[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 13. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

12. Sep 2000 16:17 (GMT+01:00)

Čudo neviđeno u predizbornoj kampanji u voždovačkoj opštini

Po dve kuće za svakog

Porodicama sa Puta za Ivanoviće SPS i SPO obećali isto

U predizbornoj kampanji u beogradskim opštinama mnogo se obećava. Uz predstavljanje kandidata za opštinske, gradske pa sve do najviših državnih organa, partije se nadmeću koja će narodu ponuditi i više i bolje. Naravno, prosta je računica, očekuju da za tačno dvanaest dana taj isti narod zaokruži ime njihovog predstavnika. I na njemu je da odluči. Ali, ako se po Srbiji "događa" Ripanj, teško će biti i jednima i drugima.

Sučeljavanja

Radiša Đorđević, mesni kandidat SPS za odbornika u opštini Voždovac:
- Godinu i po dana ove ljude obilazili su predstavnici iz Švajcarske i ništa nisu uradili. Preuzeli smo to na sebe i problem će biti rešen. Direkcija za obnovu zemlje je investitor, a GTP "Trešnja" je izvođač radova i lično ću pomoći sve što treba oko izgradnje - napominje Đorđević.

Nebojša Atanacković, predsednik opštine Voždovac kaže:

- Za godinu i po dana od bombardovanja niko iz Vlade Srbije nije došao da obiđe stanovnike Puta za Ivanoviće, iako je tada jedna osoba poginula. Sad kad su izbori odjednom su se pojavili. Skupština opštine Voždovac, Agencija za obnovu Beograd i švajcarska Agencija za razvoj i saradnju (Odeljenje za humanitarnu pomoć) potpisali su još u petak sporazum o pomoći namenjenoj devet porodica iz Ripnja koje su tokom NATO bombardovanja i prošlogodišnjih poplava ostale bez krova nad glavom - kaže Atanacković.
Prema njegovim rečima, Agencija za obnovu Beograda u saradnji sa opštinom Voždovac, još prošle godine sagradila je 12 stanova na Avalskom putu za porodice čije su kuće nastradale u prošlogodišnjem bombardovanju.

M. C.

Na Putu za Ivanoviće u ovom mestu u opštini Voždovac, 31. maja prošle godine nedaleko od tek izgrađene kuće Miroslava Saitovića u četiri ujutro pala je NATO bomba. Od eksplozije još tri kuće potpuno su srušene, a ostale u komšiluku dokrajčile su jake kiše koje su počele da padaju ubrzo posle projektila.

Uglavnom višečlane romske porodice nisu imale kud, a sada im gotovo istovremeno, dve međusobno suprotstavljene strane nude pomoć, i trebalo bi tako da do kraja godine dobiju po dve kuće, samo oni to još ne znaju.

Ponedeljak je bio lep dan. Beogradski socijalisti sa Ivicom Dačićem na čelu prevalili su dvadesetak kilometara od centrale i obišli mesnu zajednicu Ripanj i okolna naselja podno Avale. Po programu je prvo posećena fabrika "Minel", a potom je predsednik Gradskog odbora SPS položio kamen temeljac na gradilištu za stanove namenjene porodicama s Puta za Ivanoviće.

Četrnaest porodica trebalo bi, kako se na skupu nezvanično čulo, da se do kraja godine useli u jedinu višespratnicu u ovom selu, a iza projekta je stala Direkcija za obnovu zemlje. Istog dana, međutim, u opštini Voždovac, čije je rukovodstvo iz tabora SPO, pred novinarima su izneti planovi najnovijeg sporazuma opštinske vlasti sa Direkcijom za obnovu Beograda i švajcarskom Agencijom za obnovu i saradnju o pomoći i izgradnji stambenih objekata za devet porodica na Putu za Ivanoviće!

Pre dva dana stotinak njih, i deca i roditelji, dočekali su visoku gradsku delegaciju u Avalskoj ulici kod Ripanj stanice sa transparentima SPS-a. U grupi su neki čak nosili i majice s amblemom ove partije i svi su složno pozdravili svoje kandidate koji su se predstavili za govornicom, izdižući visoko postere sa likom predsednika SRJ, kao po komandi.

Sveštenici mesne crkve osveštali su temelje, a Ivica Dačić i Radiša Đorđević, kandidat SPS iz Ripnja za odbornika u opštini Voždovac, označiše početak radova.

- Da nije bilo Radiše Đorđevića, ništa ne bi učinili - u glas govore Miroslav Saitović i njegova žena Javorina. "On se zauzeo i evo pre 15 dana počeše da kopaju. Biće do kraja godine, tako smo čuli" - ne skrivaju radost Saitovići, ali, rekoše da još nemaju ništa napismeno.

- To je za vas - njima poznati čovek dobacivao je s leđa.

- Pa da! Za nas se gradi, svi smo ostali bez kuća - potvrđuju, opet kao po komandi okupljeni.

Miodrag Radosavljević sa ženom i desetoro dece isto očekuje. Više od godinu dana smešteni su nedaleko u barakama građevinskog preduzeća "Kablar". Tamo su, kaže, još sa šesnaest porodica.
- Ima i nekih socijalnih slučajeva, a tu smo i mi čije su kuće srušene prošle godine. To nam je opština Voždovac dala - odgovara Radosavljević.

- Kažite, koliko dugo niste imali vodu - ponovo dobacuje njihov poznanik i prozbori na pitanje, da on neće dobiti stan u zgradi koja bi trebalo da uskoro nikne na postojećim temeljima, ali bio je vrlo obavešten o "situaciji".

Svi uglas počeše o vodi i lošim uslovima u barakama.
- Hvala bogu, ovo je za istoriju. Prva zgrada u Ripnju - deli radost sa svojim komšijama Zorka Ilić i nada se, veli da će i nju smestiti tu, ali niko je još nije obavestio.

- Tu će biti četrnaest stanova. Za nas kojima su kuće porušene u bombardovanju, pa zar ne čuješ - ubeđuje je neko iz gomile.

Skup je završen. Okupljeni krenuše put baraka, a dvadesetak njih u pratnju gostima iz grada u dalji obilazak sela.

Ripanj će dobiti stambenu zgradu. Ljudi sa Ivanovića puta dobiće svoje domove. Ali, ne veruju svi u to.

- Da vidimo dok prođu izbori - komentarisala su kraj puta dvojica muškaraca.
- Sad su se setili, a gde su bili pre? A i dobro su mesto izabrali - podsmešljivo su nastavljali odbijajući da se predstave.

Zagonetno rekoše da ta zemlja nijedan temelj neće izdržati i da to svaki Ripanjac dobro zna, jer zemljište je močvarno.

Da li će onda izdržati temelji porušenih kuća na koje rukovodstvo Voždovca i Direkcija za obnovu Beograda, uz pomoć Švajcaraca planira da podigne nove kuće? Za dvanaest dana možda će se i znati.

Violeta Pavlović


vesti po rubrikama

^reportaža

16:17h Čudo neviđeno u predizbornoj kampanji u voždovačkoj opštini: Po dve kuće za svakog
16:42h Reporteri "Glasa" na krstarenju istočnim Mediteranom (6): Sveti grad Jerusalim
17:13h "Antologija Bitlsa" - autentično svedočanstvo članova najpopularnije grupe u istoriji (6)
17:38h Reporter "Glasa" u postojbini predsedničkog kandidata Vojislava Koštunice
   


     


FastCounter by LinkExchange