[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 7. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

06. Sep 2000 16:45 (GMT+01:00)

"Glas" istražuje: Šta nagoveštava predizborna retorika u Srbiji

Politički atentat sprejom

Verbalni rat uoči izbora u Srbiji bi bio nepodnošljiv da se pomalo nisu umorili i "pljuvači" i konzumenti

Više nije važno znati ko je Ana Denić. "Europlakat" više nema ambicija da nekoga učini poznatim, isto kao ni "Alma kvatro". Na njihovim panoima su poznati, da poznatiji ne mogu biti. Za ta lica, ili protiv njih, glasaćemo 24. septembra, pre nego što nastupi vreme potpunog zasićenja tim "prekomerno trošenim fizionomijama".

Fenomen "trošenja ljudi" u ovdašnjim političko-komunikološkim relacijama nije dovoljno istražen. Gigantski plakati, s licima pretendenata, ovde su ipak skoro sasvim nova stvar. I tu je jako teško, pored faca koje nekako prirodnije deluju na Koraksovim karikaturama nego na narihtanim fotosima, napisati slogan koji deluje prijemčivo, duhovito, ne haba prostor, ne dotiče dobar ukus i nerve.

Manimo se samo na tren gigantskih likova omiljenih kreatora naše sudbine. Nešto niže, na tlu, ili čak još niže, vodi se bespoštedni verbalni rat između kreativnih (?) timova glavnih pretendenata. Onaj ko raspolaže s najviše ružnih reči (vlast) ne bira sredstva, jer joj sva stoje na raspolaganju: televizija, novine, vojska, policija, penzioneri, rezervne vojne starešine, patriotski savezi. Zanimljivo, ali pobednik nad NATO-om panično se boji da na izborima ne izgubi od "pomagača onih koji su bombardovali našu zemlju".

Ovde je reč o optužbi koja se pohabala od prečeste upotrebe, na svim nivoima: od Glavnog odbora SPS-a, do patriotskih komisija kućnih saveta i stražara na vratima podruma vojnih zgrada. Izreka tipa: "A gde ste vi bili kad smo mi ratovali protiv NATO-a", uz izdajnička čašćavanja, više ne mogu da smetaju, ali i ne pomažu. Izgledaju otprilike kao masni, pocepani klošarski kaput koji nekome nudite kao novu stvar.

Predizborna retorika je, bar što se vladajuće koalicije tiče, obogaćena formulacijama koje su bile u opticaju za vreme vladavine svemoćnog kremaljskog hazjajina. Tu nema mnogo razlike između levog i desnog ideološkog ekstrema, pošto su i partneri ponikli u istom ideološkom gnezdu.

Verbalni rat uoči izbora u Srbiji svakako bi bio nepodnošljiv da se pomalo nisu umorili i "pljuvači" i konzumenti. Nikome, naravno, nije jasno kad prestaje svađa i počinju da rade toljage, ali narod kao da je postao imun na zagađivanje sopstvenog mentalnog i vizuelnog prostora. Neukus u tom smislu, kao i masovno odašiljanje uvreda na račun protivnika, imaju, izgleda, sasvim suprotne efekte od očekivanih. Moglo bi da se dogodi da "lista uvreda" kojima vladajući agitprop neštedimice blati svoje neistomišljenike, pretvarajući ih u mrske neprijatelje, postane udžbenik poraza. Kao da su i sami tvorci te ogromne mašinerije koja baca crnilo na sve oko sebe svesni da bi ona mogla da se strovali na one koji su je pustili u pogon.

No, evo nas ponovo ispred velikih panoa, gde ubedljivo najviše ima Slobodana Miloševića. Njegov kreativni tim nije se pretrgao od inventivnosti kad se prilično cinično (verovatno nehotično) igrao pojmom "sloboda", pri čemu je poslednji slog zaokružen. I taj plakat i svi drugi levi neizmerno su ulepšani cvetićima, crvenilom i šarenilom, što bi, valjda, bio vizuelni uvod u novi period blagostanja.

Za kandidata SPO Vojislava Mihajlovića slogan je "Naš čovek", pa se ne zna da li je reč o potenciranju te činjenice od strane njegove stranke ili pokušaju da on nekako postane čovek i ostalih glasajućih subjekata.

Favorit predsedničkih izbora (po javnim istraživanjima) slikao je oči, i njegov je slogan relativno originalan. Ali, ako se mislilo da vlast neće imati zarad čega da blati Koštunicu (nije korumpiran, očima ne može da vidi NATO), nije se mislilo dovoljno daleko. Čitavi ponoćni odredi, uz bogate kolekcije sprejova i pratnju gomile telohranitelja, kreću u napad na Koštunicu, pre svega na njegovo čulo vida. Uglavnom je crnim sprejom dopisano da je "urokljiv", pa je, za ilustraciju toga "umetnik" njegove zenice na desetak panoa ofarbao crveno. Ima i mnogo uvredljivijih "dosetki", ali one, jednostavno, ne deluju ubedljivo.

Slično, ili još gore, prošli su panoi bez lica, sa sloganima DOS-a. Grafički vandalizam ovde je sam sebi cilj, pa su umetnici skrnavili reči i njihov smisao, sugerišući nešto sasvim drugo, ali bez imalo duha. Uglavnom su u igri "robovi", koji su, uz to, "NATO sluge". Na taj način postaje očito da se verbalni rat protiv drugačijeg mišljenja vodi iz jednog centra, istim rečima, čak i identičnim rasporedom misli.

Da li je, dakle, ovde samo u pitanju elementarna politička kultura, njen deficit, ili nešto mnogo opasnije. Naša istorija, uostalom, pokazuje da u politici nikada nije bilo idile. Drama je pravo stanje srpske politike.

Ali, danas je, ipak, sve mnogo neizvesnije i opasnije. Zlokobna retorika se već davno otrgla iz partijske centrale, od gospodara misli i ministarstava istine. Prvi put u istoriji Srbije, ona je postala vlasništvo, način političkog izražavanja vojske i policije.

Ljubodrag Stojadinović


vesti po rubrikama

^politika

15:15h Kosovo i Metohija pred savezne izbore 24. septembra
15:20h Akcija Otpora "Utovar 2000" uspela u potpunosti
15:25h Kfor održao vežbu na granici sa Srbijom
15:30h Vojislav Mihailović u Jablaničkom okrugu: Moramo da se pomirimo
15:35h Kosovska Mitrovica: Nastavljeni protesti radnika "Trepče"
15:40h Savezni ministar Ivan Marković na TV5: Neka mi prebroje odela
15:45h Šiptari više neće moći da izbegavaju plaćanje dažbina
15:50h SNP ne zna da li će Milošević doći u Crnu Goru
15:55h Pokrajinski odbor SPS-a Kosmeta podržava Miloševića
16:00h "Glas" saznaje: Mira Marković - predsednik Veća građana?!
16:10h Đinđić o razlozima raspuštanja odbora DS u Kragujevcu
16:15h Posle tvrdnji da je visoki funkcioner Zoran Lilić napustio SPS
16:25h Posle raspuštanja GO DS u Kragujevcu: Zajednička lista za očuvanje fotelja
16:30h Savezna izborna komisija s javnošću kontaktira samo preko saopštenja
16:40h

Svilanović: DOS i SPO zajedno u Trsteniku

16:45h

"Glas" istražuje: Šta nagoveštava predizborna retorika u Srbiji

16:50h U Pančevu definitivno otpao dogovor DOS i SPO
16:55h Koštunica u obilasku Severnog Banata: Ova vlast nema osećaj odgovornosti
17:05h Češki politikolog zapadnim političarima: Pogrešna je predstava da je svo zlo otelovljeno u Miloševiću
17:25h Pogubne posledice upotrebe kasetnih bombi u SRJ
17:30h Ko je ovaj čovek: Dušan Matković
18:46h Marković, sekretar JUL-a: Dinstbir znao da će Stambolić da nestane
   


     


FastCounter by LinkExchange