[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 8. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

07. Sep 2000 18:45 (GMT+01:00)

Šef grčke diplomatije razgovarao s jugoslovenskim kolegom

Papandreu: Izbori moraju biti fer

Dolazim kao prijatelj s jednostavnom porukom da je SRJ deo Evrope koja ne želi njenu izolaciju već normalne odnose, rekao Grk. Jovanović naglasio spremnost za povratak na Kosovo kao i da je 24. septembar unutrašnja stvar u koju ne sme biti mešanja sa strane

BEOGRAD - U Jugoslaviju dolazim kao Grk, kao ministar jedne balkanske zemlje, ali i kao Evropljanin. Dolazim kao prijatelj, ali ne da vam govorim šta da radite već da bih vam ponudio neku vrstu primirja, rekao je šef grčke diplomatije Jorgos Papandreu na zajedničkoj konferenciji za novinare koju je održao s jugoslovenskim kolegom Živadinom Jovanovićem nakon međusobnih razgovora.

Susret s Milutinovićem

Predsednik Srbije Milan Milutinović primio je u četvrtak Papandreua. U razgovorima je razmotreno stanje u bilateralnim odnosima, u regionu i na Kosmetu. Šef grčke diplomatije je tom prilikom naglasio da će se njegova zemlja, kroz delovanje njenih predstavnika u evropskim i međunarodnim forumima, protiviti svim oblicima pritisaka na vladu i građane Srbije i SRJ.

- Moja poruka je jednostavna - kazao je Papandreu dodavši da je Jugoslavija deo Evrope i da mora da uspostavi normalne odnose s njom i s međunarodnom zajednicom jer Evropa ne želi da ima izolovane zemlje unutar sebe već želi normalne odnose s Jugoslavijom, što je u stvari i njena poruka".

Prema Papandreuovim rečima, kao prvi korak u tom cilju jeste da predstojeći izbori budu fer, pravedni i demokratski jer će svet sigurno pomno posmatrati njihov tok.

On je istakao da će Grčka, ukoliko bude potrebno, pružiti pomoć, ali nije želeo da komentariše moguć ishod glasanja "pre nego što budu održani", dodavši da to nije cilj njegove posete.

Ministar Jovanović je izjavio da je u "direktnim, otvorenim i konstruktivnim razgovorima" s grčkim kolegom, bilo reči o bilateralnim odnosima dveju zemalja, stanju na Balkanu i jugoistoku Evrope kao i zabrinutosti naše zemlje zbog pojačanog albanskog separatizma i terorizma na Kosmetu, kao i o apsolutnoj neefikasnosti Kfora i Unmika u sprovođenju Rezolucije 1244. Jovanović je dodao i da SRJ insistira na povratku VJ i policije na Kosmet kao i poštovanju postojećih granica na Balkanu, te protivljenju svim oblicima separatizma i terorizma.

Papandreu, inače prvi šef diplomatije jedne članice EU koji je prvi posetio SRJ od prošlogodišnjeg bombardovanja, u četvrtak se kasno popodne sastao i s liderom DSS-a i predsedničkim kandidatom DOS-a Vojislavom Koštunicom. On bi već u petak trebalo da otputuje u Podgoricu, a potom i u Prištinu.

S. Jovović

 

Biće stranih posmatrača

- Obavestio sam kolegu Papandreua da se SRJ priprema za predsedničke i parlamentarne izbore i da će oni biti održani u fer atmosferi - rekao je Jovanović i naglasio da su izbori ipak unutrašnja stvar svake zemlje i da po tom pitanju ne sme biti nikakvih mešanja sa strane. Na pitanje novinara da li će na izborima biti stranih posmatrača, Jovanović je rekao da su već pozvani mnogi i da su se neki već odazvali, tako da će na izborima biti mnogo posmatrača iz Evrope, ali i iz sveta. Upitan da li postoji mogućnost da 24. septembra u SRJ dođu i grčki posmatrači, Papandreu je rekao da to nije bila tema njihovog razgovora.
- Razgovarali smo samo o tome hoće li uopšte biti posmatrača. Kada su u pitanju Grci, ukoliko možemo biti od pomoći i koristi, spremni smo da se odazovemo i grčki posmatrači će doći jer su izbori veoma važna stvar - zaključio je Papandreu.

S. J.

Papandreu "kružio", domaćini kasnili

ATINA (Beta) - Avion kojim je u sredu u Beograd doputovao Jorgos Papandreu bio je prinuđen da kruži nad Beogradom najmanje 15 minuta zbog kašnjenja dolaska na aerodrom delegacije jugoslovenskog MIP, javljaju atinski mediji. Grčka državna agencija ANA je prenela da je avion sleteo sa zakašnjenjem zbog "kako je obavešten pilot u kontaktu s kontrolom leta aerodroma u Beogradu, neblagovremenog dolaska jugoslovenskih zvaničnika na doček". U SMIP-u nisu želeli da komentarišu navode atinskih medija. Grčki elektronski mediji uglavnom su u četvrtak negativno ocenili atmosferu tokom Papandreuove posete i ukazali na njegovo neslaganje s domaćinom, ministrom Jovanovićem.

Razgovori Milošević-Papandreu

BEOGRAD (Beta) - Predsednik SRJ Slobodan Milošević razgovarao je u četvrtak s Jorgosom Papandreuom, preneo je Radio Beograd. Milošević je rekao da narode SRJ i Grčke vezuje istorijski osvedočeno prijateljstvo, uzajamno poverenje i solidarnost. "SRJ dosledno vodi politiku mira i kao centralna zemlja na Balkanu predstavlja faktor mira, bezbednosti i primer samostalnosti u regionu. Dosledno poštovanje njenog suvereniteta nezaobilazna je pretpostavka stabilnosti u regionu", rekao je Milošević dodavši da građani SRJ "svoju, kao i zajedničku budućnost u regionu vide isključivo u njihovom slobodnom razvoju i otvorenoj i ravnopravnoj saradnji i povezivanju, bez diskriminacije i tutorstva".
"To je zajednički interes svih naroda, kako u susedstvu, tako i u Evropi i svetu. Politika pritisaka i ucena prema SRJ pogrešna je i besperspektivna ", rekao je predsednik SRJ.


vesti po rubrikama

^politika

15:15h

Albanci iz okoline Peći i Đakovice hoće da glasaju

15:30h

Mihailović u Pirotu optužio opoziciju: DOS poklanja glasove SPS-u

15:45h

CeSID predstavio priručnik o kontroli izbornog procesa

15:50h

Milovan Drecun ocenio: Amerika za Miloševića

16:00h

Savetnik predsednika SPO: Moguća podrška Koštunici

16:20h

Šainović, član IO GO SPS-a, otkrio: Sankcije su zbog opozicije

16:35h

Između čačanskog DOS i SPO nema dogovora

16:45h

Ivan Marković o šansama predsedničkog kandidata SPS-JUL

16:50h

Niš: I SPO samostalno

16:55h

Centrale SPO i DS presudile u Valjevu: Nema dogovora

17:10h

Propao i poslednji pokušaj dogovora užičke opozicije

17:15h

Ko je ovaj čovek: Jorgas Papandreu

17:25h

Počela kampanja lidera DOS-a - u četvrtak krenuli po Srbiji

18:00h

Sastanak Đukanović-Bler u Njujorku

18:15h

Sastanak civilnih i vojnih predstavnika u Kotoru

18:45h

Šef grčke diplomatije razgovarao s jugoslovenskim kolegom

19:00h

Šešelj najavio vladu sa SPO?

22:05h

Grčka državna TV stanica o razgovorima Jorgosa Papandreua u Beogradu

22:15h

Papandreu u četvrtak uveče razgovarao s Koštunicom

22:30h

Razgovori i o Stamboliću

22:55h

Incident tokom oproštajnog prijema grčkog ambasadora u Beogradu

23:06h

Vladi Milorada Dodika izglasano nepoverenje

23:12h

Privedeni aktivisti Otpora

      


FastCounter by LinkExchange