[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota-Nedelja, 23-24. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

22. Sep 2000 16:45 (GMT+01:00)

Već 150 posmatrača iz oko 50 zemalja u Beogradu

Stižu u poslednji čas

Dolaze i Amerikanci, Kanađani, Južnoamerikanci...

BEOGRAD - Do zaključenja ovog broja, kako saznajemo, u SRJ je stiglo više od 150 posmatrača iz oko 50 zemalja, a do nedelje se očekuje da stignu ostali - od 217 pozvanih iz 55 zemalja. Među njima je oko 87 parlamentaraca, 11 šefova partija i 78 članova delegacija, odnosno uglednih ličnosti.

Nepoželjna EU
PARIZ (Beta - AFP) - Jugoslovenske vlasti nisu odobrile dolazak delegacije evropskih posmatrača koja je trebalo da prati izbore 24. septembra, a EU će iz toga "izvući zaključke", saopštilo je francusko predsedništvo EU. Delegacija EU, sastavljena od 20 parlamentaraca iz zemalja članica, zatražila je vize u jugoslovenskim konzularnim službama. "Nijedna viza nije izdata. Na manje od 48 sati pre izbora to odsustvo odgovora svedoči o odbijanju Beograda da omogući tim parlamentarcima da ispune svoj mandat potpuno slobodno i bez bilo kakvih prepreka", navodi se u saopštenju.

Bez CDT-a

PODGORICA (Beta) - Savezna izborna komisija nije dozvolila posmatračima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) u Podgorici da izbore 24. septembra prate na samim biračkim mestima, saopštili su predstavnici Centra. Na konferenciji za novinare rekli su da će njihovi posmatrači izbore pratiti ispred biračkih mesta, odnosno evidentirati građane koji dođu na biralište.

Sastav posmatrača je sledeći:
Albanija - predstavnici partije za ljudska prava, Bugarska - po jedan predstavnik tri partije i još tri osobe, među kojima je predsednik Fondacije slavjanista, Grčka - Karlos Papuljas, šef Komisije za spoljne poslove i odbranu grčkog parlamenta, Aleksandros Likurezos, poslanik Nove Demokratije, Estradis Korakas, član Evropskog parlamenta, zatim predstavnici Koalicije levice progresa, Hrizantos Sarlis, gradonačelnik Krfa, Liana Kaneli..., Italija - pet posmatrača, među kojima je Masimo Todisko, Kipar - trojica parlamentaraca, Mađarska - šest predstavnika, od kojih je nama poznat Dajnaj Atila, Makedonija - četiri, Engleska - tri predstavnika Socijalističke laburističke partije, Danska - jedan, Francuska - jedan - Pol Mari De la Gors, Irska - jedan, Nemačka - devet, od kojih: Ermaž Šmeling, admiral u penziji, Matijas Geatner zamenik šefa SDP frakcije u parlamentu, Hejko Kosel poslanik, Volfgang Rihter, bavi se ljudskim pravima, Ralf Hartmen, bivši ambasador DDR u SFRJ, zatim Slovačka - 14, Češka - dva, Švedska - tri, Španija - pozvana trojica, očekuje se dolazak dvojice. Kad je reč o delegaciji zajedničkog parlamenta Rusije i Belorusije stiže oko 40 Rusa i 13 Belorusa, kao i određen broj samostalnih ličnosti - akademika, a u međuvremenu su stigli i Vladimir Žirinovski, ali i Iriškov i Koznjecov.
Izbore u SRJ posmatraće i predstavnici Kirgistana (jedan), Jermenije, Kazahstana, Libana, Libije i Vijetnama(po dva), Jordana (osam), Moldavije (12), Ukrajine...

U Beograd je doputovala i delegacija Iraka, na čelu s ministrom unutrašnjih poslova Mohamadom Zamam Abdulom. Delegacija Indije broji 14 članova, od kojih je ona ovim prostorima poznat B.N. Mandan Makanama,član Donjeg doma parlamenta, zatim dr Bišma Narain i Dhim Bish, presednik Nacionalne partije.

Indonezija šalje četiri posmatrača, a trebalo bi da dođe i jedan iz Kambodže, zatim po jedan iz Laosa, Mongolije, Nepala, Šri Lanke, Angole, Bocvane, Gane, Gvineje, Etiopije, Južne Afrike, Kenije, Ugande, Čada, Argentine, Bolivije, Čilea, Meksika, Brazila i Nikaragve.

Iz Kanade dolazi akademik Dimitrij Kirikis, a iz SAD se očekuje Kris Spiru, funkcioner Demokratske stranke.

S. JOVOVIĆ


vesti po rubrikama

^politika

15:15h Na Kosovu i Metohiji biće otvoreno 300 birališta
15:20h General Žan-Lui Suble uoči odlaska: Mitrovica grad nade i budućnosti
15:25h Na saveznim izborima u Herceg Novom, devet stranaka u igri

15:40h

Kosovci glasaju na osam mesta u Crnoj Gori

15:45h Ministarstvo pravde Crne Gore: Različiti propisi republike i federacije
16:10h Ko su stranci koji će posmatrati izbore u nedelju?
16:20h Borislav Milošević: Ukoliko dođe do smene vlasti, predsednik SRJ poštovaće Ustav
16:30h Dnevni list "Politika" u petak je prekršila izbornu tišinu
16:45h Već 150 posmatrača iz oko 50 zemalja u Beogradu
17:00h

Ko je ovaj čovek: Dejan Bodiroga

17:25h Patrijarh Pavle apelovao da izbori proteknu u miru
00:07h Protest EU
   


     


FastCounter by LinkExchange