[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 11. oktobar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

10. Oct 2000 16:19 (GMT+01:00)

Izrael dao Palestincima nov rok za prekid nasilja

Produžen ultimatum

Barakova vlada uvela niz novih mera za osiguranje bezbednosti, uključujući i neograničeno zatvaranje palestinskih teritorija

TEL AVIV (Tanjug) - Izraelska vlada je u noći između ponedeljka i utorka odlučila da Palestincima da još nekoliko dana za okončanje nasilja i povratak mira na Zapadnu obalu i pojas Gaze i istovremeno je uvela niz mera za osiguranje bezbednosti, uključujući i neograničeno zatvaranje palestinskih teritorija.

U međuvremenu, u samom Izraelu nastavljeni su sukobi između izraelskih Arapa i Jevreja, u Bat Jamu, Holonu i Jafi, južno od Tel Aviva. Policija je uhapsila najmanje 100 ljudi. U Tiberijasu su policajci suzavcem rasterivali više stotina jevrejskih mladića koji su planirali da napadnu džamiju. Policija je od napada jevrejskih demonstranata čuvala i džamiju severno od Tel Aviva, nekoliko stotina metara udaljenu od dopisništva Tanjuga.

Evakuacija

Izraelska ambasada u Kairu evakuisala je porodice članova svog osoblja zbog nastavka izraelsko-palestinskih sukoba, saopštila je predstavnica ambasade. "Članovi porodica, posebno žene i deca, poslati su u Izrael usled nastale situacije", navela je ona.
U Egiptu, kao i mnogim drugim arapskim zemljama, proteklih dana došlo je do brojnih antiizraelskih protesta. Prošle sedmice više stotina demonstranata protestovalo je ispred izraelske ambasade u Kairu, paleći izraelske zastave i izvikujući parole protiv Izraela.

Na vanrednoj sednici vlade, koja je trajala gotovo celu noć, izraelski premijer Ehud Barak nije odbacio mogućnost za održavanje novog bliskoistočnog samita, na predlog američkog predsednika Bila Klintona, sa ciljem da se sklopi dogovor o prekidu vatre i stvori uslove za nastavak mirovnih pregovora.

Barak je na početku sednice naglasio da palestinski lider Jaser Arafat, po njemu odgovoran za početak nasilja, nije doprineo da ono prestane, iako je pozvan da to učini. Premijer je dodao da ni jedna vlada ne bi mogla da toleriše nastavak takve situacije.

Vlada je posle sednice naredila vojsci da pojača i proširi svoje akcije kako bi zaštitila Izrael i svoje vojnike. Armija će silom odgovoriti na svaku pucnjavu sa palestinske strane, koristeći teže oružje i raspoređujući tenkove i borbene helikoptere na poprište sukoba. Borbeni helikopteri bili su u akciji već u noći između ponedeljka i utorka u Hebronu, nakon pucnjave na kuće jevrejskih naseljenika.

Vlada je takođe odlučila da ograniči kretanje palestinskih zvaničnika, a aerodrom u pojasu Gaze, zatvoren pre neki dan - zbog napada na autobus sa Izraelcima koji tamo rade - neće raditi do daljnjeg. Bezbedan prolaz između pojasa Gaze i Zapadne obale će takođe biti zatvoren.

Izraelski bezbednosni zvaničnici očekuju da će se sukobi nastaviti jer palestinski lideri navodno ne čine ništa da ih zaustave; upozorava se i na opasnost od terorističkih napada u samom Izraelu.

Palestinska strana, međutim, tvrdi da su za sukobe odgovorni Izraelci; njeni predstavnici naglašavaju da su izraelski vojnici ti koji pucaju, a Palestinci oni koji ginu. Za gotovo dve nedelje na palestinskim teritorijama i Izraelu je poginulo oko 90 ljudi, većinom Palestinaca i izraelskih Arapa.


vesti po rubrikama

^svet

16:11h

Agencija AFP tvrdi da je Milošević kandidat za Nobelovu nagradu za mir

16:19h Izrael dao Palestincima nov rok za prekid nasilja
17:13h Luksemburg: Proširenje EU 2003. godine
17:39h Umrla Sirimavo Bandaranaike, prva žena - premijer na svetu
18:06h Reagovanja povodom ukidanja dela sankcija SRJ
18:18h Bivši šef diplomatske misije SAD u Hrvatskoj dobio drugi zadatak
18:32h Poziv Kofija Anana predsedniku Koštunicu: SRJ da traži prijem u UN
23:12h Nobel za hemiju
23:14h

Vlada Rumunije ukinula naftni embargo prema Jugoslaviji

   


     


FastCounter by LinkExchange