[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 21. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

20. Sep 2000 22:26 (GMT+01:00)

Miting DOS-a i Vojislava Koštunice održana sinoć pred ogromnim brojem Beograđana

Osvojimo slobodu

"Ne želim da menjam ceo svet. Želim samo da zajednički preuredimo ovu našu državu", poručio predsednički kandidat

BEOGRAD - Ja sam običan, prosečan čovek. Ne pada mi na pamet da sebe doživljavam kao istorijsku veličinu. Ne želim da menjam ceo svet. Želim samo da zajednički preuredimo ovu našu državu - poručio je sinoć Beogradu i Srbiji dr Vojislav Koštunica, predsednički kandidat DOS-a, kad je nekoliko stotina hiljada ljudi ispred Skupštine SRJ odslušalo himnu "Bože pravde".

Vidno uzbuđen, posle prolaska kroz masu koja ga je zaustavljala želeći da se s njim rukuje i razmeni poneku reč, Koštunica je s početka govora imao vidnu tremu. Podršku su mu davali ostali čelnici DOS-a koji su već bili na bini, pre svih Dragoljub Mićunović i Zoran Đinđić.

Masa neviđena
Bilo je veoma teško proceniti broj okupljenih jer se, po mnogima, nikad dosad tolika masa nije okupila u glavnom gradu na jednom mestu. Pored punog platoa ispred Skupštine Jugoslavije na koji ni igla nije mogla da padne, Bulevar revolucije bio je, praktično, ispunjen sve do Pravnog fakulteta. S druge strane, oni koji su zakasnili na početak skupa, od Terazija nisu mogli dalje da priđu. Dakle, bilo je skoro nemoguće proceniti tačan broj, ali da se radilo o stotinama hiljada, to je sigurno. Organizatori DOS-a procenili su da je bilo između 250.000 i 300.000 ljudi.

Ovacije Čkalji
Najveći aplauz, posle Koštunice, dobio je glumac Miodrag Petrović-Čkalja. Beograđani su, dok je govorio neprestano skandirali njegovo ime. "Kad se u nedelju ujutro probudite, svako će od vas imati u ruci po jedan ključ. Kad dođete na birališta i olovkom zaokružite DOS i Vojislava Koštunicu, onda će vam taj ključ otvoriti vrata nove Srbije gde će vas čekati vaša deca, bolji i srećniji život", poručio je Čkalja.

I nastavak govora predsedničkog kandidata DOS-a bio je skroman. Navodeći da i on želi da živi u sasvim običnoj, prosečnoj evropskoj zemlji, Koštunica je napomenuo da nam je u poslednjih više od pola veka dosta "dešavanja".
- Treba nam da, u novozavetnom smislu, imamo mir među sobom. Spokoj nam treba. Treba nam život u kome će se sva uzbuđenja odvijati pre svega na ličnom planu, javni, politički život neka nam bude monoton pa, ako hoćete, i dosadan... Treba nam država u kojoj vlast strahuje od naroda, a ne narod od vlasti... Samo takvu državu DOS i ja možemo da vam ponudimo. Zemlju čije međe neće biti krvave reke, u kojoj nikome nećemo biti ni sužnji ni sluge, ni stranim ni domaćim zavojevačima. Zemlju koju ćemo takvu, običnu, u miru svi voleti i graditi. Ponudu ste čuli. Vaše je da je overite 24. septembra. Neka nam svima Bog podari mudrosti i hrabrosti za osvajanje slobode. Za Srbiju, naravno - završio je Koštunica, otpozdravljajući masi koja ga je često prekidala uzvicima "Spasi Srbiju iz ludnice, Koštunice", "Otpor, otpor...", "Gotov je", i zvižducima na pomen imena aktuelnog predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

Poštujući ono što su rekli pre nekoliko meseci - da je narodu dosta političkih govora građanima se - osim Koštunice - nije obratio nijedan političar.
Nebojša Ristić, urednik sokobanjske TV "Soko", koji je proveo 339 dana u zatvoru, naglasio je da želi da piše - dobre vesti.

- Prva dobra vest biće da je Koštunica pobedio na predsedničkim izborima i da je DOS osvojio većinu u Veću građana i Veću republika. Želim društvo koje će poštovati vrednosti koje su stvorile ovaj svet a koje ovi sad ne poštuju- rekao je Ristić, prekidan skandiranjem "Bando crvena".
Glumac Branislav Lečić poželeo je da nikad više ne igra kontejner, kao što sad to čini u predstavi "Kontejner s pet zvezdica" Duška Kovačevića.

- Dabogda kontejner služio samo za bacanje đubreta i da Srbija nikad više ne bude u njemu. Neka Srbija bude kao boca vina, da isteramo taj čep i iz nje potekne vino u sve čaše, da Srbija bude rodna - rekao je Lečić, poručivši građanima da stegnu desnicu u otpor i da je, pri glasanju, spuste na broj tri. - Zaokružite večne promene i slobodu Srbije. Ako vam oduzmu pobedu, neka se tri prsta pretvore u šaku. Pružite otpor do pobede- poručio je Lečić.

Žene znaju da izaberu pravog
- Mislim da je ovo divno, da se digao Beograd. Mislim da je Srbija na nogama i da će Koštunica pobediti. Za njega će glasati dosta žena, a one znaju da izaberu pravog - kaže LJiljana Šipoš iz Borče koju smo zatekli u masi, baš kao i profesor BU, Žarko Trebješanin.
- Ohrabrujuće je što ima mnogo ljudi, posebno mladih, i to nisu samo oni iz protesta od 1991. godine pa naovamo. To uliva dodatno poverenje i ohrabrenje - rekao nam je Trebješanin.

Bivši profesor ETF-a Jovan Radunović rekao je da je na ovom mitingu da bi svojim studentima i deci omogućio bolji život.
- Glasaću za mladost, za našu decu. Poručujem svim roditeljima da učine isto što i ja. Dajem svoj glas DOS i Koštunici - naglasio je Radunović.
Pevač Borivoje Bora Đorđević poželeo je da u novoj Srbiji peva veselije pesme, a potom zapevao "Pogledaj dom svoj anđele".
- Ne mogu nam ništa, mogu da nam isključe struju, ali se ne plašimo ničega. Budite hrabri - poručio je Beograđanima Đorđević kad je struja, posle nestanka, ponovo stigla.
Prethodno, Beograđanima su se predstavili poslanički kandidati DOS-a za Saveznu skupštinu, kao i Mlađan Dinkić iz G-17 plus i Jelena Živanović iz Otpora.

Na video-bimu pored bine, tokom celog mitinga, smenjivali su se snimci s predizbornih skupova predsedničkog kandidata Vojislava Koštunice i karavana DOS-a koji su za poslednjih mesec dana obišli celu Srbiju. Prikazana je Koštuničina poseta Kremnima i najstarijem Tarabiću, njegov govor "Dajem reč" s Konvencije DOS-a 1. septembra u Centru "Sava" i poruka s jednog od skupova po Srbiji: "Ili mi, ili oni. Ili on, ili Srbija".

Beograđane su s početka i kraja mitinga "zagrevali" bubnjari predvođeni Dragoljubom Đuičićem, trubači i pevač iz Guče Miloš Radulović (pesmama "Kalašnjikov", "Mesečina", "Đurđevdan"), zatim Bajaga, Žika Milenković, Delča, Branislav Lečić... s pesmom "Hej, tvoja zemlja te zove", a masa im odmahivala, "naoružana" zastavama svih stranaka, Otpora, G-17 plus i letkom " Ko, Koštunica".

Kraj mitinga menadžer izborne kampanje DOS-a, Zoran Đinđić, dočekao je pored bine u društvu sina Luke.
- Impresioniran sam i srećan. Beograđani su pokazali da žele promene, a nadam se da ćemo i u nedelju na trgovima i ulicama zajedno proslaviti pobedu nove i lepše Srbije - poručio je Đinđić.
Danas, ispred Gradske kuće u Novom Sadu, biće poslednji miting DOS-a uoči izbora u nedelju.


vesti po rubrikama

^politika

15:35h Rasprava predstavnika DOS-a i "Zajedno za Kragujevac"
15:40h Slobodan Milošević govorio na vojnom aerodromu u Beranama
15:50h Koalicija DAN o optužbama na račun DOS-a
16:00h Drecun pozvao VJ i MUP da brane izbornu volju
16:05h Lideri DOS-a apelovali na pripadnike vojske i policije: Poštujte izbornu volju građana
16:15h Ko je ovaj čovek: Slobodan Ivanović
16:20h Prognoza Instituta društvenih nauka: Koštunica, pa Milošević
16:30h Istraživanje agencije Stratedžik marketing: Sve manje apstinenata
16:45h Ambasador Vukićević o izborima na Kosmetu: Stranci gledaju svoja posla
16:50h Šef DSS za Kosmet Marko Jakšić o izborima na Kosovu
17:00h "Glas" na licu mesta: Jedan američki pogled na izbore u SRJ

17:10h

Nikolić pozvao birače da glasaju

17:20h Čanak ne veruje u miran odlazak Miloševića
17:30h

Vojislav Mihailović s novinarima uoči predizborne ćutnje

18:01h "Politika" nije prenela izjavu poglavara SPC
18:00h General Pavković obišao jedinice u Crnoj Gori
18:20h Ženska politička mreža: Žene su za veliko spremanje Srbije
18:45h Požarevac: "Otporan" nadimak na glasačkom listiću
19:00h Stručnjaci za medije i marketing: Nikad prljavija predizborna kampanja državnih medija
19:10h Centralni predizborni skup SPS-a i JUL-a na Novom Beogradu
   


     


FastCounter by LinkExchange