[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 13. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

12. Sep 2000 16:49 (GMT+01:00)

Širom Evrope nastavljeni protesti drumskih prevoznika

Blokade na sve strane

Za razliku od francuske, britanska vlada isključila mogućnost bilo kakvih ustupaka nezadovoljnim kamiondžijama

LONDON - Drumski prevoznici širom Evrope i u utorak su nastavili blokadu saobraćajnica protestujući zbog visoke cene goriva, dok je Velika Britanija najavila uvođenje vanrednih mera kako bi se sprečilo da panična opsada benzinskih pumpi preraste u nacionalnu krizu, prenose agencije.

Cene goriva u Britaniji su najviše u Evropi.

Belgijski prevoznici u utorak su ušli u treći dan protesta, obećavajući da će na ulicama i putevima ostati ako treba i sedmicama - sve dok im vlada ne ispuni zahteve. Blokada gradskog jezgra Brisela je u međuvremenu proširena i na glavne puteve koji vode u belgijsku prestonicu. "Nedelju dana, 15 dana, tri sedmice - nema problema", poručio je kamiondžija Žan Buri.

Novi protesti očekivali su se u Nemačkoj, Španiji i Irskoj: nemački prevoznici najavili su, tako, da će saobraćaj u zemlji blokirati počev od četvrtka, a njihove irske kolege od petka. Organizacija zemalja proizvođača i izvoznika nafte (OPEK) je u nedelju donela odluku o povećanju proizvodnje za 800.000 barela dnevno, ali taj potez za sada nije urodio padom cena nafte na svetskom tržištu koji bi za posledicu potom imao i smanjenje cena goriva u zemljama zahvaćenim protestom.

Veliki gubici

Španski poljoprivrednici planiraju seriju protesta pošto njihovi pregovori sa vladom o kompenzacijama za narasle proizvođačke troškove nisu urodili plodom; jedno tamošnje udruženje farmera procenilo je, inače, da su poskupljenja dizela od maja prošle godine do danas španske poljoprivrednike koštala preko 500 miliona dolara u izgubljenim zaradama.

Besne zbog visokih cena i poreza, kamiondžije su najavile nove protestne akcije. Holandski vozači su u vreme jutarnjeg "špica" u utorak blokirali dva glavna drumska tunela nadomak Amsterdama i Roterdama, stvarajući kilometarske kolone vozila. Blokiran je i autoput u blizini Najmegena, na jugu zemlje.

Nakon što je čitava Britanija zahvaćena panikom zbog nestašice goriva, u Londonu su presušile benzinske pumpe; u oblastima najteže pogođenim blokadom, otpaci su ostali na ulicama, a bolnice bile primorane da odustanu od svih intervencija koje nisu hitne prirode, javlja Rojters.

Međutim - za razliku od Francuske, iz koje je talas protesta i krenuo - u Britaniji je vlada odbacila mogućnost bilo kakvih ustupaka u pogledu cena goriva.

Premijer Toni Bler otkazao je putovanje u Severnu Irsku i vratio se u London da bi održao hitan sastanak sa članovima svog kabineta. "Legitimnost protesta je jedna stvar", izjavila je njegova predstavnica za štampu. "Ali, moramo da imamo u vidu poremećaje koji su time izazvani."


vesti po rubrikama

^svet

16:49h Širom Evrope nastavljeni protesti drumskih prevoznika
17:12h Problemi sa naftom samo deo širih energetskih nevolja u Nemačkoj
17:35h Masovni protesti u Melburnu zbog zasedanja Svetskog ekonomskog foruma
17:49h Vlasti u Mjanmaru najavljuju konačan obračun sa opozicijom
18:16h Drugi dan konferencije Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope
18:37h Tribunal o privođenju osumnjičenih iz BiH
   


     


FastCounter by LinkExchange