[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 4. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

03. Sep 2000 18:31 (GMT+01:00)

Ozvaničen dogovor između Klintona i Putina

Potpisan pakt o plutonijumu

Ukupno će biti uništeno 68 tona, svaka zemlja po 34 tone. Program košta 5,7 milijardi dolara i trajaće 20 godina. Deo troškova Rusije snosiće SAD

MOSKVA (Beta-Rojters) - Rusija i SAD potpisale su okvirni sporazum o uništenju 68 tona naoružanja, svaka zemlja po 34 tone, koje sadrže plutonijum, saopštila je ruska vlada.

U saopštenju stoji da je potpredsednik SAD Al Gor potpisao sporazum u petak u Vašingtonu, dok je ruski premijer Mihail Kasjanov to učinio još u utorak, 29. avgusta. Inače, taj sporazum je dogovoren prilikom junskog susreta između Putina i Klintona.

Zapad je s dosta sumnje gledao na sposobnost postsovjetske Rusije da bezbedno čuva skladišta naoružanja koje sadrži plutonijum, strahujući čak da bi ono moglo doći u pogrešne ruke. Zabrinutost SAD izazvale su i nuklearne ambicije nekih "nevaljalih zemalja" koje bi, slučaju da dođu u posed između šest i osam kilograma plutonijuma, mogle napraviti snažnu bombu.

Sporazum obavezuje zemlje potpisnice da to naoružanje koji sadrži plutonijum unište tako da ono više ne može biti upotrebljeno kao nuklearno naoružanje. Količina od 34 tone koju će uništiti svaka od strana, predstavlja jednu četvrtinu ruskog i jednu trećinu američkog kontingenta plutonijuma.

Ceo program koštaće 5,7 milijardi dolara i trajaće 20 godina, izjavili su zvaničnici. Procenjuje se da će ruski troškovi u izvođenju tog programa iznositi 1,7 milijardi dolara, dok će SAD taj program koštati četiri milijarde. Deo troškova Rusije snosiće SAD. U tu svrhu američki Kongres je već odobrio iznos od 200 miliona dolara, a upućen je i zahtev za povećanjem te sume.

Odložen "raketni štit"

Putin je pozdravio Klintonovu odluku da odloži početak izgradnje nacionalnog raketnog odbrambenog sistema (NMD), popularno nazvanog "raketni štit" ocenivši da je ta odluka promišljena i odgovorna. Klinton je u subotu saopštio da će svom nasledniku prepustiti donošenje odluke o razvoju antiraketnog odbrambenog sistema, kojem se, inače, oštro protive Rusija i Kina. Klinton odlazi s funkcije u januaru. I Kina je tu odluku predsednika SAD ocenila kao "razumnu".


vesti po rubrikama

^svet

18:02h

Ruski predsednik doputovao u posetu Japanu

18:15h

SAD poštuju tradiciju obaveštavanja predsedničkih kandidata

18:31h

Ozvaničen dogovor između Klintona i Putina

18:45h

Gradonačelnik Njujorka ne uživa u pripremama Milenijumskog samita

18:56h

Rusi razmišljaju o najvećoj špijunskoj razmeni sa SAD od vremena gvozdene zavese     


FastCounter by LinkExchange