[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 4. oktobar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

Dodji i zabavi se!

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

balkan

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

04. Oct 2000 16:30 (GMT+01:00)

Generalni štrajk

Sve više preduzeća i strukovnih
sindikata u Srbiji obustavilo rad

Štrajkuju rudari u Majdanpeku. Blokirani autoputevi, Ibarska magistrala i prilazi gradovima. Pridružili se i radnici Pošte i "Telekoma"

NOVI SAD - Novosadski univerzitet praktično je u generalnom štrajku, a nastave nema ni u gimnazijama, srednjim školama, kao ni u većini osnovnih škola u gradu.

Od kolektiva, u protestu su "Jugodent", sva gradska preduzeća (Vodovod, ZIG, Put, Čistoća, Tržnica, GSP ...), taksisti, nekoliko domova zdravlja, Institut u Sremskoj Kamenici, kao i veći deo Kliničkog centra, dok su zaposleni u NIS Gasu i Rafineriji Novi Sad odlučili da proces proizvodnje svedu na minimum, dok je Sindikat NIS Naftagasa upozorio da će zaštititi radnike koji učestvuju u građanskom buntu.

Protestu su se pridružili radnici Pošte, zatim Okružni i Privredni sud, Zemljišno-knjižno odeljenje Opštinskog suda, skoro svi novosadski advokati, kao i Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture. DOS u Novom Sadu je procenio da je na ovom području u štrajku 150 preduzeća i institucija.

Svi u Beograd!

Za četvrtak je najavljen veliki broj polazaka prema Beogradu.
- Ići ćemo i traktorima i biciklima, i kombajnima i autobusima. Ići ćemo i preko njiva i preko gora, ako treba i letećemo, samo da tog dana budemo u Beogradu - kaže Vladan Dugonjić (40), mašinski inženjer mačvanskog sela Lipolist kod Šapca.

Organizovan dolazak građana dogovoren je iz Vranja, Niša i okolnih mesta autoputem Niš - Beograd, Subotice autoputem kroz Vojvodinu, Kikinde, Zrenjanina i Pančeva, Užica i Čačka Ibarskom magistralom.
Iz Rasinskog okruga, 50 autobusa spremno je da preveze građane dok će jedan broj njih krenuti automobilima, kamionima i traktorima. Organizovan je prevoz i iz Brusa, Trstenika, Ćićevca i Vrnjačke Banje. Iz Novog Sada 15 autobusa kreće za prestonicu u 9 sati s Trga Slobode.

Telima čuvali blokade

NIŠ, POŽAREVAC - Oko 50 niških privatnih kamiondžija i 100 taksista telima je u sredu, uprkos velikom broju policije, uspelo između 10 i 13 sati da blokira autoput Niš - Sofija kod Trupalskih šuma na izlazu iz Niša. Privatnici s teškim kamionima i taksisti s vozilima krenuli su da blokiraju autoput Niš - Beograd kod naplatne rampe "Nais". Na izlazu iz grada kod "Jugopetrola" oko 30 policajaca s dva kamiona i dva kombija specijalnih jedinica zaustavilo je kolonu. Kamiondžije i taksisti ostavili su svoja vozila i uspeli da se probiju do autoputa Niš - Sofija i tu ostali oko dva sata. U 13 sati privatne kamiondžije i taksisti vratili su se u Niš.
Blokade na putevima postavljene su u sredu ujutro i u Bratincu, Kostolcu, Salakovcu, Petrovcu na Mlavi, Velikom Gradištu i Ćirikovačkoj petlji. Interventna brigada policije pokušala je da razbije blokadu u Vratincu, ali su demonstranti telima zaštitili barikadu. Zatim se policija povukla. Sve barikade sklonjene su oko 10 sati.

ŠABAC - Šabac je u sredu bio blokiran na deset glavnih prilaznih punktova. Opet je bio blokiran most na Savi, tako da je odsečen putni pravac prema Beogradu i Novom Sadu. Blokirani su i putevi koji vode prema Obrenovcu, Valjevu, Bogatiću, pa i putni pravac prema Pavlovića ćupriji i RS. Put prema Loznici blokiran je na nekoliko mesta, u Prnjavoru i Ribarima. Sva preduzeća u okviru "Zorke" su u generalnom štrajku. Štrajkuju i ostali šabački najveći kolektivi "Semenarstvo", "Klanica", "Jela", zatim sve škole, bioskopi, muzej, biblioteka i Šabačko pozorište.

LOZNICA - Oko 3.000 građana Loznice blokiralo je centar grada, a protest je održan ispred zgrade SO. Škole i obdaništa ne rade, kao ni preduzeća "VIR","Novi dom","FAK", "Moda", "LUK", "Energetika", "Beogradska banka", kao ni Opštinski sud. Sedam od ukupno 11 radnika lokalne televizije, koja je vlasništvo SPS-a, odbilo je da radi. U Zdravstvenom centru radi samo hitna služba, a apoteke su otvorene do 11 sati.

JAGODINA - Nekoliko stotina žitelja blokiralo je autoput Beograd-Niš, uprkos pokušajima policije da kordonima spreči ovu akciju.

ĆUPRIJA - Građani Ćuprije ujutro su blokirali zgradu Službe platnog prometa. Blokada je trajala do popodnevnih sati.

POŽAREVAC - Termoelektrana u Kostolcu radi s 30 odsto snage, a površinski kopovi i PRIM Kostolac takođe su u štrajku. Iako rukovodstvo radnicima deli radne obaveze, ne prihvataju ih. Radnici su zatražili smenjivanje direktora Kopova Ljubiše Marinkovića i celokupnog rukovodstva Sindikata. U Petrovcu na Mlavi štrajkuje 80 odsto privatnih i društvenih radnji. Ministar zdravlja Milovan Bojić poslao je dopis direktorima zdravstvenih ustanova da otpuste s posla sve neposlušne radnike. Međutim, 150 radnika Zdravstvenog centra protestovalo je juče u krugu bolnice. Među njima je bilo i aktivista SPS-a i JUL-a.

VALJEVO - Valjevčani su blokirali puteve ka Beogradu, Užicu, Šapcu, Loznici i Bajinoj Bašti. Prosvetari su protestovali ispred Okružnog odeljenja Ministarstva prosvete. Lajkovčani i Ljižani učestvuju u blokadi Ibarske magistrale.

UŽICE - Užičani su i u sredu kamionima blokirali magistralu Beograd - Podgorica. Više od 2.000 građana bučno je protestovalo ispred Upravne zgrade užičke EDB, tražeći odgovor zašto u gradu nema struje.

KRALJEVO - Oko 1.200 radnika preduzeća "Magnohrom" iz Kraljeva pridružilo se blokadi Službe platnog prometa u Kraljevu. Njima su se pridružili radnice konfekcije "Budućnost" i studenti Mašinskog fakulteta.

Štrajk upozorenja

Sindikat PTT sistema Srbije organizovao je u sredu jednočasovni štrajk upozorenja, zahtevajući priznavanje izborne volje građana. Pošte su u vreme štrajka, od 12 do 13 sati, dužne da obezbede minimalni rad šalterskih službi.

Mašinovođe s narodom
Opštinski odbor ASNS iz Valjeva saopštio je da je poslovodstvo Železničke stanice pokušalo da natera zaposlene u ovom preduzeću da lokomotivama razbiju blokade. Sindikat ističe da je ovaj potez opasan po život i predstavlja krivično delo. "Železničari su odbili ovu naredbu i nastavili štrajk", izjavio je za "Glas" Dragoljub Aleksić, predsednik OO ASNS Valjeva.

ČAČAK - Na gradskom trgu u Čačku okupilo se nekoliko hiljada građana. Na mitingu je pročitano saopštenje radnika ovdašnje filijale Fonda PIO i Zavoda za zaštitu zdravlja koji su se, uprkos zabrani direktora da za vreme mitinga napuštaju radna mesta, masovno priključili protestu.

KRAGUJEVAC - Već treći dan Kragujevac je potpuno paralisan. Većina preduzeća i ustanova, fakulteti, osnovne i srednje škole ne rade, a desetine hiljada građana su na ulici. Radnici "Namenske" i dalje drže blokadu puta prema Čačku i Kraljevu u Stanovu, a radnici "Filipa Kljajića" i "Zastave-automobila" blokirali su autoput prema Batočini.

LAPOVO - Građani Lapova blokirali su železničku stanicu i u ovom periodu nijedan voz na pravcu Beograd - Niš nije prošao kroz Lapovo. Na železničkoj stanici pojavio se vod od 30 "specijalaca" ali, kako su se štrajkačima pridružili i radnici Stanice, policajci su se povukli.

KRUŠEVAC - Oko 3.000 radnika "Trajal korporacije" u sredu je demonstriralo, a potom su blokirali zgradu Službe platnog prometa, sve dok svi zaposleni nisu napustili posao. Veći deo radnika SDK priključio se generalnom štrajku. Ulice su blokirali, pa je prilaz gradu posle devet sati bio nemoguć.

NIŠ - Oko 30.000 građana izašlo je u sredu oko podne na trg i potpuno blokirao saobraćaj u gradu. Na trgu su se prvi put pojavili radnici "Telekoma". Predsednik Demokratske omladine Univerziteta iz Prištine Miljan Mihajlović rekao je da su studenti tog Univerziteta odlučili da daju doprinos demokratskim promenama, tako što će u gradovima po Srbiji gde su razmešteni po studijama blokirati saobraćaj. U sredu je oko 3.000 studenata izvelo simbolično zaključavanje zgrade Rektorata, postavljanjem katanca na vrata i bacanje ključa u Nišavu. Student Milan Jovanović je ispred Rektorata pročitao zahtev Kriznog štaba studenata, nastavnika i saradnika Univerziteta, u kojem se traži da rektor dr Branimir Đorđević podnese ostavku jer ne podržava zahteve studenata u protestima zbog izborne krađe. Taksisti i studenti blokirali su saobraćaj zaposedanjem raskrsnica u gradu. U sredu su svi zaposleni u niškom dopisništvu RTS-a poslati kući. Obezbeđenje na vratima reklo im je da nema posla.

ZAJEČAR - Bio je blokiran put u pravcu prema Negotinu i Beogradu, a s autobuske stanice nije krenuo nijedan autobus u pravcu Beograda, Novog Sada i Užica.

MAJDANPEK - Građani Majdanpeka svakodnevno drže u blokadi po nekoliko sati magistralni put Majdanpek - Bor - Zaječar s jedne strane, a meštani najvećeg sela u opštini Rudne Glave, blokiraju magistralu s druge strane. Predsednik Nezavisnog sindikata Rudnika bakra Majdanpek, Ljubiša Perić, izjavio je da su svi zaposleni u ovom kolektivu stupili u generalni štrajk.

On je rekao da su u štrajku 3.000 zaposlenih rudara i kompletna uprava i direkcija RBM-a i da radi samo flotacija bakra koja raspolaže minimalnim zalihama koncentrata bakra.

PROKUPLJE - Nekoliko stotina građana okupilo se oko zgrade Okružnog suda, na simboličnom javnom procesu predsedniku Izborne komisije jedinice 24, Branku Niketiću, zbog prikrivanja izbornih rezultata. "Suđenje" je organizovala Zajednica prokupačkih advokata.

NEGOTIN - Opštinska televizijska kuća, uz potpise svih zaposlenih, odlučila je da objektivno prati sva politička zbivanja u opštini. Tri srednje škole su u štrajku, a blokada puteva izvodi se svakodnevno na nekoliko putnih pravaca svakodnevno.

EKIPA "GLASA"


vesti po rubrikama

^politika

15:30h

Odluka Ustavnog suda bez najvažnijeg dokaza?

15:45h DOS dao rok za priznavanje rezultata: Četvrtak do 15 časova
16:00h

Poziv svim Beograđanima da u četvrtak dočekaju građane Srbije

16:10h Đukanović optimista oko opstanka SRJ: Uslov je Miloševićev odlazak
16:20h Poslanici SPO-a predali zahtev za smenu Vlade
16:30h Generalni štrajk: Sve više preduzeća i strukovnih sindikata u Srbiji obustavilo rad
16:40h Stotine hiljada ljudi protestovalo, Koštunica poručio: Odbranićemo pobedu!
16:50h Ruska diplomatija nastavlja konsultacije o krizi u SRJ: Putin razgovarao sa Ananom
17:00h Intervju Vojislava Koštunice moskovskom "Komersantu": Nemam pravo da priznam krađu
17:15h Kako piše grčka štampa: Atina predlaže nove izbore
17:30h "Glas" istražuje: Po čemu se ovi protesti razlikuju od onih iz 1996.
18:00h Koštunica poručio Vojvođanima pred pokrajinske izbore: Izađite na drugi krug
18:05h Studenti šetali centrom Beograda i blokirali Brankov most
18:40h U znak podrške zemljacima u otadžbini, protest Srba u Solunu
19:00h Predsedništvo SANU o postizbornoj krizi
19:10h Dramatični obrti u štrajku u Lazarevcu
19:20h Sudija odbio da odredi pritvor protiv okrivljenih: Čovića, Tadića i radnika "Kolubare"
19:55h Sindikat Elektroprivrede Srbije proglasio: Generalni štrajk
22:45h Koštunica na površinskom kopu "Tamnava-istok"rekao da neće odustati od izborne pobede
23:00h Otvoreno pismo Vojislava Koštunice Slobodanu Miloševiću
23:05h Savezni ustavni sud odlučio: Poništeni izbori za predsednika SRJ
23:14h Radnici "Kolubare" odbranili se od upada policije uz pomoć građana
23:15h Iz Niša kreće 20 autobusa za Beograd
23:20h Zbog negativne kadrovske politike i "drugih razloga", sudija Lazarević podneo ostavku
23:37h Zoran Đinđić o poništavanju predsedničkih izbora: Ne može Milošević da vuče narod za nos
   


     


FastCounter by LinkExchange