[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 11. oktobar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

10. Oct 2000 16:41 (GMT+01:00)

Agencija AFP tvrdi da je bivši predsednik SRJ kandidat za najviše mirovno priznanje

I Milošević u trci za Nobela?

Ime dobitnika biće obelodanjeno u petak. Ko su bili kandidati može da se sazna tek po otvaranju arhiva za 50 godina

BEOGRAD - Ime ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir biće objavljeno već u petak, 13. oktobra. Do tada, identitet dobitnika tog prestižnog priznanja čuva se u najstrožoj tajnosti. O imenima kandidata da i ne govorimo.

Konkurencija
Pored Miloševića, navodi AFP, na listi kandidata našli su se i bivši finski predsednik Marti Ahtisari "zbog svog posredovanja na Kosovu" tokom prošlogodišnjeg NATO bombardovanja SRJ; predsednik Azerbejdžana Gajdar Alijev zbog okončanja rata protiv Jermenije; bivši predsednik SAD Džimi Karter i sadašnji šef Bele kuće Bil Klinton; iranski predsednik Mohamed Hatami za napore u korist "dijaloga s civilizacijama"; južnokorejski predsednik Kim Dae Džung za približavanje sa Severnom Korejom, te bivši ruski premijer Viktor Černomirdin - poput Ahtisarija, za napor uložen u postizanju mira na Balkanu. Kandidati za Nobelovu nagradu za mir su i slovački lekar Jan Cibula za napore da se Romima vrati zlato koje su im tokom Drugog svetskog rata ukrali nacisti, Vojska spasa, albanski grad Kukeš koji je prošle godine primio 450.000 izbeglica s Kosova, Ujedinjene nacije, italijanska katolička organizacija Santo Eđidio na čelu s monsinjorom Vinćencom Paljom, kao i kompozitor Mikis Teodorakis za svoju aktivnost protiv vojne diktature u Grčkoj u periodu 1967-1974.

Nobelov institut, naime, ima pravilo po kojem se imena onih koji su bili nominovani za određenu godinu kao i identitet njihovih predlagača u strogoj tajnosti čuvaju čak 50 godina. Tek posle tog perioda, kada se naše arhive otvore, može se saznati ko je sve i za koju godinu bio konkurent kao i ko je koga predložio.

Do tada, nažalost, ništa - rekla je "Glasu" službenica u sedištu Nobelovog instituta u Oslu, dodavši da i posle 50 godina do takvih podataka mogu da dođu samo istoričari uz odgovarajući zahtev i dokumenta.

Iz tog razloga, ona nije bila u mogućnosti ni da potvrdi, ni da demantuje ili kaže bilo šta više ne samo o "kandidatu Miloševiću" već i o drugim nominovanim osobama. Francuska agencija AFP u utorak je, naime, emitovala vest u kojoj se kaže da se na listi ovogodišnjih kandidata za Nobelovu nagradu za mir, između ostalih, nalazi i bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević.

Njega su, po toj informaciji, predložili "učesnici Drugog svetskog rata" - pri čemu se ne navodi ni koji ni odakle; Milošević je, po njihovom mišljenju, to zaslužio zbog "mudre i hrabre politike koja je omogućila da se očuva integritet" zemlje i "spreči rat velikih razmera s nemerljivim posledicama za Evropu, odnosno celu planetu".

Na osnovu pomenute formulacije može se pretpostaviti da su podnosioci zapravo pripadnici Saveza udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata (SUBNOR), ali koliko njih stoji iza inicijative i na kom nivou unutar organizacije je ona formulisana - zasad nije jasno.

Podsećanja radi, prošlogodišnja Nobelova nagrada za mir otišla je u ruke "Lekarima bez granica".

S. Đ. P. - V. M.


vesti po rubrikama

^svet

16:11h

Agencija AFP tvrdi da je Milošević kandidat za Nobelovu nagradu za mir

16:19h Izrael dao Palestincima nov rok za prekid nasilja
17:13h Luksemburg: Proširenje EU 2003. godine
17:39h Umrla Sirimavo Bandaranaike, prva žena - premijer na svetu
18:06h Reagovanja povodom ukidanja dela sankcija SRJ
18:18h Bivši šef diplomatske misije SAD u Hrvatskoj dobio drugi zadatak
18:32h Poziv Kofija Anana predsedniku Koštunicu: SRJ da traži prijem u UN
23:12h Nobel za hemiju
23:14h

Vlada Rumunije ukinula naftni embargo prema Jugoslaviji

   


     


FastCounter by LinkExchange