[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota-Nedelja, 9-10. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

08. Sep 2000 17:49 (GMT+01:00)

U petak u Njujorku završen Milenijumski samit UN

Veća ovlašćenja mirovnim misijama

Neslaganja lidera vodećih zemalja oko upotrebe sile prilikom sprečavanja teških kršenja ljudskih prava

UJEDINJENE NACIJE (Beta-Rojters/AP) - Svetski lideri spustili su u petak zavesu na grandioznom, Milenijumskom samitu UN, obećavajući da će povratiti sjaj i ugled svetske organizacije i povećati mirovne aktivnosti.

Više od 150 šefova država ili vlada došlo je na najveće okupljanje te vrste i podržalo mere koje će svetskoj organizaciji dati više moći u sprečavanju regionalnih sukoba. Šefovi pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN održali su i "samit unutar samita", na kome su se založili za davanje novog podstreka mirovnim operacijama, kao što to želi generalni sekretar UN Kofi Anan. To bi podrazumevalo promenu u finansiranju mirovnih operacija u skladu sa promenom situacije.

Na svim stranama

UN su trenutno angažovane u 14 mirovnih operacija, uglavnom u najsiromašnijim zemljama, sa 37.000 vojnika i civilnih policajaca razmeštenih od Istočnog Timora do Kipra i Sijera Leonea. Mirovne operacije UN godišnje koštaju oko 2,2 milijarde dolara. Skoro 1.000 drugih radnika UN angažovano je u 14 drugih političkih i misija izgradnje mira, od Avganistana do Burundija i Gvatemale.

Putinova podrška Japanu

Predsednik Vladimir Putin podržao je Japan u naporima da dobije stalno mesto u Savetu bezbednosti. "Mislim da je vreme za reforme (UN) došlo. Rusija je za to da Japan postane stalni član" Saveta, rekao je Putin. On je ranije podržao i nastojanja Nemačke da postane stalni član ovog tela. Pet stalnih članica Saveta su Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i SAD.

Na vanrednoj sednici Saveta, sazvanoj zbog usvajanja rezolucije kojom bi se ojačale mirovne misije, data je podrška ovoj odluci, ali je do podele došlo oko upotrebe sile prilikom sprečavanja teških kršenja ljudskih prava. Odluka o jačanju mirovnih misija doneta je pre svega imajući na umu stanje u Africi, gde su misije UN loše opremljene i slabo organizovane.

Predstavnici Rusije i Kine su se pri tom oštro suprotstavili mešanju u unutrašnja pitanja drugih zemalja. Ruski predsednik Vladimir Putin je, tako, izjavio da "samo Savet bezbednosti ima pravo donošenja tako krajnje mere kao što je primena sile u nekoj od kriznih situacija... to je u interesu celokupne međunarodne zajednice i Savet snosi posebnu odgovornost".

Predsednik SAD Bil Klinton je, sa svoje strane, podržao preporuku o jačanju i reorganizaciji mirovnih misija. "Moramo učiniti više kako bismo UN osposobili da čine ono što od njih tražimo. UN treba omogućiti da pravovremeno raspoređuju mirovne snage, koje treba da budu dobro uvežbane i opremljene, kako bi bile pouzdane", rekao je Klinton.

Okupljeni lideri, među kojima su bili predsednici, premijeri i monarsi, i pre kraja skupa hvalili su samit kao prekretnicu u naporima da se aktivnosti UN revitalizuju.

Bilo je predviđeno da petak, poslednji dan samita bude obeležen poslednjim obraćanjima lidera o ulozi koju će UN imati u narednom milenijumu, kao i dugom listom bilateralnih sastanaka. Učesnici su se složili da su se zadaci s kojim se UN suočavaju, posebno mirovni, znatno promenili od kraja hladnog rada, i da sada međunarodnu situaciju karakterišu unutrašnji etnički sukobi, koji su zamenili konfrontaciju između super sila i vojnih blokova.


vesti po rubrikama

^svet

16:39h

Razbijen jedinstveni front francuskih drumskih prevoznika

16:54h Nemački dnevnik o uzroku katastrofe ruske podmornice
17:11h Nastavak nasilja u Zapadnom Timoru
17:49h U petak u Njujorku završen Milenijumski samit UN

18:12h

Ko se "ušunjao" na grupnu fotografiju s Milenijumskog samita

18:23h Sarajevo: Skuplje gorivo i u Bosni
18:41h Premijeru RS nije jasno šta su poslanici izglasali
   


     


FastCounter by LinkExchange