[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 4. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

03. Sep 2000 18:56 (GMT+01:00)

Rusi razmišljaju o najvećoj špijunskoj razmeni sa SAD od vremena gvozdene zavese

Kao u dobra, stara i "hladna" vremena

"Predmet" trampe bili bi američki špijun Poup, uhvaćen s nacrtima ruskog "supertorpeda", najverovatnije onog koji je potopio "Kursk", i bivši agent KGB Ejms koji je pre vrbovanja radio za CIA

Ruski advokat koji zastupa Amerikanca Edmunda Poupa, uhapšenog pod optužbom da je kao špijun SAD "vršljao" Rusijom prikupljajući njene vojne i državne tajne, saopštio je da njegov klijent ima ozbiljne šanse da se uskoro nađe kod kuće.

Uslov za to je, međutim, da Vašington prihvati predlog Moskve i u zamenu za svog Poupa, oficira mornaričke obaveštajne službe ozbiljno obolelog od raka kostiju, Rusiji izruči njenog čoveka - nekadašnjeg špijuna KGB koji se još nalazi u nekom od američkih zatvora.

Sve se vrti oko "Kurska"

Otkriće medija o postojanju mogućnosti da dve zemlje razmene svoje špijune samo je potvrdilo spekulacije vojnih analitičara koji tvrde da se između Rusije i SAD vodi ogorčena borba za prevlast nad najvećim tajnama i projektima vezanim za mornaričko naoružanje. Tu priču je podgrejalo i nedavno priznanje Pentagona da su dve njegove podmornice, od kojih i jedna špijunska pod nazivom "Memfis", ne samo pomno pratile manevre ruske Severne flote u Barencovom moru već i bile svedoci havarije "Kurska".

Ukoliko do takve zamene uopšte bude i došlo, ona će nas, tvrde analitičari, podsetiti na vremena za koja smo mislili da su davno iza nas i na neke od "najboljih" špijunskih zavrzlama koje su se između Istoka i Zapada poslednji put dešavale još u doba Hladnog rata i Gvozdene zavese.

Analitičari, takođe, tvrde da se Rusi neće tako lako odreći Poupa za kojeg tvrde da su ga u aprilu uhvatili na delu i sa sve planovima i nacrtima najnovijeg ruskog "supertorpeda", najverovatnije istog onog čija je slučajna eksplozija potopila "Kursk".

Pavel Astakov, Amerikančev advokat, tvrdi da su agenti ruske obaveštajne službe, koja deluje isključivo u inostranstvu, nedavno predložili predsedniku Putinu da iskoristi situaciju s Poupom, predloži Amerikancima razmenu po principu "ja tebi, ti meni" i iz SAD najzad vrati njihovog nekadašnjeg kolegu. Putin nije odbio takvu ideju, ali je naglasio da "još nije vreme za to".

Ruski mediji su odmah "tipovali" da bi Kremlj želeo da vrati Oldriča Ejmsa, bivšeg agenta CIA koji je svojevremeno, posle uspešne akcije vrbovanja, dospeo na platni spisak KGB.

Iako Kremlj ne želi da komentariše spekulacije moskovskih medija, ruska štampa tvrdi da će pitanje razmene biti razmotreno vrlo skoro - kada se Klinton i Putin ove nedelje budu sreli na Milenijumskom samitu u NJujorku.

S. Đ. P.


vesti po rubrikama

^svet

18:02h

Ruski predsednik doputovao u posetu Japanu

18:15h

SAD poštuju tradiciju obaveštavanja predsedničkih kandidata

18:31h

Ozvaničen dogovor između Klintona i Putina

18:45h

Gradonačelnik Njujorka ne uživa u pripremama Milenijumskog samita

18:56h

Rusi razmišljaju o najvećoj špijunskoj razmeni sa SAD od vremena gvozdene zavese     


FastCounter by LinkExchange