[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 26. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

25. Sep 2000 17:35 (GMT+01:00)

Svetska reagovanja na izbore u SRJ

Vašington: Ozbiljne dileme

VAŠINGTON - (Beta/Rojters) Sjedinjene Američke Države saopštile su da imaju "ozbiljne dileme" o izborima u SRJ za koje su se nadale da će smeniti sa vlasti jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića koga je Haški tribunal optužio za ratne zločine na Kosovu.

Vašington je, bez doslovne pretnje upotrebom sile, stavio do znanja vlastima u Beogradu da ih pažljivo posmatra posle tvrdnje Socijalističke partije Srbije da Milošević vodi na predsedničkim izborima i potpuno suprotne tvrdnje opozicije da njen kandidat Vojislav Koštunica ima ubedljivu prednost.

Portparol Stejt departmenta Ričard Bučer izjavio je da su birači u SRJ bili suočeni sa izborom između "demokratije i ulaska u međunarodnu zajednicu, nasuprot izolaciji i politici mržnje i represije".

Bučer je rekao da postoje "bezbrojni, pouzdani izveštaji" o brojnim hapšenjima hiljada demokratskih aktivista poslednjih meseci, pripremama za prevaru tokom glasanja i brojanja glasova, suzbijanje medija i zabranu nezavisnog nadgledanja izbora.

"Svet vrlo pomno posmatra ove izbore i odgovor vlasti u Beogradu", naglasio je Bučer.

On je kazao da će Vašington nastaviti da se o situaciji u SRJ konsultuje sa EU, Oebsom i Unmikom. Analitičari u glavnom gradu SAD strahuju da bi Milošević mogao napasti, ukoliko bude nemira, pošto bi on na bilo koji način proglasio pobedu.

"Stvar koja bi sve ovo mogla učiniti znatno hitnijom je da Milošević bude primoran da zbog oslabljene pozicije učini nešto ružno u Crnoj Gori. To je scenario za koji se svi nadaju da se neće obistiniti", rekao je Čarls Kupčan, viši saradnik Saveta za međunarodne odnose.

Kupčan je kazao da postoje naznake da se unutrašnji krug okreće protiv Miloševića, koga je igranje na nacionalističku kartu i provociranje sukoba u Bosni i na Kosovu do sada spasavalo.


EU: Vlast mora da poštuje volju naroda


BRISEL- (Beta) - Evropska unija je u ponedeljak u Briselu poručila da je "srpski narod masovno i neoborivo glasao za promenu" i naglasila da "vlasti moraju ispoštovati volju učesnika izbora i obezbediti da se preostale faze izbornog postupka ostvare u celosti".

U poruci koju je objavio visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Havijer Solana, podvlači se da je iskazana volja srpskog naroda na izborima "važan trenutak za Srbiju i jasan poziv da se izađe iz mraka bliske prošlosti i priključi demokratskoj Evropi, opredeljenoj za zajednički život i ekonomski napredak".

"Evropska unija je istakla spremnost da Srbiji pomogne na tom putu", dodaje se u poruci visokog zvaničnika evropske "petnaestorice" i upozorava da bi "predstavljao prevaru svaki pokušaj Miloševića da proglasi pobedu".


Atina: Nema osnove za osporavanje

ATINA (Beta) - Predstavnik za štampu grčke vlade Dimitris Repas u ponedeljak je ocenio da je izborna procedura u SRJ u nedelju "protekla normalno i bez pojava koje bi dale osnovu za osporavanje rezultata".

Upitan da, na redovnoj dnevnoj konferenciji za štampu, oceni ishod izbora, Repas je rekao da je za to još rano jer prebrojavanje glasova nije završeno, i da čekaju da se završi.

Na pitanje da li je vlada Grčke kontaktirala sa nekim ličnostima iz vlade ili opozicije u SRJ posle izbora, Repas je rekao da očekuju rezultate, i da sada nema razloga za te kontakte. Repas je dodao da "takav kontakt imaju (grčki) diplomatski organi u Beogradu, gde je i predsednik skupštinskog Odbora za spoljnu politiku i odbranu Karolos Papuljas", a da drugih kontakata nema.


Dini: Neodgovorno ako se Milošević proglasi pobednikom

PALERMO (Beta-AFP) - Ministar inostranih poslova Italije Lamberto Dini je u ponedeljak ocenio da bi bilo "neodgovorno" od predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića da se proglasi pobednikom na predsedničkim izborima.

Prema raspoloživim informacijama, bilo bi "zaista neodgovorno i iznenađujuće da se Slobodan Milošević proglasi pobednikom", izjavio je Lamberto Dini u Palermu, na Siciliji.


OEBS: Jasna prednost Koštunice

BEČ (Beta) - Stanovništvo SR Jugoslavije je na izborima u nedelju iskazalo jaku volju za promenama koje će omogućiti demokratizaciju i njihov povratak u Evropu, izjavila je u ponedeljak predsedavajuća Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ministarka inostranih poslova Austrije Benita Ferero-Valdner.

"Sve dosadašnje informacije ukazuju na jasnu prednost kandidata Demokratske opozicije Srbije Vojislava Koštunice u prvom krugu", rekla je Ferero-Valdnerova na konferenciji za novinare u Beču, ocenivši da pobeda promiloševićevih snaga nije verovatna.

"Ovi izbori bili su daleko od demokratskih, ali i pored krađe i zastrašivanja, volja za promenama je pobedila. Veliki odziv glasača u Srbiji dodatni je dokaz za to. Apelujem na vladu SRJ da prizna želju naroda za demokratizaciju i povratak u Evropu, rekla je ona.


Ivanov: Izbori značajni za Balkan

MOSKVA (Beta) - Šef ruske diplomatije Igor Ivanov izjavio je u ponedeljak da izbori u SRJ imaju veliki značaj za Jugoslaviju, ali i za ceo Balkan.

U intervjuu ruskoj agenciji Itar-Tas on je ocenio kao važnu činjenicu to što su građani zemlje aktivno učestvovali na izborima koji su, prema saopštenjima međunarodnih posmatrača, prošli bez ozbiljnih kršenja izbornih propisa.

Ivanov je rekao da sve govori o tome da i stanovništvo Jugoslavije i osnovne političke snage pokazuju visoku političku odgovornost shvatajući važnost sadašnje etape u životu zemlje.

On je dodao da se Rusija uvek zalagala i zalaže za ukidanje sankcija Jugoslaviji i za njeno punopravno učešće u međunarodnoj zajednici. To bi, kako je rekao, bez sumnje doprinelo realnoj stabilizaciji situacije na Balkanu.


Lukin: poziv na dijalog

MOSKVA (Beta) - Potpredsednik donjeg doma ruskog parlamenta - Državne dume, Aleksandar Lukin pozvao je u ponedeljak jugoslovensku vlast i opoziciju na dijalog, čemu, kako je ocenio, treba da doprinese Moskva.

Lukin je agenciji Itar-Tas rekao da je dijalog vlasti i opozicije neophodan kako bi se izbegao konflikt, koji bi mogao da dovede do raspada države.

Fišer: Priznanje narodu

BERLIN (Beta) - Nemački ministar inostranih poslova Joška Fišer odao je u ponedeljak priznanje građanima Srbije zbog načina na koji su glasali u nedelju na opštim izborima u Jugoslaviji.

Fišer je u kratkom saopštenju pred novinarima u Berlinu rekao da "trenutno izgleda da je predsednički kandidat Demokratske opozicije Srbije Vojislav Koštunica već u prvom krugu izbora osvojio jasnu pobedu".

"Rezultati pokazuju da se srpski narod nedvosmisleno izjasnio protiv represija i tutorstva i za demokratske promene. To zaslužuje najveće moguće priznanje", rekao je Fišer.

On je rekao da treba sačekati konačne rezultate izbora i podsetio na poruku koju je Evropska unija uoči izbora uputila srpskom narodu, a u kojoj se najavljuje ukidanje sankcija u slučaju pobede demokratskih snaga na izborima.

"Ukoliko i konačno bude potvrđen uspeh demokratske opozicije, nemačka savezna vlada će se energično zauzeti da se bez oklevanja i započne sa novom politikom koju je najavila EU", istakao je Fišer.


Britanski vojni brodovi u blizini SRJ

LONDON (Beta-Rojters) - Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u ponedeljak da se 15 njegovih ratnih brodova nalazi u vodama Mediterana blizu SR Jugoslavije, ali je napomenulo da oni nemaju za cilj da upozore predsednika SRJ Slobodana Miloševića da ne pribegava nasilju kako bi se održao na vlasti.


vesti po rubrikama

^politika

15:20h Koštunica o rezultatima proteklih izbora: Pobeda naroda!

15:35h

Drašković čestitao Koštunici i priznao: Pogrešio sam oko izbora

15:45h

I radikali potvrdili pobedu kandidata DOS-a: Koštunici 54,86 odsto

15:50h DOS pozvao građane na ulično slavlje: Drugi krug samo uz manipulacije
16:00h Socijalisti i dalje uporno tvrde: Milošević vodi
16:15h Bulatović i Žižić: Ubedljivo vode Milošević i SNP
16:20h Vuković: Samo petina Crne Gore za Miloševića
16:30h Reagovanja na rezultate izbora na Kosovu i Metohiji
16:35h "Glas" istražuje: Da li je Momir Bulatović podneo ostavku pa se predomislio "pod pritiskom iz vojnog vrha"
16:40h Reagovanja stranaka iz RS na izbore u SRJ
17:20h Ruski predsednik i nemački kancelar razgovarali o SRJ: Moskva prihvata Koštunicu

17:30h

Svetski mediji o izborima: Nedoumice oko mirne predaje vlasti
17:35h Svetska reagovanja na izbore u SRJ
17:50h Čanak: Građani se odlučili za promene
18:05h Sajtovi nekih nezavisnih medija i DOS-a bili blokirani u toku postizborne noći
18:10h Kamenovane prostorije Odbora za ljudska prava u Boru
18:30h Analiza američkog "Stratfor" instituta: Miloševiću okreću leđa
18:40h Reagovanje opozicionih čelnika na izborne rezultate
18:50h Ko je ovaj čovek: Zoran Janaćković
18:00h Bez oglašavanja Savezne izborne komisije
19:10h Prema poslednjim rezultatima iz nekoliko izvora: DOS gazduje u svim većim gradovima
21:20h U klupama beogradskog parlamenta sedeće uglavnom kandidati DOS-a
21:35h CeSID: Koštunica u prednosti
21:50h Koštunica čeka zvanične rezultate
23:15h Debakl SPO-a, radikala i levice u glavnom gradu SRJ
23:50h Vašington: SAD pozvale Miloševića da prizna poraz
00:10h Kofi Anan: Šansa za reintegraciju SRJ
00:15h Oko 100.000 hiljada Beograđana slavilo pobedu DOS
00:45h Baučer:Ukidanje sankcija ukoliko Milošević ode sa vlasti
   


     


FastCounter by LinkExchange