[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 11. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

10. Sep 2000 16:44 (GMT+01:00)

Posle dve godine američka agentura opet objavila oglas za radno mesto "Srbina"

CIA opet traži učitelje srpskog

Početna plata je 35.310 dolara, a zainteresovani moraju da prođu i test na detektoru laži. I britanska MI-6 ima sličnu ponudu

Nešto manje od pola godine pre prvih pretnji NATO bombardovanjem Jugoslavije, na sajtu CIA pojavio se oglas u kojem ta služba traži učitelje srpskog. Od samog obelodanjivanja da se u gradu Lengliju otvara novo radno mesto i to baš za Srbina, interesantnije je bilo samo to da su se američki obaveštajci na taj korak odlučili prvi put u svojoj istoriji. Danas, odnosno dve godine kasnije, na tom istom sajtu stoji identičan oglas. "CIA su potrebni instruktori srpskog jezika. Rad na određeno vreme.

Nastavnici su dužni da učenike nauče čitanju, pisanju, konverzaciji. Pored klasičnih časova, predavači program treba da prilagode i učenju na terenu odnosno posetama zemljama u kojima se jezik govori. Predavanja traju od tri do 18 meseci, a ukupna naknada za časove zavisi od stepena znanja i sposobnosti predavača i kreće se od 35.310 do 66.564 dolara".

Ma koliko potencijalnom nastavniku ovakav posao izgledao lak, primamljiv i dobro plaćen, CIA postavlja još niz uslova. Pored obaveznog američkog državljanstva, budući predavač mora ne samo da prođe tušta i tma testova poput medicinskog i onog na detektoru laži već i da bližu i dalju rodbinu upozori da će im se mesecima po njegovoj prijavi na konkurs agenti CIA motati oko kuća i proveravati "sve po spisku". Traže i fakultetsku diplomu, ali i tečan govor s poznavanjem svih lokalizama i "slengova".

Pod parolom "Budite deo važne misije koja će promeniti svet", CIA buduće "radnike" pokušava da privuče i idiličnim opisima virdžinijskih pejsaža, zagarantovanom pomoći u traženju stana, dobrom penzijom, ali i opaskom da "budući agenti tokom školovanja ne moraju da nose uniforme nego sportskoj odeći".

CIA nudi i niz kulturnih i sportskih sadržaja - posete pozorištima i bioskopima, dobar noćni život u Lengliju, redovnu upotrebu fitnes sale, bazena i trim staze uz objašnjenje da se "bogati i ukusni obroci služe u lepo uređenoj i elegantnoj sali koja se nalazi nedaleko od frizerskog salona, foto-radnje i hemijskog čišćenja".

Jedino što bode oči u ovoj "idili" jeste samo 13 dana odmora za zaposlene do tri godine radnog staža. Za one koji zagrizu špijunski mamac pa se posle pokaju i reše da promene zanimanje uvek mogu da se obrate ala "Božidar Adžija" Centru CIA za prekvalifikaciju koji se nalazi na samo nekoliko metara od hemijskog. U "lepote" ovog posla spadaju i putovanja prvom klasom, klizno radno vreme, pomoć u odvikavanju bliže rodbine od alkoholizma i narkomanije...

U slučaju onih kojima primamljivije deluje posao Džemsa Bonda, britanska obaveštajna služba se potrudila da im izađe u susret. Ostrvljani, međutim, to rade mnogo sofisticiranije. Prva poruka koju zatičete na sajtu regrutnog centra "GCHLJ" jeste da je "znanje moć i da treba da ga iskoristite ne tamo gde se smatra vrednim već tamo gde se smatra neprocenjivim" - odnosno kod njih. Potencijalnim agentima postavljena je i zagonetka sastavljena od pet na prvi pogled nevidljivih delova, sakrivenih svud po sajtu, od kojih se u svakom nalazi po pet slova koja treba pronaći i tako složiti da se na kraju dobije poruka određenog sadržaja. Oni kojima to pođe za rukom imaju apsolutnu prednost u zapošljavanju u MI5 i u MI6.

Za razliku od Amerikanaca, Britanci skoro da i ne traže predavače našeg i još nekoliko srodnih jezika. Njihovu interesnu sferu čine Afrika, Azija, Bliski istok i pre svih Rusija. Početna plata se kreće od 16.221 do 21.019 funti. Čuveni "M" se prema svojim "Džems Bondovima" pokazao velikodušnijim od CIA jer godišnji odmor već tokom prve godine zaposlenja broji čak 22 dana.

Po ugledu na kolege iz CIA, regrutni centar svojim polaznicima nudi školovanje i boravak u zamku smeštenom u ruralnom Četenamu "punom zelenih travnjaka, brdašaca i čistog vazduha" u kojem i majke i očevi špijuni mogu da odu na plaćeno porodiljsko, popiju piće u lokalnom klubu, koriste plesnu salu, terene za golf, tenis, hokej na travi...

S. Đ. P.


vesti po rubrikama

^reportaža

16:17h Reporteri "Glasa" na krstarenju istočnim Mediteranom (4): Afroditino ostrvo

16:44h

CIA opet traži učitelje srpskog

17:23h "Antologija Bitlsa" - autentično svedočanstvo članova najpopularnije grupe u istoriji (4)
17:56h O sportskim pobednicima danas odlučuje visoko specijalizovana tehnologija
18:06h Sarajevski "Indeksi" svirali u subotu uveče pred više od 10.000 Užičana
   


     


FastCounter by LinkExchange