[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 7. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

06. Sep 2000 18:21 (GMT+01:00)

Razrešen nesporazum oko "uskraćivanja" preleta premijeru Simitisu iznad SRJ

Krivi službenici "Olimpik ervejza"

Četvoro odgovornih nisu zatražili neophodnu dozvolu iako ih je Beograd o tome blagovremeno obavestio. Krivci već otpušteni

BEOGRAD - Četvoro službenika grčke nacionalne avio-kompanije "Olimpik ervejz" dobili su u sredu otkaz pošto je istragom utvrđeno da su odgovorni za incident koji se dogodio dan ranije, kada je avion tog prevoznika s grčkim premijerom Kostasom Simitisom bio prinuđen da napusti vazdušni prostor SRJ i put za Njujork nastavi koridorom iznad Krfa i Italije.

Vest o otpuštanju četvoro zaposlenih u sedištu te kompanije u Atini bila je objavljena već u sredu ujutro na zvaničnom sajtu grčkog ministarstva spoljnih poslova, u delu gde se mogu pročitati najnovije vesti.

Zvanično saopštenje Savezne uprave za kontrolu letenja SRJ

Proceduru nisu poštovali Grci

BEOGRAD - Vazduhoplovna kompanija "Olimpik ervejz" podnela je zahtev Saveznoj upravi za kontrolu letenja (SUKL) za svoj redovni let pod brojem OA 411 iz Atine za Njujork koji je Uprava u utorak i odobrila u 8.06 časova po našem vremenu.

Petnaest minuta kasnije "Olimpik" je zatražio izmenu rute, što SUKL opet odobrava, a u 8.59 časova i izmenu statusa leta koji proglašava državnim. Ovakav status po procedurama u svim kontrolama letenja pa i u kontroli leta SRJ zahteva poseban tretman, što je i poznato svim avio-prevoznicima u svetu.

SUKL je upozorila grčku kompaniju da se obrati Saveznom ministarstvu za inostrane poslove radi pravilnog tretmana tako važnog leta kao što je državni u kojem se nalazio premijer Simitis. U međuvremenu, SUKL od "Olimpika" nije dobila nikakvu informaciju. Let OA 411, koji je iz Atine poleteo u 11.17 po jugoslovenskom vremenu, u 11.50 je zatražio ulazak u vazdušni prostor SRJ što mu je bilo onemogućeno zbog nepoštovanja uobičajene procedure o najavi i odobravanju letova.

To govori da kontrola letenja Beograd nije "neočekivano tražila posebnu dozvolu već se ponašala veoma profesionalno", kaže se u zvaničnom saopštenju Savezne uprave za kontrolu letenja, u sredu dostavljenom redakciji "Glasa", koje je potpisao direktor Uprave Branko Bilbija.

S. Đ. P.

Beogradska kontrola leta je, naime, u utorak "uskratila" prelet tom avionu zahtevajući od njegovog pilota, kao i uvek kada je u pitanju putovanje nekog stranog, visokog zvaničnika, posebnu dozvolu.

Iako su svi grčki mediji izvestili da je takav zahtev Beograda bio "neočekivan" kao i da je u pitanju bio običan odnosno komercijalan, a ne let s oznakom "državnog", istraga je utvrdila da je ceo slučaj bio plod nesporazuma i greške, ali do koje je došlo na grčkoj strani.

Četvoro otpuštenih - šef kontrole leta na aerodromu u Atini, kontrolor leta koji je bio zadužen konkretno za ovaj let i još dvoje službenika zaduženih za traženje dozvole za prelet ovog aviona na liniji Atina - Njujork - u vremenskom intervalu od petnaestak minuta dobili su nekoliko izmena unapred planirane rute kojom je taj avion trebalo da leti.

Grčke vlasti su prvo izdale nalog nacionalnoj Službi za civilni saobraćaj da zbog odluke o skraćenju puta premijera Simitisa i promene rute obaveste prvo aerodrom u Solunu, zatim Skoplju i Beogradu, a potom i još neke aerodrome u srednjoj Evropi.

Uporedo s naredbom o promeni rute došla je i ona kojom je i oznaka tog leta trebalo da bude promenjena iz "komercijalnog" u "zvanični, državni" što podrazumeva traženje specijalne odnosno"diplomatske" dozvole za prelet od kontrola leta svih zemalja kroz čiji bi vazdušni prostor taj avion trebalo da prođe.

Na zahtev grčkog ministra za saobraćaj Hristosa Verelisa sprovedena je istraga o ovom incidentu kojom je utvrđeno da "četvoro službenika dužnih da odmah po obaveštavanju Beograda o promeni rute i statusa tog leta zatraže i odgovarajuću dozvolu za prelet od jugoslovenskog MIP nisu to i učinili iako je kontrola leta u SRJ to od njih blagovremeno zatražila ".

S. Đurić-Pijevac


vesti po rubrikama

^svet

16:21h Posle povlačenja Severne Koreje s njujorškog samita

16:47h

U Njujorku otvoren Milenijumski samit UN

17:09h Ruska štampa kritikuje Milenijumski samit
17:38h Negativne reakcije na predlog o internacionalizaciji Jerusalima
17:52h

Džakarta: Linčovana tri radnika UNHCR

18:16h Šef grčke diplomatije započeo balkansku turneju
18:21h Razrešen nesporazum oko "uskraćivanja" preleta premijeru Simitisu iznad SRJ
19:00h Mini-država Tuvalu u UN
   


     


FastCounter by LinkExchange