[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 11. oktobar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

10. Oct 2000 18:18 (GMT+01:00)

Bivši šef diplomatske misije SAD u Hrvatskoj dobio drugi zadatak

Montgomeri novi ambasador u SRJ?

Zagrebački "Nacional" otkriva da mu je Beograd već "dodeljen", ali da će do prelaska na novu dužnost da deluje iz "egzila" u Budimpešti

U subotu, 16. septembra, u bašti rezidencije ambasadora SAD u Hrvatskoj priređena je oproštajna zabava na kojoj su se šef američke diplomatske misije u toj zemlji Vilijam Montgomeri i njegova supruga Lin pozdravili sa svojim dotadašnjim domaćinima, piše u jednom od prethodnih brojeva zagrebački nedeljnik "Nacional".

Nije u Beogradu

Vilijam Montgomeri "ne nalazi se u Beogradu", rečeno je u utorak Beti u ambasadi SAD u Budimpešti. Američki ambasador u UN Ričard Holbruk najavio je u ponedeljak da bi Montgomeri trebalo da doputuje u Beograd "kako bi započeo obnavljanje američkog prisustva na terenu". Najava o njegovom eventualnom dolasku odnosila se na jučerašnji dan. Američka ambasada u Mađarskoj nije juče bila u mogućnosti da saopšti da li će i kada Montgomeri eventualno doputovati u Beograd.

Logičan izbor?

Izbor Montgomerija za ambasadora u Beogradu bio je logičan potez Stejt departmenta iako se tokom pretprošle godine, u vreme kada je odlazak na novu dužnost Ričarda Majlsa, bivšeg šefa američke diplomatske misije u Beogradu i aktuelnog ambasadora SAD u Sofiji, tek bio najavljivan pominjalo i ime Kristofera Hila, bivšeg ambasadora SAD u Skoplju koji je zbog poznavanja prilika na Balkanu i kosovskog problema takođe važio za logičan izbor.
Montgomeri je "logičan", piše "Nacional" jer je pomogao demokratskim snagama i u Bugarskoj i u Hrvatskoj da dođu na vlast. Za njegovo trenutno sedište, koje je prvobitno trebalo da bude u Zagrebu, odabrana je Budimpešta jer, između ostalog, Jugoslovenima nisu potrebne vize za ulazak u tu zemlju.

Pri odlasku s dotičnog žura, svaki gost je dobio vizit kartu naslovljenu "Bil i Lin u Budimpešti", s novom adresom i brojevima telefona. Tim elegantnim načinom završene su, piše "Nacional", i sve spekulacije oko eventualnog Montgomerijevog ostanka u Zagrebu, za koji su se kod predsednika Klintona i njegovog državnog sekretara Medlin Olbrajt, u nekoliko navrata, zauzimali i premijer Račan i predsednik Mesić.

Njih dvojica su, naime, tražili da Montgomeri barem još šest meseci ostane na dužnosti u Hrvatskoj. Olbrajtova im je, piše nedeljnik, uz smešak ipak odgovorila: "Ambasador Montgomeri je dobio nov, odgovoran zadatak koji mora da obavi".

Da su okolnosti drugačije, Montgomeri bi, tvrdi nedeljnik, verovatno u Zagrebu ostao još najmanje pola godine. Ali, Stejt department je smatrao da jedino on od svih američkih diplomata ima dovoljno snage i iskustva da pomogne u demokratizaciji Srbije. Zbog toga je Olbrajtova rekla i Mesiću i Račanu da je Montgomeri dobio "novi zadatak" i da stoga, na žalost, mora da napusti Zagreb. U čemu se taj zadatak sastoji?

Vilijam Montgomeri, otkriva "Nacional", već je postao ambasador SAD u Jugoslaviji, ali u "egzilu", odnosno sa sedištem u Budimpešti. Budući da, stoji u daljem objašnjenju, između SAD i SRJ trenutno nema diplomatskih odnosa, Bil i Lin će se "u Beograd preseliti tek po njihovom uspostavljanju, najverovatnije vrlo brzo pošto je Slobodan Milošević otišao s vlasti".

Montgomerijevi su Zagreb napustili već početkom leta preselivši se u Budimpeštu, u svoju novu rezidenciju koju su "sami izabrali". Njegovo novo, ali privremeno radno mesto - Kancelarija za SRJ - osnovana je pri američkoj ambasadi u Mađarskoj.

U penziju pa u Cavtat

Službeni odlazak Bila i Lin Montgomeri iz Zagreba ne znači i njihov konačan odlazak iz Hrvatske, piše "Nacional". Posle tri diplomatske godine provedene u Zagrebu, Montgomerijevi su se "zaljubili u južni Jadran, tačnije u Cavtat gde su već našli kuću koju žele da kupe i u kojoj bi želeli da žive posle Bilovog odlaska u penziju i završetka diplomatske karijere".

S. Đ. P.


vesti po rubrikama

^svet

16:11h

Agencija AFP tvrdi da je Milošević kandidat za Nobelovu nagradu za mir

16:19h Izrael dao Palestincima nov rok za prekid nasilja
17:13h Luksemburg: Proširenje EU 2003. godine
17:39h Umrla Sirimavo Bandaranaike, prva žena - premijer na svetu
18:06h Reagovanja povodom ukidanja dela sankcija SRJ
18:18h Bivši šef diplomatske misije SAD u Hrvatskoj dobio drugi zadatak
18:32h Poziv Kofija Anana predsedniku Koštunicu: SRJ da traži prijem u UN
23:12h Nobel za hemiju
23:14h

Vlada Rumunije ukinula naftni embargo prema Jugoslaviji

   


     


FastCounter by LinkExchange