[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota-Nedelja, 9-10. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

08. Sep 2000 17:08 (GMT+01:00)

Centar za proučavanje alternativa: Kako živimo i kako se snalazimo

Propadamo na veliko

Lošije nego pre deset godina živi 85 odsto ispitanih, a uživa u našoj stvarnosti svega pet procenata

BEOGRAD - Gotovo 60 odsto građana Srbije ne očekuje u budućnosti ništa dobro, odgovor je do kog je na pitanje "Kako vidite svoju budućnost" došao tim stručnjaka Centra za proučavanje alternativa.

Čak 85 odsto naroda kaže da im je u poslednjih deset godina pošlo na loše, a samo pet odsto hvali se da im je krenulo nabolje, dok su između, a njih je 10 odsto, ostali oni kojima se ništa nije promenilo. Kako se u tome snalazimo, na to pitanje odgovor je: redukovanjem potreba, saopštio je profesor Mladen Lazić, rukovodilac istraživačkog tima. Najpre stradaju godišnji odmori, (čak 70 građana je zaboravilo šta je to), pa kulturne potrebe, higijena, dok se kod hrane još nekako držimo, čemu najčešće pomaže činjenica da mnoge, čak i urbane porodice, same gaje štošta u "svojoj bašti" i tako pomažu kućnu ekonomiju.

Seci uši, krpi...
Među srednjim i nižim slojevima jednačina "uspešnosti" se svela na hranu, odevanje i gledanje televizije. Gradeći strategiju opstanka, građani zato najpre redukuju sopstvene potrebe, bave se pomalo poljoprivredom u kućnim uslovima, udružuju se sa roditeljima ili rođacima, ili rade na crno, a sve da bi usporili sigurno ekonomsko propadanje i zadovoljili bukvalno najosnovnije potrebe svoje i ukućana, kaže mr Marija Babović, jedan od autora studije.

- Dobra vest je što Srbi sve manje puše, a loša je da puše sve nekvalitetniji duvan. Što se pića tiče, ono u strukturi troškova za sada manje strada od duvana, mada nauštrb kvaliteta alkohola, rekao je Milan Nikolić, direktor Centra.

Više od 54 odsto Srba strepi pred svojom ekonomskom budućnošću. Nije mali, a s obzirom na situaciju, ni broj onih koji ne strepe od budućnosti, mada se kroz dodatnu analizu došlo do podatka da su to uglavnom stariji ljudi, pretežno sa sela, naklonjeni levoj političkoj orijentaciji. Ekonomska kriza i propadanje najteže pogađaju većinu anketiranih građana, a najmanje brige zadaju im nepoštovanje reda i državnih organa. Izražen kritički stav prema društvu prisutan je takođe kod većine ispitanih, pri čemu većina kao glavnu prepreku izlasku iz krize označava političare (66 odsto anketiranih), nove bogataše kao glavne krivce vidi 16, a ostale argumente navodi 18 odsto ispitanika.

Ovi i mnogi drugi podaci iz studije pod nazivom: "Strategija opstanka domaćinstava u Srbiji 2000.", važni su, između ostalog, i zato što govore o tome da je konačno, čini se, dovoljan broj građana uvideo dokle smo stigli, ko je za to najveći krivac i koji je zajednički interes sposoban da pokrene talas promena. Jedan od autora studije mr Slobodan Cvejić to objašnjava poredeći rezultate istraživanja od pre godinu dana sa ovim najnovijim i tvrdi da je sada vera u mogućnost smene vlasti na izborima izrazito porasla, a razlog za to je delom u ujedinjenom nastupu opozicije.

M. Vojinović


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:08h

Centar za proučavanje alternativa: Kako živimo i kako se snalazimo

17:24h

Užice: Plata radnika 4.200 dinara

23:23h Matić: Ulja mora da bude
   


     


FastCounter by LinkExchange