[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 20. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

19. Sep 2000 17:08 (GMT+01:00)

Država spremna da prodajom preduzeća namiri dugove za ruski gas

Repriza operacije" Telekom"?

Ukupan dug od 390 miliona dolara država nema da plati u čvrstoj valuti

BEOGRAD - U predizbornoj polemici na državnoj televiziji učesnik iz dela vladajuće koalicije koja sve više kritikuje njen levi blok, otkrio je tajnu - dug Rusima za isporučeni gas neće se namirivati, kako je ranije bilo rečeno , izvozom robe, već ustupanjem vlasništva nad domaćim preduzećima.

Dotični je tvrdio da se na takvim aranžmanima već radi, negde će ruski partner moći da dobije 49, negde više od 50 odsto akcija i to će biti novi podstrek za privatizaciju uz razduživanje zemlje - sve u svemu prava stvar.

Da podsetimo, ovogodišnji dug za ruski gas iznosi oko 90 miliona dolara, a reprogramirana zaostala dugovanja oko 300 miliona dolara, što očito nema odakle da se plati u čvrstoj valuti.

Da bi sprovela ovu ideju, podseća dr Srboljub Antić, član G 17, Vlada mora najpre da stvori odgovarajući zakonski osnov, pošto je po važećem Zakonu o privatizaciji konverzija dugova u akcije odnosno u vlasništvo nad domaćim firmama dozvoljena za dugovanja nastala do 1996. godine. Takođe država može prodavati samo državnu imovinu ( taj kapital je skoncentrisan u NIS-u, EPS-u, Srbija šumama), ali ne i preduzeća sa društvenim kapitalom sa posebnog programa Vlade Srbije , ukoliko ih prethodno ne nacionalizuje.

To drugim rečima znači, objašnjava dr Antić, da Vlada Rusima za gas ne bi mogla da nudi atraktivna preduzeća poput pivara, cementara, farmaceutske industrije i sličnih "aduta" u privatizaciji, za koje se tvrdi da su interesantni strancima.

Doduše, moguća je i prodaja preostalih akcija iz prethodnih krugova privatizacije koje su otišle u još uvek neformirani Akcijski fond Srbije, ali njihova cena je niska i pitanje je koliko se to isplati.

- Ova ideja ne mora biti loša, mada mislim da je u ovom trenutku nepripremljena, jer svakako ima prednosti povezivanje, putem svojine ili ugovora, sa nekim ko ima gas. Takođe, sada u poslu sa gasom ima više posrednika, što bi Vlada trebala da eliminiše. Međutim, loše je kada se takvi aranžmani prave u situaciji u kojoj nema drugog izbora i više ponuđača, a sa naivnom idejom vlasti da će, čim nešto da na prodaju, neko poleteti da to i razgrabi, kaže Antić.

Ukoliko se dug za gas bude otplaćivao vlasničkim akcijama preduzeća to će, verovatno, biti urađeno na sličan način kao sa Telekomom, smatra dr Jovan Ranković. On pri tome ističe da bi bila prava sreća kada bi Rusi na račun dugova bili spremni da preuzmu preduzeća koja su bez kapitala, dokapitalizuju ih, oplemene izraubovanu opremu i na taj način pomognu njihovoj sanaciji.

Međutim, logično je da će biti zainteresovani za dobre firme koje imaju profit i da će nastojati da u njima obezbede većinski paket akcija. (Na primer, troškovi projekta gasifikacije u Bugarskoj plaćeni su atraktivnim hotelima koji su prešli u ruke vlasnika iz Rusije.) U tom slučaju dugovi za gas bi odneli zdrave i profitabilne firme, a za vreme kada ovde bude spreman da uđe strani kapital ostalo bi ono što ne vredi i što niko neće, a takvo razduživanje države je loše, kaže dr Ranković.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:08h

Država spremna da prodajom preduzeća namiri dugove za ruski gas

17:31h

Đurić, načelnik Tržišne inspekcije Zlatiborskog okruga: Biće ulja i posle izbora

17:58h

Predrag Marković, koordinator G17 plus, o ekonomskom programu

      


FastCounter by LinkExchange