[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 10. oktobar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

09. Oct 2000 16:16 (GMT+01:00)

Retrospektivna izložba zaboravljene slikarke Vidosave Kovačević

Najlepši talenat srpske moderne

Za samo sedam godina karijere prešla je put od realističkog slikarstva do impresionizma. Postavka od 64 eksponata

NOVI SAD - Tuberkuloza, apokaliptični pratilac srpske kulture u njenoj novijoj istoriji, prekinula je već u 24. godini život Vidosave Kovačević (1889 - 1913), decenijama gotovo zaboravljene slikarke samo sporadično verifikovanog stvaralaštva, kojoj je novosadska Spomen zbirka Pavla Beljanskog priredila izložbu sa prvi put prikupljenim kompletnim opusom.

Potomak ugledne porodice

U duhu nacionalnog romantizma s jedne i ideala francuske kulture s druge strane, formirana je Vidosava Kovačević, potomak ugledne beogradske građanske porodice. Otac Ljubomir bio je intelektualac širokih interesovanja, istoričar, pionir arhivistike na našim prostorima, autor zamašne nedovršene studije "Istorija Srba", ministar u jednoj od 19 vlada ćudljivog monarha Aleksandra Obrenovića. Sina i svih pet njegovih kćeri krstio je Stojan Novaković, predsednik Srpske akademije nauke i jedan od najznamenitijih srpskih intelektualaca prošlog veka.

Postavku od 64 eksponata iz brojnih galerija i muzeja (akvareli, ulja i do sada neizlagani crteži iz fundusa Zbirke) koncipirala je Tijana Palkovljević, prošlogodišnji laureat tradicionalne nagrade koju Zbirka Pavla Beljanskog dodeljuje za najbolji diplomski rad odbranjen na Katedri za istoriju umetnosti beogradskog Filozofskog fakulteta.

Po Lazaru Trifunoviću "jedan od najlepših talenata srpske moderne", Vidosava Kovačević temeljno obrazovanje je stekla u Umetničko-zanatskoj školi Riste i Bete Vukanović, u klasi Marka Murata. Za samo sedam godina karijere (1905 - 1912) prešla je put od realističkog slikarstva do impresionizma, da bi poslednjim radovima čak nagovestili pojavu ekspresionističke gestualnosti.

Pripadala je prvoj generaciji srpskih likovnih umetnika, koja je uspela da u potpunosti prevaziđe konzervativni akademizam 19. veka i bez problema korespondira sa najsavremenijim tendencijama evropske kulture. Dok su ovdašnji slikari uglavnom povremeno boravili u Parizu, ona je uspela - kao osma od 120 kandidata- da upiše Akademiju lepih umetnosti, ali nakon samo nekoliko meseci studiranja morala je da se vrati u Beograd, pošto je brat Vladeta poginuo u Prvom balkanskom ratu.

Samo nekoliko meseci kasnije, galopirajuća tuberkuloza pokosila je njenu sestru Jelu, a potom i Vidosavu Kovačević. Prva samostalna izložba priređena je pred stogodišnjicu njenog rođenja u valjevskom muzeju. Za revalorizaciju njenog stvaralaštva najzaslužnije je prijateljstvo njene sestre Milice, supruge Milana Rakića sa Pavlom Beljanskim, najkompetentnijim kolekcionarom srpskog slikarstva prve polovine 20. veka, koji je tridesetak Vidosavinih dela uvrstio u svoju probranu zbirku.

M. Lazović


vesti po rubrikama

^kultura

16:08h Apel Saveza dramskih umetnika Srbije: Nema moralne amnestije za Simića
16:16h Retrospektivna izložba zaboravljene slikarke Vidosave Kovačević
16:38h Da li je moguće i kako legalizovati muzičku pirateriju?

16:42h

Nova knjiga Jovana Deretića

17:06h "Kazivanje Miroslava Čangalovića" Dušana Trbojevića
17:24h Akademik Radomir Reljić o SANU u vremenu tranzicije
17:39h Zbog teške finansijske situacije, štrajk i u JDP-u?
17:52h

Posmrtni ostaci našeg velikog pesnika Jovana Dučića biće preneti u zavičaj

   


     


FastCounter by LinkExchange