[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 5. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

04. Sep 2000 17:48 (GMT+01:00)

Stigli smo Crnogorce po cenama prehrane i higijene

Ugušiše nas "narodne" cene

Vekna hleba u podgoričkoj radnji staje od 20 do 40 pfeniga, a u beogradskim radnjama od pet do devet dinara

BEOGRAD - Cene su u Srbiji nekoliko poslednjih meseci galopirale, približile se, a u većem broju slučajeva i premašile cene u Crnoj Gori koja najveći deo hrane, nakon blokiranja granice sa Srbijom, uvozi iz Slovenije i Italije pa su povećani troškovi transporta.

Vekna hleba u jednoj od privatnih prodavnica u centru Podgorice košta od 20 do 40 pfeniga, zavisno od gramaže i kvaliteta. Hleb je u Srbiji od pet do devet dinara. "Fidelinkino" brašno košta u Podgorici 59 pfeniga, a u beogradskim prodavnicama je u proseku oko 15 dinara. Litar domaćeg kratkotrajnog mleka u glavnom gradu Crne Gore staje 30 pfeniga, dugotrajnog 1,10 maraka, dok je pola litre jogurta 50 pfeniga, a uvoznog 60. Kratkotrajno mleko u Beogradu, ako potrošač uspe da ga nađe je devet, ali će pre doći do vitaminiziranog od 15 dinara koliko košta i pola litra jogurta.

Kilogram svinjskog ili junećeg mesa u Beogradu staje od 220 do 240 dinara, a u Podgorici oko deset maraka. Kilogram čajne kobasice u ovoj podgoričkoj radnji košta 9,90 maraka, a u Beogradu u najelitnijim trgovinama 356 dinara. Iako je poljoprivreda i stočarstvo "komparativna prednost" Srbije, cene prerađevina su zbog suše i uništenog fonda premašile cene istih proizvoda u Crnoj Gori.

Litar ulja u podgoričkoj radnji košta 1,60 maraka, a srpskim radnjama 15 dinara, ali ga nema pa se na pijaci može kupiti po 30 i 40 dinara. Kilogram šećera u južnoj republici staje 70 pfeniga, a na beogradskoj pijaci oko 30 dinara.

Deterdžent u vreći od tri kilograma u podgoričkoj prodavnici košta od pet do 12,5 maraka, ali u pakovanju od četiri kilograma.

Merimin "meril" od tri kilograma košta 230 a jeftiniji kaladont 28 dinara dok je najpristupačnija pasta u CG 70 pfeniga.

Plate u Srbiji su u julu u proseku iznosile 2.197 dinara, a u CG 4.643 dinara, odnosno u proseku u Jugoslaviji 2.375 dinara. Zaposleni u vanprivredi u Srbiji su u julu zarađivali 2.237 a u privredi 2.069 dinara. Crnogorski radnici koji rade u privrednim preduzećima, kaže Saša Đogović, saradnik Instituta za istraživanje tržišta, zaradili su u julu 3.915 a u vanprivredi 6.234 dinara. Kada se uporede cene i plate u Srbiji i Crnoj Gori, jasno je koliko "njih" guši skupoća, a do koje su mere u Srbiji "narodne" cene koje je obezbedila patriotska vlast.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:31h Trgovci u ponedeljak od ranog jutra ponovo lepili nove cene
17:48h

Stigli smo Crnogorce po cenama prehrane i higijene

18:19h Inflacija odavno obezvredila vrednost čeka

18:37h

Pančevo: Berba kukuruza pre roka zbog petomesečne suše

18:52h Do osmog septembra prikupljaće se žalbe za stambene kredite
18:56h Kragujevčani pazarili za obveznice
19:00h Na zelenoj pijaci u Velikom Gradištu mleko 19 dinara
19:11h Bitumen namenjen Subotici i dalje na granici
   


     


FastCounter by LinkExchange