[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 14. oktobar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

13. Oct 2000 17:25 (GMT+01:00)

"Petnaestorica" u iščekivanju dolaska predsednika SRJ u Bijaric

Koštunica u centru pažnje

Lideri EU od šefa jugoslovenske države očekuju da objasni stanje u SRJ i svoje planove, ali i da kaže šta traži zauzvrat

BIJARIC - Šefovi država ili vlada petnaest zemalja članica Evropske unije započeli su u petak svoj neformalni dvodnevni samit u mondenskom letovalištu Bijaricu koje se nalazi na jugu Francuske.

Prodijeva dobrodošlica najkonkretnija

Najkonkretniju i ujedno najtopliju dobrodošlicu predsedniku Koštunici poželeo je predsednik Evropske komisije Romano Prodi, koji je već predložio plan hitne pomoći Jugoslaviji u iznosu od oko 200 miliona evra, odnosno 173,2 miliona dolara. Ta sredstva će biti namenjena Jugoslaviji za hitne potrebe u zimskom periodu, odnosno za hranu, lekove i gorivo. Prodi je izjavio da je taj plan podrazumeva prvenstveno pomoć za Srbiju, a ta sredstva će biti uzeta iz budžeta EU. Prodi je nagovestio i hitnu pomoć za raščišćavanje Dunava, ali nije precizirao o kojim sredstvima se radi. U svakom slučaju, Prodi je bio kategoričan: "Više nema nikakvih političkih prepreka za tešnju saradnju između EU i Jugoslavije".

Debi bez reči o Hagu

Predsednik Koštunica može biti siguran da pitanje izručivanja Srba osumnjičenih za ratne zločine neće baciti senku na njegov debi na samitu EU, koji se u subotu održava u Bijaricu, prenosi AFP. Lideri EU dočekaće ga kao heroja jer su nestrpljivi da promovišu njegovu vladu kako bi sprečili eventualni povratak Miloševića.

Njihov domaćin i istovremeno predsedavajuća evropskom porodicom Francuska uveliko se priprema za još jedan događaj - da dočeka i pozdravi novog jugoslovenskog predsednika Vojislava Koštunicu, te da mu za hitnu pomoć u obnovi Jugoslavije ponudi iznos od 200 miliona evra.

Kako je prethodno najavljeno, predsednik Koštunica, u pratnji pedesetak novinara iz Jugoslavije, u Bijaric putuje u svojstvu počasnog gosta francuskog kolege i domaćina samita Žaka Širaka koji će mu u okviru svečanog ručka za učesnike poželeti dobrodošlicu u evropsku porodicu.

Skup koji je trebalo da bude više rutinsko okupljanje privukao je ogromnu pažnju svetske javnosti i naravno veliki broj novinara jer su nedavni, ali dramatični događaji u Jugoslaviji, posle saveznih i predsedničkih izbora, nametnuli liderima EU gotovo potpuno izmenjeni dnevni red.

U centru njihove pažnje, naročito u subotu, biće upravo Jugoslavija. Današnji drugi, ujedno i poslednji, dan samita praktično je rezervisan za predsednika Koštunicu.

Evropske diplomate sa zadovoljstvom ističu da će to biti prvi izlazak u svet novoizabranog jugoslovenskog predsednika, od koga se očekuje da svojim sagovornicima, na radnom ručku u subotu, objasni najnoviju situaciju u SRJ, planove za demokratizaciju zemlje, ali i očekivanje zvaničnog Beograda od evropske petnaestorice.

PRIREDILA: S. Đ. P.


vesti po rubrikama

^svet

16:19h Američki eksperti u Jemenu počeli istragu o napadu na razarač "Kol"
16:33h Izrael više ne smatra Palestince partnerima u pregovorima
16:57h Saopšteno ime dobitnika Nobelove nagrade za mir: Laureat Kim Dae-džung
17:12h Neformalni samit Evropske unije u Bijaricu
17:25h "Petnaestorica" u iščekivanju dolaska predsednika SRJ u Bijaric
17:41h SAD objavile uslove za potpuno ukidanje sankcija SRJ
17:42h Strana štampa o situaciji u SRJ: Koštunica između Istoka i Zapada
   


     


FastCounter by LinkExchange