[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 20. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

19. Sep 2000 16:28 (GMT+01:00)

Poslednja istraživanja CPA uoči izbora u Srbiji

Koštunica ubedljivo u vođstvu

Raste uverenje građana u pobedu DOS-a, a opada vera u pobedu koalicije SPS-JUL. Trećina misli da će izbori biti pokradeni

BEOGRAD - Prema poslednjem istraživanju Centra za proučavanje alternativa urađenom dve nedelje uoči izbora uverenje građana u pobedu DOS-a i Koštunice raste, a nasuprot tome opada vera u pobedu koalicije SPS-JUL i Miloševića.

Šta je to DOS ?

Uoči izbora 40 odsto ispitanika ne zna šta znači skraćenica DOS. Među njima ima najviše neobrazovanih i stanovnika Vojvodine. U tu grupu spadaju neopredeljeni i oni koji kažu (jedna četvrtina) da će glasati za aktuelnu vlast, ali je neočekivano da se tu nalazi i između 17 i 20 odsto onih koji će glasati za opoziciju na lokalnim, saveznim i predsedničkim izborima. Prema objašnjenju dr Stjepana Gredelja to ukazuje na dubok politički rascep u političkoj zajednici Srbije jer pokazuje da su građani više "protiv" (ove vlasti), a manje "za" (opoziciju).

Prema upravo utvrđenoj proporciji na nivou predsedničkih izbora 41 odsto građana već vidi Koštunicu kao predsednika, naspram prognozama (30 odsto) anketiranih koji svog favorita vide u Slobodanu Miloševiću. Taj odnos je u avgustu iznosio 36 prema 33 procenta.

- Po našoj evidenciji ova utakmica u 80. minutu odvija se pri rezultatu 2 prema 1 za DOS (isto kao i pre mesec dana), ali nažalost, naša evidencija nije ni jedina ni odlučujuća - rekao je u utorak na prezentaciji rezultata istraživanja CPA mr Srećko Mihailović, rukovodilac tima u kome su učestvovali prof. Bora Kuzmanović, dr Stjepan Gredelj, dr Mirjana Vasović i mr Zoran Stojiljković.

I dalje veliki broj građana, 30 odsto, misli da će izbori biti pokradeni, a 45 odsto anketiranih misli da će aktuelna vlast silom da zadrži vlast i kada izgubi izbore.

Po anketi CPA u drugom krugu predsedničkih izbora doći će do većeg jedinstva opozicije jer je dve trećine pristalica SPO i Vojislava Mihailovića izjavilo da će glasati za Koštunicu. Ono što nije moglo da se dogodi pre izbora, ostvariće se u izbornom finalu, komentarišu istraživači.

Bez "navijanja"

- Povodom tvrdnji da se u istraživanjima javnog mnjenja "navija" mogu da kažem da to nije slučaj i sa nama, jer nas zaista zanima političko raspoloženje građana. Najčešće nas napadaju oni koji loše prolaze u anketama, SPO i SPS-JUL. Žao nam je što oni ne objavljuju svoja istraživanja, znamo da su ih radili u Beogradu i da su ti rezultati lošiji po njih nego u našim istraživanjima, rekao je Milan Nikolić, direktor CPA, uz opasku da od brojanja glasova zavisi da li će se rezultati ankete i izbora poklopiti.

Iz objavljenih rezultata proizlazi da će u drugom krugu 50 odsto glasača izabrati DOS i Koštunicu, a 23 odsto SPS-JUL i Slobodana Miloševića. Još uvek 23 odsto anketiranih kaže da ne zna za koga će glasati, dok je 27 odsto izjavilo da 24. septembra uopšte neće ni izaći na birališta.

Deo istraživanja je posvećen i izbornoj kampanji. Prema oceni mr Zorana Stojiljkovića gotovo zbunjujuće deluje podatak da tek nešto više od polovine građana (54 odsto) često ili povremeno prati kampanju. U praćenje kampanje retko se uključuje petina, a po sopstvenoj izjavi četvrtinu (26 odsto) građana predizborne partijske aktivnosti uoči glasačkog finala uopšte ne dotiču.

Anketiranima u predizbornoj kampanji najviše smeta vređanje i diskvalifikacija političkih protivnika (52 odsto), "koje u režiji vlasti prerasta u hapšenje i fizičko maltretiranje političkih neistomišljenika". Na drugom mestu su prazne poruke i obećanja (40 odsto), a zatim sledi bacanje para na skupe plakate.

O. N.


vesti po rubrikama

^društvo

16:16h

Kraljevina Norveška i G 17 plus podelili stipendije dobrim studentima

16:28h

Poslednja istraživanja CPA uoči izbora: Koštunica ubedljivo u vođstvu

17:39h

Dajte glas od sebe u medijima

      


FastCounter by LinkExchange