[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 5. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

04. Sep 2000 16:16 (GMT+01:00)

Preporučeno pismo iz Grčke, koju je porobio NATO

Šta je predsednik rekao Kusturici

Patetična žurka na brodu u krfskoj marini: previše belog vina, mirnog mora i mesečine

Mesecima pokušavam da shvatim na koji način inostrani mediji vode specijalni rat protiv naše aktuelne države. Na kraju sam shvatio: specijalni rat se sastoji u tome što nas niko ne zarezuje. Skoro godinu dana u grčkim medijima nema ni reči o nama. Ni reči, moj gospodine. Da bi grčki građanin saznao da je u Srbiji obnovljen važan most kojim je sporadično prelazio Indijana Džons, on - grčki građanin - mora da kupi list "Atinaiki", glasilo ovdašnje Komunističke partije koja je na nedavnim izborima dobila značajnih 3,5 (tri zarez pet) odsto glasova. Niko nas, dakle, ne zarezuje.

Nešto se promenilo među Grcima. Družeći se s običnim ljudima imao sam nekoliko sukoba.

- Zašto vaši političari - pitaju Grci (našli su koga da pitaju) - zašto vaši političari izjavljuju da smo mi, Grci, porobljeni?

Ja, naravno, odmah kažem da niko od srpskih političara nikada nije rekao da su Grci porobljeni, ali Grci hitro odgovaraju da lažem, jer se u Srbiji tvrdi da svi koji su u NATO-u, i nisu u svađi s Amerima, da su sve to robovi.
- A mi smo i u NATO, i nismo u svađi sa Amerima - kažu obični Grci, i dodaju:
- Ako misliš da smo robovi, možeš odmah da se vratiš u Beograd i ponosno radiš za onoliko para mesečno, koliko ja potrošim za bakšiš u kafani, nedeljno. I nemoj više da dolaziš, šta ćeš ti, slobodan čovek, među robovima?

Ozbiljne stvari, moj gospodine. Nešto se promenilo među Grcima.
Emir Kusturica je, međutim, ostao isti. Pojavio se pre desetak dana u marini Guvija na Krfu, na svojoj prelepoj jedrilici "Darinka", sa ženom Majom i ćerkom. Ima nešto pozitivno u toj porodici. U petak noću bila je grčko-srpsko-muslimansko-hrvatska žurka na jednom drugom brodu "Žersonu". Pili smo ledeno belo i sećali se Olimpijade u Sarajevu, i neko je rekao da je mesec iznad Krfa kao lubenica, a preko puta je bilo ostrvo Vido, srpska silueta, i neko je prošaptao da je to Srbija koja izranja iz mora. Te noći je jedna mlada Grkinja - da se razumemo, Grkinja - te noći je ona predložila da napišemo poruku, da je stavimo u bocu i bacimo u more, a ona će stići tamo gde mi hoćemo.

Čista patetika, dabome, ali vino je bilo ledeno i mesec se rasprskavao u moru.

Mlada Grkinja je svojom rukom napisala poruku: bili smo zabezeknuti, jer je na papiru pisalo "Kirios Kostunisa" i bilo je nacrtano jedno srce. Da se, dakle, zna: gospodin Koštunica ima nekoliko glasova u boci koja pluta Jonskim morem.

Glavnu reč je te noći, ipak, vodio gospodin Kusturica, koji je sam rekao da voli govore, naročito kad on govori. Ovom reporteru je izjavio da mu ne pada na pamet da daje intervju, ni za nezavisne, ni za zavisne novine pogotovo političkih. Bilo bi, naravno, nepošteno da sad napišem kakva su ta zapažanja - u tom slučaju teško bih mogao da se nazovem novinarom nezavisnog "Glasa". Ali objaviću jednu anegdotsku pričicu o Kusturičinom susretu s predsednikom g. Miloševićem pre nekoliko godina. Prema Kusturici, bilo je ovako:

- Bio sam s Vučelom, neposredno posle završetka snimanja "Andergraunda". Predsednik nas je primio veoma srdačno, obraćao mi se s "ti", pa sam i ja odmah prešao na "pertu". Pitao me je o čemu je film. Ja sam rekao da je reč o tome kako kum vara kuma, kako neki ljudi zaluđuju druge držeći ih u zabludi da davno završeni rat još traje, i tako dalje. Gospodin Milošević mi je kroz dim cigare rekao: "Pa i nije ti baš neka tema".

To je što se tiče Kusturice, uistinu sjajnog čoveka, koji - kako je izjavio - u januaru počinje novi projekat, po priči Duška Kovačevića.

Nedelja, mirna noć, prekucavam ovaj tekst, sutra moram da ga pošaljem uredniku. Uključujem ekran svog TV prijemnika, prvi kanal grčke televizije, ET 1. Nalećem na sliku koja može da se vidi, verovatno, samo u porobljenim zemljama. Šef države, g. Kostas Simitis, na nekoj proslavi, prijateljski se rukuje i dugo razgovara s krvnim političkim neprijateljem, vođom opozicije, g. Kostasom Karamanlisom.

Kraj priče.

Miroslav Ćosić


vesti po rubrikama

^reportaža

16:16h

Preporučeno pismo iz Grčke, koju je porobio NATO

16:58h

Reporterski zapis s 37. Ljubičevskih konjičkih igara

17:23h Sportski asovi ekskluzivno za "Glas": Kad je vreme odlaska
17:49h "Glas" na Sajmu antikviteta u beogradskom hotelu "Slavija"
18:14h "Deep - Blue" kompjuter koji apsolutno ima sopstvenu ličnost
   


     


FastCounter by LinkExchange