[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 11. oktobar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

10. Oct 2000 18:06 (GMT+01:00)

Reagovanja povodom ukidanja dela sankcija SRJ

EU ispunila svoje obećanje

Nekim diplomatama se ne sviđa euforija izazvana promenama u Beogradu. Strahuju da je skidanjem kazni i pružanjem pomoći kontrola nad ponašanjem nove vlasti potpuno izgubljena

BEČ (Beta) - EU je ispunila obećanje i ukinula je sankcije Jugoslaviji, a brojne diplomate strahuju da su time ukinute i mogućnosti za pritisak na predstavnike nove vlade u SRJ, ocenjuje bečki "Prese".

"Zapad je pred izbore obećao ukidanje sankcija i finansijsku pomoć čim Milošević bude svrgnut, a sada je trebalo ta obećanja i ispuniti", piše bečki dnevnik.

Taj list napominje da brojne diplomate strahuju da je euforija kojom je zapadna Evropa ponovo prihvatila "izgubljenog sina" Srbiju u svoje okrilje, prevelika. Njima, navodi list, i novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica nije baš najsimpatičniji.

Hrvati razočarani potezom EU: Preuranjeno

ZAGREB (Tanjug) - Odluka EU o ukidanju glavnih sankcija Jugoslaviji nije primljena blagonaklono u hrvatskim političkim krugovima i medijima, koji taj potez ocenjuju očekivanim, ali i preuranjenim, pa i euforičnim. Pojedini mediji su duboko razočarani ukidanjem sankcija i, uopšte, novim odnosom prema Srbiji, što je komentatora "Jutarnjeg lista" navelo da razočarano zaključi da je "neobičan i idiotski osećaj ovih dana biti Hrvat", gledajući blagonaklonost sveta prema Srbiji. "Ne znam kako je s drugim, ali ja bih gotovo mogao da napipam kako mi rastu magareće uši", zaključuje komentator.

Dobro za ugled

LONDON (FoNet) - Predsednik SRJ Vojislav Koštunica izjavio je "Tajmsu" da će odluka EU o ukidanju jednog dela sankcija imati, pored ekonomskog, i politički značaj, jer će početi da popravlja ugled Srba u svetu.

"U njihovim glavama (diplomata) kruži strah da je ukidanjem sankcija i velikodušnom raspodelom finansijske pomoći iz ruku ispustila sredstvo za vršenje pritiska na buduće ponašanje Beograda", ukazuje "Prese".

"Prečesto zapadne diplomate su sve probleme Balkana redukovale na jednu ličnost, na Slobodana Miloševića, a prilikom toga se zaboravljalo da su za mnoge konflikte, kao što je bio slučaj u Bosni i na Kosovu, postojali 'dublji' razlozi. Jedan od njih bila je droga nacionalizma, koja je zahvatila gotovo sve narode na prostoru bivše Jugoslavije, a tako i Srbe", piše "Prese" koji smatra da "taj nacionalizam i dalje živi u Beogradu u liku Koštunice, iako u ublaženom obliku".

Moskovska štampa dala je u utorak zapažen publicitet odluci EU, a vest o tome bila je u ponedeljak uveče udarna tema svih vodećih ruskih tv kanala.

Makedonija je ubeđena da skidanje sankcija SRJ može da ima samo pozitivne efekte za makedonsku ekonomiju jer će najzad moći da profunkcioniše sporazum o slobodnoj trgovini koji su makedonska i jugoslovenska vlada potpisale pre četiri godine.

Nemačka štampa pozdravila je odluke EU ocenjujući da su sankcije bile glupost i da ih nije ni trebalo uvoditi jer nikada ne pogađaju onoga protiv koga su uperene, već običan svet na ulici. Bugarska smatra da će ukidanje sankcija SRJ doneti istinsko oživljavanje ekonomije u celom regionu, a pre svega bugarske koja je zbog kosovske krize pretrpela štetu od preko 171 milion maraka.

Šef mađarske diplomatije Janoš Martonji izjavio je u utorak da se zvanična Budimpešta pridružila odluci EU o ukidanju sankcija protiv SRJ. U skladu s tim, objavljeno je i da je Mađarsko naftno preduzeće Mol spremno da, pošto su sankcije ukinute, transportuje naftu i naftne derivate u SRJ.


vesti po rubrikama

^svet

16:11h

Agencija AFP tvrdi da je Milošević kandidat za Nobelovu nagradu za mir

16:19h Izrael dao Palestincima nov rok za prekid nasilja
17:13h Luksemburg: Proširenje EU 2003. godine
17:39h Umrla Sirimavo Bandaranaike, prva žena - premijer na svetu
18:06h Reagovanja povodom ukidanja dela sankcija SRJ
18:18h Bivši šef diplomatske misije SAD u Hrvatskoj dobio drugi zadatak
18:32h Poziv Kofija Anana predsedniku Koštunicu: SRJ da traži prijem u UN
23:12h Nobel za hemiju
23:14h

Vlada Rumunije ukinula naftni embargo prema Jugoslaviji

   


     


FastCounter by LinkExchange