[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota-Nedelja, 9-10. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

08. Sep 2000 16:32 (GMT+01:00)

Incident na dodeli nagrade "Risto Ratković" Tiodoru Rosiću na Ratkovićevim večerima poezije u Bijelom Polju

Predsednik žirija odbio da pročita obrazloženje

Niko od organizatora nije želeo da komentariše izostanak Dragomira Brajkovića

BIJELO POLJE - Taman kada se pomislilo da su ovogodišnje, 30. Ratkovićeve večeri poezije u Bijelom Polju napravile otklon od politike, na otvaranju manifestacije i večeri poezije dobitnika značajnih jugoslovenskih književnih nagrada i gostiju iz inostranstva, dogodio se incident.

Sadržajan program

Prepodnevni program 30. Ratkovićevih večeri poezije bio je izuzetno sadržajan. Najpre je Dragomir Brajković u "Ristovom parku" otkrio biste književnicima Ćamilu Sijariću i Miodragu Bulatoviću, mada je ranije bilo sporenja oko predloga da biste otkriju Matija Bećković iz SANU i Dragutin Vukotić iz CANU. Održan je naučni simpozijum na temu "Dve hiljade godina hrišćanstva u umetnosti srednjeg Polimlja" i otvorena izložba iz zaostavštine porodice Lazović, koju je priredio Dragiša Milosavljević.

Zbog nesporazuma koji niko iz organizacije nije želeo da komentariše, predsednik žirija Dragomir Brajković nije se pojavio da pročita obrazloženje o dodeli ovogodišnje nagrade "Risto Ratković". Laureat je, da podsetimo, pesnik Tiodor Rosić za knjigu "Balada o građaninu". Umesto Brajkovića, na scenu je izašao član žirija Garo Jovanović, zatražio obrazloženje od voditelja, a kada ga nije dobio, nemušto je izrekao dve-tri rečenice.

Da oko jubilarnih književnih susreta ima nesuglasica, potvrđuje i nedolazak republičkog ministra kulture Radojice Luburića. U izjavi za naš list, Tiodor Rosić je rekao da su Ratkovićeve večeri poezije biser Polimlja, dragulj u nisci književnih manifestacija našeg jezika.

- One to treba i da ostanu, zahvaljujući ljudima koji su oko njih angažovani, ali i brojnim posvećenicima pesničke reči, mladim i starim. Ratkovićeve večeri treba ubuduće da budu relativno autonomne i da izbegnu političku ili partijsku kontaminaciju, kaže Rosić.

S druge strane, Sreten Perović, koji je svojevremeno vratio Ristovu nagradu, zbog njenog kasnijeg dodeljivanja Radovanu Karadžiću, za "Glas" kaže:

- Sudeći po klimi koja je više godina nacionalistički ostrašćena, potpuno je svejedno ko sve otkriva biste, a pokriva suštine, ko remeti kulturu i multietničko Bijelo Polje i istu takvu Crnu Goru. Da bi sve ličilo na morbidne scene iz darovite proze Miodraga Bulatovića, te biste je mogao da otkrije i laureat tih susreta Radovan Karadžić.

Z. Prijović


vesti po rubrikama

^kultura

16:06h

Specijalno za "Glas" Međunarodni filmski festival u Torontu: Filmska groznica

16:32h

Incident na dodeli nagrade "Risto Ratković" u Bijelom Polju

16:51h Nepoznato o Nobelovcu Sartru
17:28h Nova sezona Narodnog pozorišta u Somboru
18:08h Umetnička kolonija "Bakar" Bor u Beogradu
18:26h Prenos Dučićevih posmrtnih ostataka
   


     


FastCounter by LinkExchange