[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 15. oktobar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

14. Oct 2000 17:39 (GMT+01:00)

Marka od subote zvanično vredi 30 dinara

Slobodna kupoprodaja deviza u bankama

Sve do stabilizacije domaće valute, kurs će da se češće menja naviše ili naniže

BEOGRAD - Bez nove Savezne vlade nije bilo moguće da se izvrši zvanična devalvacija dinara, pa je zato na Poslovnom savetu međubankarskog tržišta odlučeno da se devizni kurs koriguje uvođenjem posebne stimulacije od 24 dinara.

Kontrola gotovine u preduzećima

- Korekcija kursa bez pratećih mera ne znači mnogo i zato je pripremljen paket mera " prve pomoći."Zaprepastio sam se kada sam video koliko ima sivih tokova novca. Neki od njih su već zatvoreni, ali još ima kanala kroz koje curi novac. Ja nemam formalna ovlašćenja i zato su novi direktori, uz guvernera, odgovorni da to zaustave. NBJ je već preduzela oštru kontrolu banaka i one više ne mogu da iznose gotovinu i na crnom tržištu kupuju devize, ali se pokazalo da to sada rade neka preduzeća, stvarajući haos uz pomoć ljudi iz establišmenta. Nakon obavljene finansijske kontrole objavićemo imena tih firmi, rekao je Dinkić.

Zahvaljujući tome, dinar je faktički devalvirao i marka od subote u svim menjačkim i poslovima na međubankarskom tržištu vredi 30 dinara.

Kako je objasnio izvršni direktor G17 plus, Mlađan Dinkić, bankama je uz to omogućena i slobodna kupoprodaja deviza. Po novom kursu one će moći čvrstu valutu da prodaju i kupuju od centralne banke, a one banke koje za to imaju mogućnosti mogu devize po novom kursu da prodaju i kupuju i od građana.

To će pomoći stabilizaciji kursa, a on će se češće menjati, naviše ili naniže, kako to već bude odredilo tržište. Po rečima Dinkića, pristojan nivo deviznih rezervi omogućuje i intervencije centralne banke na deviznom tržištu radi stabilizacije kursa.

Devizni dug do kraja godine
Nastupajući na BK televiziji, u odgovoru na pitanje da li će i kada biti izmiren zaostali dug po osnovu isplate prve rate stare devizne štednje, Dinkić je rekao: - Ako bih ja obavljao funkciju guvernera to se ne bi isplaćivalo u dinarima. NBJ bi do kraja godine isplatila štedišama preostali dug u devizama. Videćete na koji način.

Centralna banka neće više devize prodavati preduzećima, sem za izuzetne prioritetne namene. Preduzeća devize mogu da kupe od poslovnih banaka, a ukoliko su banke nelikvidne Dinkić im je preporučio da izvuku devize koje su iznele u inostranstvo i prodaju ih NBJ, ovog puta po realnom deviznom kursu.

To je jedna od mera za jačanje deviznih rezervi. Inače, namera je da se otkupe blagajnički zapisi od banaka, kako bi se povećala njihova likvidnost. Na osnovu razgovora s guvernerom NBJ Dinkić je najavio da će biti omogućeno da se deponenti sele iz jedne u drugu banku, što je jedan od načina da se izdvoje loše od dobrih banaka.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:39h Marka od subote zvanično vredi 30 dinara
17:52h Pokušaj Vidojevića da izvede puč u "Beogradskoj banci": Sam sebe proglasio predsednikom
18:04h Normalizacija stanja u pančevačkoj Azotari
18:26h Dr Dugalić. Neozbiljna nagađanja o poslu "Zastave" i "Pežoa"
18:54h I posle ukidanja sankcija, u AMSJ sve po starom
   


     


FastCounter by LinkExchange