[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 15. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

14. Sep 2000 16:18 (GMT+01:00)

"Glas" anketa: Šta žene misle o predsedničkim kandidatima kao muškarcima?

Kad dame biraju

Milošević staromodan, Koštunica smiren, Mihailović elegantan, Nikolić neprimetan

Od ukupnog broja birača za predstojeće izbore, 52 odsto čine žene. Da li će na njihovo glasanje uticati mišljenje o fizičkom izgledu pretendenata na najvišu državnu funkciju?

Vojislav Mihailović je elegantan, Tomislav Nikolić grub, Vojislav Koštunica šarmantan, a o Slobodanu Miloševiću većina i ne razmišlja.

Koštunica im uliva poverenje smirenošću, Nikolića i ne primećuju, a dok im Mihailović izgleda kao dobar komšija, na Slobi se, kažu, vidi da je porodičan čovek i jedna čak žali što je nije oženio. Ovo je rezultat "Glasove" ankete među ženama koje su odgovarale na pitanje: šta mislite o predsedničkim kandidatima kao muškarcima?

Neke od anketiranih o kandidatima u trci za fotelju prvog čoveka Jugoslavije nisu nikada ni razmišljale kao o muškarcima. Pojedine tvrde da to neće uticati na njihovo glasanje.

Margarita Adamović (48) bibliotekar:
- Ne razmišljam o njima kao muškarcima. Milošević mi izgleda kao sindikalac i s onakvim izgledom i u onakvim odelima ne može ni da priđe zapadnjačkim predsednicima. Koštunica je sam po sebi simpatičan, umeren, neguje klasičan stil, ali ga ne smatram šarmerom. Mihailović zna da se obuče i uvek je elegantan, a najmanje obraćam pažnju na Nikolića. On je onako grub u nekoj sindikalnoj varijanti i ne sviđa mi se uopšte.

Ana Peševski (19) student:
- Kao muškarce teško da ih neko gleda baš zbog funkcije. Ali, da probam: Mihailović i Koštunica su mi najprirodniji. I po stavu i po načinu odevanja... Milošević je staromodan i prošlo mu je vreme, a o Nikoliću stvarno nemam šta da kažem. On se ne primećuje.

Leposava Pavlović (50) konobarica:
- Moje simpatije prema nekome polaze od njegove inteligencije. Po tome je Sloba moj broj! I pametan i elegantan i kulturan, a i po godinama mi odgovara! Žao mi je što malo više ne misli na radničku klasu i što se sa mnom nije oženio! Koštunica je zgodan, ali mislim da je promašio put kojim ide. Mihailović je bez veze, a ni Nikolić mi nešto ne odgovara.

Lepa Mijić, (40) politikolog:
- Nijedan mi nije šarmantan. Milošević pripada prošlom vremenu i tako mi je nalik na političke komesare iz socrealističkih filmova. Toma Nikolić, bledunjava ličnost u senci svog vođe, potpuno je neprimetan. Mihailoviću najviše odgovara da šeta s dečicom po Kalemegdanu... Podseća me na dobroćudnog dekicu, a Koštunica na predavača na Sorboni. Svima nedostaje lakoća u ophođenju s narodom. Žene emotivno reaguju i moguće je da se mogu povesti za fizičkim izgledom.

Jelena Karadžić (38) arhitekta:
- Nisam oduševljena nijednim kao muškarcem. Iako je šarmantan i lepo izgleda, Koštunica neguje neki ozbiljan stil. Tomu Nikolića uopšte i ne smatram muškarcem. Grub, loš rečnik, ne mogu ni da pomislim na takvu osobu. Ni o Miloševiću ne razmišljam. Izgleda baš penzionerski. Čula sam da je duhovit, ali ne bih volela da pričam s njim. Mihailović izgleda kao dobar čovek iz komšiluka. "Iza" njega vidim ženu, decu, bašticu... Njihov izgled ne može da utiče na moj glas.

Milica Milošević (50) domaćica:
- Koštunica je najšarmantniji među njima. Nosi nešto u sebi što čoveka može da umiri, ali čini mi se da Milošević ima najbolji tim koji brine o njegovom stilu. Uvek je doteran i utegnut u onim klasičnim odelima, a recimo, Nikolić uopšte ne vodi računa o tome. Zavrne rukave pa još kad se setim kako se izražava, pa to je vrlo ružno za muškarca koji se kandiduje za takvu funkciju. Mihailović je skroman i po pogledu bih rekla pitom i fin čovek.

Ana Milovanov (33) službenik:
- Slobodan Milošević je odraz pravog čoveka našeg podneblja. Po izgledu, onako popunjen, stiče se utisak da je posvećen porodici i da uživa u jelu i piću. Oblači se staromodno i verovatno se dopada penzionerkama. Koštunica je moderan čovek evropskog izgleda, recimo, kao Đukanović. Izgleda vrlo mlado za svoje godine i ima seksi pogled. Svi kažu da je smiren, ali čini mi se da se iza toga krije velika energija i prodornost. Mihailović je, da kažem, čovek iz druge linije. Podseća me na dobrog druga koji ume da sasluša i hoće da pomogne pa i ne mogu nešto da komentarišem njegov izgled. Nikolić je sebe kao muškarca degradirao rečnikom koji koristi u Skupštini u raspravama, naročito svađama. Mislim da je prost i bahat.

Cveta Slavkovski (45) kuvarica:
- Između njih četvorice najkompletniji je Milošević. Kad se sve spoji i izgled, pamet, oblačenje, nema boljeg! Ali, mislim, da glasačima ništa ne znači nečiji izgled.

Ljubica Matić (51), pedagog:
- Koštunica dosta dobro izgleda za svoje godine. Šarmantan je i njegov nastup i ponašanje govore da je pouzdan čovek kome mogu da verujem. Stil oblačenja u skladu je sa njegovim godinama, što poštujem. Miloševića ne mogu očima da vidim ni kao muškarca ni kao političara. Deluje nadmeno i prepotentno. Mihailović mi se ne sviđa, nekako je sav iza priče o poreklu i kralju. Slično mislim i o Nikoliću koji je uvek iza Šešeljevih leđa.

Zorka Ignjatijević (55) penzioner:
- Koštunica je definitivno moj tip. Recimo, sviđaju mi se njegovi maniri i uopšte nije bitan izgled i oblačenje. Čak mi se, recimo, dopada kako skida naočare. Mislim da Milošević ima neodgovarajući način izražavanja i komunikacije sa narodom, a iskreno rečeno ni izgledom nije po mom ukusu. Toma Nikolić je rečit, ali ima suviše negativne energije pa i ono što možda dobro kaže ne izgleda tako, dok mi se Mihailović uopšte ne sviđa kao ličnost jer izgleda previše bledo. Prilično je nezainteresovan i liči mi na biznismena, ali nema tu neku intelektualnu crtu.

Žana Bulajić
Violeta Pavlović

 

Modni stilista o kandidatima

Ašok Murti, modni stilista: Mihailović radio na imidžu
- Nikada ništa ne bih menjao na predsedničkim kandidatima kada su oni već izašli na scenu. Što se tiče izgleda Slobodana Miloševića može se reći da je on zadržao dosledan, klasičan i rigidan stil u teget odelu i sa crvenom kravatom. Tomislav Nikolić je na neki način i dalje neguje stil čoveka iz senke u jednoj partiji, i čini se da nije uspeo da pređe tu rampu. Insistira na sivoj boji i to je greška iako ona deluje skupo i otmeno - objašnjava Murti.

On smatra da se Vojislav Koštunica najmanje bavio svojim izgledom.
- Imidž mu je suviše privatan i to je problem za nekog ko pretenduje na javnu funkciju. U izgledu Koštunice se uglavnom insistira na detaljima. Vojislav Mihailović je, čini se, najozbiljnije shvatio značaj imidža pred budućim biračima. Njegova pojava najbolje priliči situaciji - ocenjuje Murti.

On napominje da je kod nas ipak jasna politička situacija i polarizovano biračko telo, tako da izgled kandidata nije odlučujući faktor u odlučivanju.
- S druge strane, svako ko ozbiljno misli na neku javnu funkciju mora da uskladi svoju pojavu sa modnim kriterijumima. Najveći pomak u izgledu primetan je kod Vojislava Mihailovića, dok je najkonsekventniji imidž Slobodana Miloševića - dodaje ovaj stilista.


vesti po rubrikama

^reportaža

16:18h

"Glas" anketa: Šta žene misle o predsedničkim kandidatima kao muškarcima?

16:44h

Reporter "Glasa" u kanjonu Đetinje lovio zmije šarke i druge otrovnice

17:09h

NATO saveznici vode pravi špijunski rat oko prodaje vojne tehnologije

17:24h

SUBNOR osporava rad Zajednice udruženja žrtava Drugog svetskog rata

      


FastCounter by LinkExchange