[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota-Nedelja, 16-17. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

15. Sep 2000 17:30 (GMT+01:00)

"Glas" na licu mesta: Da li će izbori promeniti odnose SRJ i SAD

Zaokret ili kontinuitet

Drugačije stanje stvari na relacijama između Vašingtona i Beograda zavisi od ishoda predsedničkih izbora, ali ne američkih, već jugoslovenskih

(Od našeg specijalnog izveštača)

Vašington - Koliko su pouzdane predizborne ankete javnog mnjenja koje pokazuju prednost jednog kandidata u predsedničkim izborima, pitanje je koje se ovih dana postavlja u američkoj štampi, ali i među kreatorima njene spoljne politike.

To pitanje štampa postavlja u nastojanjima da dokuči ko će biti pobednik trenutno prilično tesne predsedničke trke Buš - Gor, dok spoljnopolitički eksperti imaju u vidu drugi kraj sveta, trudeći se da prognoziraju ishod izbornog okršaja na dalekom Balkanu, između Miloševića i Koštunice.

Crna Gora

Milo Đukanović je procenio da učešće na saveznim izborima nije u njegovom interesu i Amerika tu nije mogla ništa da učini. Njegova vlada se međutim u Vašingtonu i dalje smatra "demokratskom" i kao takva ima podršku. SAD međutim nisu za nezavisnu Crnu Goru. Kako nam je predočeno od kompetentnog sagovornika, najpoželjnije rešenje je da ona ostane deo "demokratske Jugoslavije". Krenu li pak stvari drugim tokom - započnu li komplikacije podstaknute iz Beograda - reagovaće ne samo SAD, već i evropski partneri, uključujući i NATO…

Iz razgovora sa funkcionerima u dve važne spoljnopolitičke institucije, Nacionalnog saveta za bezbednost i Senatskog komiteta za međunarodne odnose, čija se imena po ovdašnjim pravilima opštenja sa medijima ne navode, proizlazi da je balkanska zavrzlama mnogo veća od domaće. Utisak je da je, manje više, svejedno da li će novi stanar Bele kuće biti sadašnji guverner Teksasa, ili aktuelni potpredsednik. Amerika, kao jedina super-sila, ima interese koji nisu podložni naglim promenama, pa će i spoljna politika novog predsednika biti kontinuitet one koju je vodio stari. U SR Jugoslaviji, predsednički izbori su, međutim, kako se to vidi i odavde, prilika da se dogodi zaokret. Na gore, ili na bolje.

Čini nam se pri tom da su i pripadnici američkog spoljnopolitičkog establišmenta na neki način zabunjeni anketama javnog mnjenja koje pokazuju prednost kandidata Demokratske opozicije Srbije. U kolikoj meri ono odražava glasačke namere, koliko će biti uvažena izborna volja i kakve su komplikacije sve moguće ako dođe do izborne krađe, glavna su pitanja na koja se i ovde traže koliko-toliko pouzdani odgovori.

U Nacionalnom savetu za bezbednost pri tom kategorički odbacuju glasine o zahtevima ili planovima za novo bombardovanje SRJ, mada se sagovorniku otme i rečenica da su, pri pomenu mogućih "provokacija" Beograda prema Podgorici, "na stolu sve opcije".

Poruka je međutim samo jedna: SAD žele promenu režima u Srbiji, promenu koja bi otvorila vrata demokratskim reformama i njenom povratku u Evropu, "gde i pripada". U tom pogledu zvanični Vašington nije sasvim pesimista; utisak je da je u priličnoj meri iznenađen dosadašnjim učinkom i jedinstvom DOS-a, čija platforma ima "mnogo dobrih elemenata", spreman je da Koštunicu prihvati kao sagovornika, uprkos uverenju da se sa njim neće u svemu slagati… Sve ovo je, međutim, u senci ključne neizvesnosti - šta će sve da uradi Milošević?

Šta ako narod bude glasao za promenu, a režim ne uvaži izbornu volju? Odgovor koji smo u četvrtak čuli na to pitanje, postavljeno u sobi koja gleda na zapadno krilo Bele kuće, nije iznenađujući: osuda, jačanje sankcija, pooštravanje režima viza za ljude na vlasti i bliske njima i slična "oružja" iz već poznatog arsenala…

Pitanje o bombardovanju i o tome da li je to bio predmet razgovora grčkog šefa diplomatije nedavno u Beogradu, dočekano je uz smeh. Ne, kategoričan je sagovornik iz Nacionalnog komiteta za bezbednost, to madam Olbrajt nije tražila. Grčki ministar u Beogradu je imao za cilj da, kao predstavnik zemlje "koja je u prošlosti bila prijatelj", od političkog vrha SRJ zatraži da omogući slobodne i poštene izbore…

Ostane li, međutim, sadašnji predsednik SRJ na tom položaju, da li bi eventualna pobeda Džordža Buša mogla bar donekle da smanji pritisak? Odgovor koji su na to pitanje dali eksperti Senatskog komiteta za međunarodne odnose glasio je da će biti "izvesnog preispitivanja", ali ne i suštinskih promena: realno je, šta više, očekivati da bi njegova administracija bila još "agresivnija", kao i da će američki vojnici i sa Bušom kao vrhovnim komandantom "ostati još dugo na Kosovu".

Pobedi li, međutim, Gor - na koga se kladi naš sagovornik - velika je verovatnoća da će novi šef američke diplomatije biti Ričard Holbruk, što bi, kad je reč o tretmanu SRJ od strane Amerike, bila "veoma nepovoljna kombinacija".

Pobeda Koštunice na jugoslovenskim predsedničkim izborima bila bi pak, i prema mišljenju eksperata koji savetuju senatore, prilika da "Amerika učini sve što je u njenoj moći da se odnosi poprave". "Učinili bismo istinski napor da sa njim otvorimo dijalog, da obezbedimo pomoć i normalizujemo odnose", predočio nam je saradnik jednog uticajnog senatora.

Sve u svemu, ni i u centrima gde se formuliše spoljna politika jedine preostale super-sile, nema kristalne kugle u kojoj može da se vidi budućnost. Ima, međutim, sasvim konkretnih priželjkivanja, uz generalnu ocenu da se predsednički izbori na Balkanu odvijaju po sasvim drugim pravilima i sasvim drugim ulogom, nego američki, kao i poruku da, ma koliko moćna, Amerika ipak druge ne može da prisili da učine ono što zaista ne žele.

Milan Mišić


vesti po rubrikama

^politika

15:20h Miting Vojislava Koštunice u Kraljevu: Sme li Milošević da ode na Kosovo?
15:30h

Vesti sa Kosova: Ubijen Albanac, bivši policajac

15:45h Zoran Đinđić sa saradnicima u Novom Pazaru
16:00h Tomislav Nikolić u Kruševcu: Krađa je već počela
16:15h Vojislav Mihailović u Trsteniku izjavio: Planiraju i vojnu paradu
16:35h Milošević, prilikom posete "Zastavi" obećao: Bolje plate i više odmora
16:45h Ko je ovaj čovek: Dejan Mijač
17:00h Karavan DOS-a obišao Kruševac, Trstenik, Kraljevo i Kragujevac: Strah režima od DOS-a
17:15h Posle incidenta u Mitrovici DOS najavio: Krivične prijave protiv izgrednika
17:30h "Glas" u Vašingtonu: Da li će izbori promeniti odnose SRJ i SAD
17:40h UNMIK: Mirjana Marković ne može na Kosovo

18:00h

Šta francuska štampa piše o nama: Manevri i izbori

18:20h Kontakt grupa pozvala srpski narod: Pazite da režim ne pokrade izbore
18:30h "Glas" istražuje: Između DOS i SNP nije bilo kontakata
19:00h Apel Svetog arhijerejsog Sinoda SPC vlastima: Bez pritisaka i zastrašivanja
19:10h Atina: Otkazani koncerti u organizaciji Otpora
19:21h Vlada podržala predlog SO Valjevo
19:26h Otkazan okrugli sto na RTS-u
23:00h Zbog protesta ispred gradskog SUP-a priveden Goran Svilanović
23:30h Na administrativnoj granici s Kosmetom zaustavljena Mira Marković
23:36h DOS u Kragujevcu: Majstor za patente
   


     


FastCounter by LinkExchange