[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota-Nedelja, 9-10. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

08. Sep 2000 17:30 (GMT+01:00)

"Glas" istražuje: Zašto su septembarski izbori od presudne važnosti za režim

Još nije gotov

Zadatak je jasan, i samo na prvi pogled jednostavan: sačuvati vlast, ali taj posao, ovog meseca i ove jeseni, biće teži nego ikad

Više nije moguće sakriti da je režim Slobodana Miloševića zapao u predizbornu emocionalnu krizu. Zadatak je jasan, i samo na prvi pogled jednostavan: sačuvati vlast. Taj posao će ovog meseca i ove jeseni biti teži nego ikad, i zbog toga se osećanja u vladajućoj grupaciji, bar po onome što je izraženo javno, kreću od blage strepnje, neodređenog straha, do neskrivene panike. Uostalom, brod socijalista već napuštaju ne samo miševi, već i visoki dužnosnici. Evo i Zorana Lilića, Slobinog prethodnika na mestu vrhovnog, kako žurno odlazi s lađe pune rupa, bar časak pre no što se ona pretvori u "Kursk".

Bivši predsednik SRJ, a sada ŠSJ, uhvatio je u laži svoje partijske kompanjone koji su prvo tvrdili da nema govora o ostavci, a onda da se Zoki naljutio zbog nedoličnog postupka nekog nižeg službenika. Može to da bude opasan potres u vrhu vlasti, ozbiljan razlog za sumnju u generalnu istinu koju nude.

Ovde, u Srbiji, pa nekako i u Crnoj Gori, već deset godina smo u sukobu s fenomenom nesmenjive vlasti. Živi se najgore u Evropi u državi s kojom se ni fudbal ne igra prijateljski. Srbija je već dugo u beskonačnom ratu, u kome se mit o nepobedivosti dokazuje brojem nepotrebnih žrtava. Izgubljene su teritorije, granice, suverenitet i integritet. Dakle, sve ono što je vlast slavila kao svoje istorijske domete, proizvodeći kapitulaciju u trijumf a gubitnike u heroje.

Pred izbore, čitava mašinerija s mašinovođom uočila je kapitalnu opasnost koja bi takvu skalameriju sa sve posadom mogla da gurne u ambis: to je demokratija i njena procedura. Milošević veruje da bi mogao da se održi i golom tiranijom, i smatra da nema razloga da se boji ostatka sveta. S njim on više nema ništa. Ali, stalo mu je da očuva demokratske privide, da bar unutra pokaže da ima podršku naroda.

Teško će ići to s narodom. Niko više nije toliko naivan, pa ni Srbi. Socijalisti i julovci ne nude ništa novo i ništa bolje: samo ovo. Narod već zna da nas je ovo dovelo dovde.

Ako ljubav puka prema vođi više nije tako nesporna, postoje neoborivi dokazi da ljudi oko njega znaju da dobiju izbore, nezavisno od rasporeda glasova. Ali, sve je manje uslova za takav falsifikat volje birača. Eno, velike grupe posmatrača i čuvara srpske demokratske tradicije pomno proučavaju sve pokazane i moguće marifetluke vlasti, kako bi šteta bila minimalna.

Dakle, režim će morati da se 24. septembra suoči sa svojim pravim licem, ma kakvo ono bilo.

Analiza predizbornih poruka vladajuće koalicije ne daje nimalo nade za optimizam. To je pravi pogrom konkurencije, nepodnošljiva verbalna ekskomunikacija protivnika, nelogična upotreba najtežeg ideološkog topništva: sejanje otvorene mržnje, istraga neprijatelja samo u onima koji žele da se promeni vlast.

Da li je smena vlasti zaista takva tragedija? Ako jeste, za koga je?
Zbog čega se ovaj režim, konačno, toliko boji nepristrasnog svođenja računa svoje vladavine, ako je to bilo od neke vajde za narod? Pojedini funkcioneri SPS-a traže da glasanje bude izjašnjavanje "da li smo svih ovih deset godina bili u pravu". Prva dama JUL-a i države traži izbor između ropstva i slobode, pri čemu, na osnovu svega, izgleda veruje da je to što nudi sloboda. Savezni ministar za informacije otišao je korak dalje, tvrdeći da "NATO-vcima, rukoljupcima, poslušnicima i izdajicama" uopšte nije mesto na izbornim listama. Skoro da je bio sklon da se založi za jednu crvenu, i jednu ćoravu kutiju, kako bi se lakše prepoznala i istrebila "reakcija".

S jednog julovskog skupa prvi put je optužen narod koji bi glasao protiv kandidata vlasti. Rečeno je da se sve radi iz jednog centra, da su kandidati opozicije obični agenti NATO-a, ali da je za uspeh takve operacije, pored protagoniste, potrebna i publika.

Ipak, naši izvori u vrhu SPS-a tvrde da najviše besa izaziva Otpor, njihova intelektualna snaga, neuhvatljivost, brojnost i duhovna superiornost. Oni su smislili najjednostavniji i ubedljivo najefikasniji slogan: "Gotov je!" Ta izreka je bukvalno neuništiva, lako se lepi i "prima" svuda gde se postavi. Ulazi u uho i pamćenje i neopisivo nervira kamarilu oko "subjekta gotovosti".

Slogan dokazuje kako su najbolje smišljene stvari najjednostavnije. Protiv izreke, koja nikoga ne vređa ali ukazuje na neumitnost nečega, ma kako se to činilo večnim - ništa se nije postiglo ni spektakularnom policijskom intervencijom.

"Gotov je!", piše svuda gde bilo šta može da piše.
Znaju li, dakle, momci i devojke iz Otpora ono što ne zna još ni vlast, i u to ne želi da veruje. Ili će još jednom da bude opravdan i armiran mit o Slobinoj nezamenljivosti i nepobedivosti. No, niko ne zna šta on smišlja kako bi preveslao i ovogodišnju izbornu nelagodnost, koju je, uostalom, sam želeo.

Možda najteže vreme za sve nas dolazi tek onda ako brojanje glasova bude pokazalo da je zaista gotov.

Ljubodrag Stojadinović


vesti po rubrikama

^politika

15:15h DOS se priprema za pokrivanje glasačkih mesta u Pokrajini
15:30h Đukanović i Olbrajtova procenjuju pred izbore
15:45h Dogovor DPS i SNP oko izbora još neizvestan
15:50h Aktivisti Otpora uhapšeni u grčkoj rezidenciji
16:15h Lilić pisao "Glasu":  Šainović ne govori istinu
16:25h Zorica Radović o najavi SRS za rekonstrukciju Vlade Srbije
16:30h Božić (SPO) o predlogu predsednika SRS: Ulazak u Vladu je smešna priča
16:45h Ko je ovaj čovek: Živadin Mihailović
16:55h Odlukom GŠ VJ vojnici glasaju u mestima stanovanja
17:10h Da li je moguća saradnja Šešelja i Draškovića?

17:30h

Koje su sve sankcije uvođene prema SRJ za poslednjih deset godina

17:35h "Glas" istražuje: Zašto su septembarski izbori od presudne važnosti za režim
17:45h Kako građani ocenjuju predsedničke kandidate
18:00h

Grčki mediji oštro kritikuju Papandreuov boravak u SRJ

18:45h Akcija OO JUL-a Zvezdare: Bake s unučićima u "Bambilendu"?
19:00h Višečasovni pretres prostorija nevladine organizacije Cesida
19:15h Ispraćaj u vojsku aktiviste Otpora Ivana Marovića
19:20h Protest grupe Belopalančana: Potpisi za šećer i ulje, a ne za SPS
23:27h Mira Markovic: Ujedinjenje stranaka leve orijentacije preduslov za postojanje humanog sveta
23:29h Vladan Batić: Ovaj režim može da ne izgubim, a to se neće desiti
23:33h Vojislava Koštunicu dočekalo oko 20.000 Čačana
23:59h Priveden Ljajić
   


     


FastCounter by LinkExchange