao da će se najverovatnije u utorak sastati i sa svim predstavnicima političkih partija u Crnoj Gori, kako bi razgovarali o konstituisanju nove savezne vlasti i dogovoru o osnovama za poboljšanje odnosa u federaciji.

- Hvala onima koji su glasali za te promene koje predstavljaju povratak demokratije u Jugoslaviju - rekao je Širak na konferenciji za novinare.

Širak je tom prilikom dodao da je oduševljen što je mogao da pozove Koštunicu na Samit EU u Bijaricu i što je jugoslovenski predsednik mogao da prihvati ovaj poziv.

- To je veoma važno jer Koštunica sam po sebi predstavlja, odnosno otelotvorenje je ponovo otkrivene demokratije u Jugoslaviji.

Posle uvodnog govora francuskog predsednika, novinarima se obratio i Žospen, koji je takođe pozdravio jugoslovenskog predsednika i izrazio oduševljenje njegovim dolaskom. Žospen je rekao da Koštunica predstavlja Vladu s kojom Evropa može da ostvari nove odnose i donese plodne odluke zbog kojih Balkan više nikad neće biti izvor nestabilnosti.

Novinarima se potom obratio i predsednik SRJ koji je rekao da mu je drago i da je uzbuđen što prisustvuje jednom ovakvom skupu, i to iz dva razloga. Prvi razlog jeste da dolazak u Bijaric potvrđuje da je SRJ, odnosno da su Srbija i Crna Gora tamo gde su uvek i bile, u Evropi kojoj i pripadaju. Drugi razlog jeste što njegovo prisustvo na Samitu EU potvrđuje da se prilike u SRJ normalizuju, sređuju i dolaze na svoje.

Koštunica je rekao da je na svečanom ručku, što je potvrdio i sam Širak, liderima EU izneo kratko saopštenje posle kojeg su mu postavljali unapred pripremljena pitanja. Koštunica je na konferenciji za novinare naglasio da izbori u Jugoslaviji 24. septembra nikad nisu bili teži, nikad prljaviji, ali da je opozicija prihvatila takve uslove i izvojevala pobedu, prvu putem glasačke kutije, a drugu mirno na ulici.

Takođe, naglasio je da je tim svojim pristankom opozicija bila spremna na sve u toku izbora, ali ne i samu izbornu krađu. Koštunica je naglasio da SRJ predstoji skoro formiranje Savezne vlade i izbori za srpski parlament, što doprinosi normalizaciji za koju je glavni uslov bio Miloševićev odlazak.
- To pokazuje kako sve može da se promeni samo za jedan dan, kako sve postaje lako, kako granice mogu da se otvore, kako strani novinari mogu da dođu, da se normalizuju odnosi Srbije i Crne Gore kako međusobni, tako i s celim svetom.

Koštunica je izneo svoje uverenje da će SRJ ostati upamćena po ovim značajnim promenama, kako u njoj samoj, tako i u svom okruženju, i da će današnja SRJ s novom vlašću biti garant mira na Balkanu.

Na pitanje kakva je sad situacija u SRJ i šta se čini da se uspostave javni red i mir, Koštunica je rekao da se stanje sređuje, javni poredak nije ugrožen, ali da političko stanje tek treba da se konsoliduje. On je takođe naglasio da Milošević nikad nije bio slabiji kao sad jer gubi uticaj, prvenstveno u SPS-u, "tako da u budućnosti neće predstavljati nikakav politički faktor".

Na pitanje o saradnji s Tribunalom, Koštunica je rekao da je svestan ovog zahteva, ali da u ovom trenutku, kad se SRJ bori s teškim socijalnim pitanjima, privredom u lošem stanju, pitanje saradnje s Hagom nije prioritet.

Novinari su pitali Širaka šta su lideri EU propitivali Koštunicu. Međutim, francuski predsednik je, slučajno ili namerno, novinare ipak ostavio bez odgovora.

Otvoreno nebo
Avion nacionalne kompanije JAT kojim je leteo predsednik Vojislav Koštunica sleteo je u Bijaric skoro pola sata ranije, jer mu je većina kontrola leta zemalja koje je preletao oslobađala prolaz. Međutim, avion je skoro 20 minuta kružio nad Bijaricom, zbog kašnjenja francuskog protokola i dolaska šefa diplomatije Ibera Vedrina na aerodrom.

Samo s JAT-om
Tokom leta, predsednik Koštunica razgovarao je i s predstavnicima nacionalne avio-kompanije JAT i tom prilikom rekao da voli da leti isključivo JAT-om i obećao da će u budućnosti u svim prilikama koristiti usluge isključivo našeg nacionalnog prevoznika.

Koštunica je kasnije naglasio da mu je od mnoštva postavljenih pitanja najzanimljivije i najteže bilo ono direktno: Šta SRJ konkretno traži od EU?
- Nisam odgovorio jer nisam znao šta pre da odgovorim, pored teške ekonomske situacije, potrebe za obnovom, potrebe za investicijama, nisam znao šta mi je preče. To je bilo stvarno otvoreno i iskreno pitanje na koje, ipak, nisam mogao konkretno da odgovorim.

Koštunica je potvrdio da će prisustvovati Samitu zemalja zapadnog Balkana i EU koji se u Zagrebu održava 24. novembra, navodeći da je taj sastanak važan zbog veze između EU i Balkana. - Sastanak je takođe zanimljiv i zbog činjenice da su se balkanske zemlje dosad približavale Uniji, a da Unija sad želi da se približi Balkanu, dođe na njega da bi ga bolje razumela.

Koštunica se osvrnuo i na prošlogodišnje NATO bombardovanje, rekavši da je naneta velika šteta i da će nam niti potrebne godine da sve obnovimo.

- Međutim, treba rešiti i nešto što nema veze s materijalnim, već s ponovnim uspostavljanjem veza s tim istim državama koje su u bombardovanju učestvovale - dodao je predsednik SRJ, naglašavajući da Srbi to ne mogu da zaborave, "ali da se ipak treba okrenuti budućnosti".

Posle zajedničke konferencije za novinare sa Širakom i Žospenom, Koštunica je otišao na sastanak s grčkim premijerom Kostosom Simitisom. Posle petnaestominutnog sastanka, Koštunica je poleteo put Beograda, s kratkim zaustavljanjem u Ženevi, oko 18.30 sati, zbog razgovora s predsednikom Švajcarske Adolfom Ogijem.

U obraćanju domaćim novinarima koji su ga pratili na putu za Bijaric, predsednik SRJ je tokom leta rekao da od sastanka s liderima EU očekuje da podrže demokratske promene u SRJ, "da joj otvore svoja vrata i omoguće ulazak u sve međunarodne institucije".

Što se tiče pomoći EU Jugoslaviji od 200 miliona evra, odnosno 173,2 miliona dolara koju je najavio predsednik Evropske komisije Romano Prodi, "zbog teškog socijalnog položaja stanovništva u Jugoslaviji uglavnom će otići za plate, penzije i druge potrebe koje su u ovom trenutku najneophodnije".

Na pitanje da li ima tremu i kako doživljava celo ovo putovanje, predsednik SRJ je odgovorio da se vrlo čudno i neobično oseća jer prvi put putuje u svojstvu predsednika i to mu se čini vrlo neobičnim, a pri tom i razlikuje od svih prethodnih putovanja po Srbiji tokom predsedničke kampanje.

Koštunicu je odmah po sletanju na aerodrom u Bijaricu, u 12,35 sati, dočekao šef francuske diplomatije Iber Vedrin. Vedrin mu je pri dočeku poželeo toplu dobrodošlicu. Ovaj razgovor, koji je počeo u 13 sati, održan je u kazinu "Esplanada" u Bijaricu.

Posle razgovora s francuskim predsednikom i premijerom Koštunica se sastao i s ostalim liderima EU na svečanom ručku. Domaćin ovog svečanog ručka za svih 15 šefova država i vlada EU koji su prisustvovali samitu u Bijaricu bio je predsednik Francuske Žak Širak. Dr Vojislav Koštunica je tom prilikom bio njegov počasni gost.

Inače, poseta predsednika SRJ ovde je bila iščekivana s velikim interesovanjem, ne samo stranih novinara, već i samih čelnika EU. Tokom radnog ručka, kako je najavljeno, razgovaralo se o konkretnoj pomoći Jugoslaviji.

Snežana Đurić - Pijevac


vesti po rubrikama

^politika

15:30h DOS dobio pisani odgovor socijalista: Potpisivanje sporazuma
15:40h Drecun: Predsednik SRJ mora da ispravi grešku
15:45h Predrag Bulatović: Savezna vlada za 15 dana
15:50h Vuković: Koštunica mnogo rizikuje ako premijer bude iz SNP-a
16:00h Sednica centralne otadžbinske uprave SRS-a: Ukazano poverenje Šešelju i Nikoliću
16:10h Lukovac, šef crnogorske diplomatije: Nezavisnost preduslov saradnje s Evropom
16:20h Ko je ovaj čovek: Aleksandar Tijanić
17:00h "Glas" istražuje: Kako je urađena pobednička kampanja predsedničkih izbora?
17:15h Šta znači nov stav SRJ o još nerazmršenom čvoru sukcesije
17:20h "Glas" istražuje: Postoji li sila koja može da zaustavi započeti preobražaj?
17:45h Analiza: Kako je izborni preokret u Srbiji pokvario kalkulacije crnogorskog predsednika
18:10h Aleksandar Karađorđević u nedelju u Beogradu
19:00h Predsednik Jugoslavije s liderima Evropske unije u Bijaricu: Pomoć za povratak u Evropu
19:15h Karl Bilt, specijalni izaslanik UN za Balkan: Savezna vlada, pa prijem u UN i MMF
     


     


FastCounter by LinkExchange