[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 22. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat lista

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

21. Sep 2000 18:06 (GMT+01:00)

U Okružnom sudu u Beogradu izrečene presude liderima zemalja koji su učestvovali u agresiji na SRJ

Čelnici NATO-a osuđeni na po dvadeset godina zatvora

Optuženi su se uplašili da dođu pred sud i suoče se s istinom i sopstvenom savešću - rekao je sudija Raketić. Osuđenima je naloženo da plate troškove sudskog postupka u roku od 15 dana, pod pretnjom prinudnog izvršenja

BEOGRAD - Okružni sud u Beogradu osudio je u četvrtak na po 20 godina zatvora 14 zapadnih političara i čelnika NATO zbog zločina prema civilnom stanovništvu i još četiri krivična dela tokom prošlogodišnjeg bombardovanja SRJ.

Osuđeni su Vilijem Klinton, predsednik SAD, Medlin Olbrajt, državni sekretar SAD, Vilijem Koen, sekretar za odbranu SAD, Entoni Bler, predsednik Velike Britanije, Robin Kuk, ministar inostranih poslova Velike Britanije, Džordž Robertson, bivši ministar odbrane Velike Britanije, Žak Širak, predsednik Francuske, Iber Vedrin, ministar inostranih poslova Francuske, Alen Rišar, ministar odbrane Francuske, Gerhard Šreder, kancelar SR Nemačke, Josef Fišer, ministar inostranih poslova SR Nemačke, Rudolf Šarping, ministar odbrane SR Nemačke, Havijer Solana, bivši generalni sekretar NATO i Vesli Klark, komandant NATO za Evropu.

Reč branilaca posle presude

Branilac Ibera Vedrina, kragujevački advokat Duško Vukoja, izjavio je da su Francuzi zaslužili najmanju kaznu jer je od svih njih "bila najliberalnija". Vukoja je rekao da će se advokati žaliti i da će francusku ambasadu obavestiti o presudi. On je napomenuo da je Francuska pokazala najviše interesovanja za ceo postupak, ali da im "nisu dali konkretne dokaze koje bi mogli upotrebiti u odbrani".
Advokat Veslija Klarka, dr Sava Stojanović, iz Beograda, rekao je da "pretpostavlja da treba da piše žalbu" jer je svaki okrivljeni ima pravo na to, a da će pravosnažna sudska odluka pokazati da li je njegov klijent bio odgovoran za zločin. Advokat Havijera Solane, Miljko Živojinović nije hteo da komentariše presudu.

Izricanju presude nisu prisustvovali predstavnici političkog vrha Republike Srbije i SRJ, ni predstavnici diplomatskog kora koji su se pojavili prvog dana suđenja.

Brojna publika u velikoj sali beogradske Palate pravde koju su uglavnom činili zaposleni u pravosuđu i advokati, ali i brojni penzioneri, aplaudirala je nakon čitanja imena svakog osuđenog i kazne koja mu je izrečena.

Najviše aplauza "dobila" je kazna izrečena Vilijemu Klintonu i generalnom sekretaru Havijeru Solanu, a intenzitet aplauza nije smanjivan ni kada je sudija pročitao kaznu za Veslija Klarka.

Predsednik sudskog veća Veroljub Raketić rekao je da je protiv optuženih od četvrtka raspisana poternica, da im je određen pritvor i da će im se kazna računati od dana kada budu uhapšeni. Sudija je dodao da žalba na sudsku presudu ne odlaže izvršenje rešenja. On je naglasio da je kazna za krivična dela ograničena, ali da je sud našao da se "njome može postići svrha kažnjavanja".

Sud je osuđenima savetovao da za naknadu štete pokrenu građanske parnice i naloženo da plate troškove sudskog postupka u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

U kraćem obrazloženju presude predsednik Veća je rekao da su optuženi agresijom na SRJ prekršili povelju Ujedinjenih nacija i da su u to vreme bili najodgovorniji u NATO-u.

- Optuženi su se plašili da dođu pred sud ili su se plašili da se suoče sa istinom i sopstvenom savešću - kazao je Raketić i naveo da će presude i rešenja o pritvoru biti poslata okrivljenim.

Okružni javni tužilac, Andrija Milutinović je istakao da je kazna "bila očekivana", ali da je "najbezazleniji među njima zaslužuju mnogo veće kazne". Njegov zamenik, Nebojša Maraš, rekao je da nema razloga da ne bude nezadovoljan jer je okrivljenima izrečena najveća kazna po saveznom zakonu. On je dodao da se neće žaliti na visinu izrečenih kazni.

Klintonov branilac, advokat Tomislav Vojnović iz Novog Sada, izjavio je da će se pokušati da stupi u kontakt sa svojim klijentom, ako to bude uspeo i da će se žaliti na presudu. On nije želeo da kaže da li je zadovoljan visinom kazne izrečene.

Branilac Olbrajtove, advokat Ana Nikolić, iz Beograda, rekla je da ne želi da komentariše presudu, ali je dodala da će se "sigurno žaliti". Ona nije isključila i mogućnost da ceo sudski proces bude obnovljen.

D. Ćuruvija
S. Stanimirović


vesti po rubrikama

^hronika

18:06h

U Okružnom sudu u Beogradu: Čelnici NATO-a osuđeni na po dvadeset godina zatvora

18:17h

Počela istraga protiv aktera obračuna u "Knezu"

18:37h

Zbog bolesti advokata, odloženo suđenje braći Mazreku

18:46h

Ponovo odložen estradni spor Vesne Rivas i Mire Škorić

      


FastCounter by LinkExchange