[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 7. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

06. Sep 2000 16:21 (GMT+01:00)

Posle povlačenja Severne Koreje s njujorškog samita

"Platićete visoku cenu"

Oštro upozorenje Vašingtonu posle diplomatskog skandala u režiji avio-kompanije "Ameriken erlajnz"

TOKIO (Beta-Rojters) - Severna Koreja je oštro upozorila SAD da će platiti "visoku cenu" zbog incidenta koji je naveo njenu delegaciju da otkaže odlazak na Milenijumski samit UN u Njujorku.

Pjongjang je odustao od češća na samitu svetskih lidera zbog, kako je naveo, "nepristojnog i provokativnog" pretresa kojem su bili izloženi članovi severnokorejske delegacije od strane službe bezbednosti američke avio-kompanije "Ameriken erlajnz" na frankfurtskom aerodromu.

"Poslednji događaj jasno pokazuje da su SAD najveća zemlja huligana i primitivaca", saopštio je šef severnokorejske diplomatije. "Potpuno je legitimni izraz našeg suvereniteta da preduzmemo oštre mere protiv razbojničkog i bezobraznog čina SAD", navodi se u saopštenju ministra koje je prenela zvanična Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Rašomon

Razlikuju se verzije o tome šta se desilo na frankfurtskom aerodromu. Zamenik šefa severnokorejske diplomatije Čo Su Hon izjavio je da je služba bezbednosti američke aviokompanije pretresala članove delegacije "do gole kože", kao i da im je pretresan prtljag. Portparol Bele kuće Džo Lokhart je, međutim, rekao da uopšte nije bilo takve vrste pretresa, barem "ne prema njegovim saznanjima".

"SAD će saznati kakvu visoku cenu će morati da plate zbog toga što su povredili dostojanstvo našeg naroda", dodaje se u saopštenju.

Zvanični šef države Kim Džong Nam, predsednik Vrhovne narodne Skupštine, odlučio je da se preko Pekinga vrati u Pjongjang umesto da produži za Njujork. On je time raspršio nade u mogućnost njegovog susreta u Njujorku sa predsednikom Južne Koreje Kim Dae Džungom, nakon istorijskog samita dve Koreje u junu ove godine.

Severnokorejska delegacija je avionom jedne američke kompanije u ponedeljak trebalo da otputuje za Njujork.

Sjedinjene Države su izrazile žaljenje zbog incidenta i navele da se služba bezbednosti avio-kompanije pridržavala procedure Federalne službe za aviosaobraćaj u slučaju onih država koje Vašington smatra sponzorima terorizma.

Pjongjang je naveo da taj incident pokazuje da se "neprijateljska američka politika prema Severnoj Koreji nije promenila i da zapravo postaje sve podlija i lukavija". "Ovaj događaj nas jasno uverava da su SAD, iako predlažu seriju razgovora o poboljšanju bilateralnih odnosa, zapravo nezadovoljne našim otvaranjem prema drugim zemljama", navodi se u saopštenju šefa severnokorejske diplomatije.


vesti po rubrikama

^svet

16:21h Posle povlačenja Severne Koreje s njujorškog samita

16:47h

U Njujorku otvoren Milenijumski samit UN

17:09h Ruska štampa kritikuje Milenijumski samit
17:38h Negativne reakcije na predlog o internacionalizaciji Jerusalima
17:52h

Džakarta: Linčovana tri radnika UNHCR

18:16h Šef grčke diplomatije započeo balkansku turneju
18:21h Razrešen nesporazum oko "uskraćivanja" preleta premijeru Simitisu iznad SRJ
19:00h Mini-država Tuvalu u UN
   


     


FastCounter by LinkExchange