[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 5. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

04. Sep 2000 18:01 (GMT+01:00)

Projekat za budućnost: "Pasarela" Ivice Mlađenovića

Realna fantastika

Povezivanjem Muzeja savremene umetnosti i sada oštećene palate "Ušće" dobio bi se nov i izuzetan izlagački prostor

Muzej savremene umetnosti na Ušću kao izlagački prostor pokriva vajarsku umetnost, dok slikarskim delima nedostaje adekvatno svetlo. Mnogi (kustosi, istoričari umetnosti), takođe, imaju ozbiljne primedbe na ulaz u Muzej savremene umetnosti iz parka, umesto sa mnogo frekventnije staze uz Savu. Kako je ovakav objekat nemoguće rekonstruisati, arhitekta Ivica Mlađenović je na ovogodišnjem Trijenalu svetske arhitekture promovisao projekat koji bi povezao postojeći Muzej i sada oštećenu palatu "Ušće".

- Pasarela bi bila duga 500 metara, široka 10 metara i 4,5 metra iznad zemlje. Otvorila bi novih osam izlagačkih boksova sa po 350 - 400 kvadratnih metara, gde bi se smenjivale samostalne i grupne izložbe. U "pupku" pasarele bio bi Muzej vizionarske umetnosti koji je projektovao slikar Nebojša Ružić Varda. Palata "Ušće" bi rušenjem pregradnih zidova postala najveća kuća umetnosti u kojoj bi na svakom od 25 spratova bilo dva puta po 280 kvadratnih metara za stalne postavke, kaže Ivica Mlađenović, koji je Beogradu već ponudio gotovo fantastične, nikad realizovane projekte, kakvi su Planetarni vrtovi, Naselje mladenaca ili Slavija.

Pasarela deluje kao projekat iz budućnosti i, samim tim, veoma skup ili teško izvodljiv. Da li je moguće danas realizovati takav projekat kod nas?
- Cena je manja od izgradnje tri trosobna stana. A predložio sam da se udruži osam srpskih gradova, koji bi na taj način dobili vlastite galerije u Beogradu. S druge strane naša prestonica već dvadesetak godina nije dobila reprezentativan objekat za istoriju, kakvi su Geneksova kula, Sava centar ili Energoprojekt.

Mnogi Vas smatraju vizionarom i Vaše projekte doživljavaju egzibicionističkim. Na osnovu čega verujete da će ovaj projekat imati drugačiju sudbinu?
- Mnogi misle da se bavim avangardnim, ali i preskupim projektima, što uopšte nije tačno. Svojevremeno sam na Beogradskom sajmu izgradio neobičan objekat, čiju sam cenu, inače 30 odsto nižu od tadašnje tržišne vrednosti stavio u propagandni materijal. Ta kuća se našla u Kraftovoj Enciklopediji svetske arhitekture i to nije bilo dovoljno. Mislim da će neki novi ljudi u ovom gradu, imati više sluha i veći filing za arhitekturu, pa će i pasarela dobiti sredstva za izgradnju.

G. Jovanović


vesti po rubrikama

^intervju

18:01h Projekat za budućnost: "Pasarela" Ivice Mlađenovića
   


     


FastCounter by LinkExchange