[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 4. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

03. Sep 2000 14:25 (GMT+01:00)

Glas istražuje

Da li je na pomolu kriza među partnerima u vladi naronog jedinstva

Svađa oko RTS

Koliko su ostavke dvojice uglednika SRS, Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića na članstvo u Upravnom odboru državne televizije, indikator dubljih razmimoilaženja u "crveno-crnoj koaliciji

Potpredsednik Savezne vlade i zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić i ministar za informacije Srbije i generalni serketar SRS, Aleksandar Vučić, podneli su ostavke na članstva u Upravnom odboru RTS, "zbog očiglednog nepostojanja bilo kakvog uticaja SRS na uređivačku politiku državne TV, kao i zbog svih nekorektnosti koje se sprovode protiv srpskih radikala, koji razmišljaju drugačije od predstavnika SPS i JUL".

RTS je, iako formalno državna informativna kuća, već mesecima, a posebno od početka izborne kampanje, dnevni informativni bilten SPS i JUL", navodi se u saopštenju koje su Nikolić i Vučić, uputili Vladi Srbije.

"Vrhunac drskosti je saopštenje Kolegijuma Informativnog programa RTS od 1. septembra 2000. u kojem se kaže da je TV Srbije bila primorana da obustavi emitovanje spotova SRS, zbog navodnog duga od, ni manje ni više, nego 42 miliona dinara. Laž RTS iskorišćena je kao predizborni atak na one koji su SPS i JUL najozbiljniji konkurentni na izborima 24. septembra" tvrde Nikolić i Vučić.

Radikali tvrde da državnoj televiziji ne duguju ni dinar. Kako saznajemo, ako bi SRS za dosadašnje emitovanje predizbornih spotova trebalo da plati državnoj RTS -u 42 miliona dinara, onda bi SPS i JUL, za istu namenu, ovoj kući bili dužni oko 5,5 milijardi dinara!

Radikali su u poslednje vreme kivni na RTS i zbog prekrajanja priloga o aktivnostima ove stranke. I nedavni izveštaji RTS i RTV SB o tribini SRS na Čukarici, izgledali su kao da nisu pravljenjeni na istom mestu; državna televizija potrudila se da ovaj skup liči na neki pomen, a TV STB kao da je reč o derbiju.

Doduše, radikali su od početka, odnosno ulaskom u Vladu Srbije (24. mart 1998.) govorili da nisu zadovoljni uređivačkom politikom ove kuće, ali da su u manjini u Upravnom odboru, te da ništa ne mogu da učine. A kad se zimus ometao signal TV Palma u vreme emisije "Radikalski talasi", Šešelj je na konfrenciji za novinare rekao da to rade ili NATO ili Ivan Marković, "odnosno, neki državni organi koji se ponekad podrede uskostranačkim interesima".

U protekle dve i po godine, radikali se sa koalicionim partnerima nisu slagali ni kad se radilo o načinu rešavanja odnosa Srbije i Crne Gore ("koristili bismo sve ustavne elemente u koje spadaju Vojska i policija"), svečanim otvaranjima objekata uništenim za vreme NATO agresije ("smatramo da je to zastarelo, staljinistički, a ni ideološki nije prijatno.

Treba da se afirmišu radnici, a ne političari, koji dođu kad se sve završi"), proslavi Dana republike ("smatramo da je to nesrećan datum za srpski narod"), diplomatskim odnosima SRJ i Hrvatske, odlasku na prošlogodišnji samit OEBS-a u Istambulu, špekulativnim poslovanjima nekih državnih banaka, hitnosti i obaveznosti privatizacije… Predsednik SRS nedavno je, na jednoj lokalnoj televiziji, oštro optužio rukovodstvo NIS -a.

Ipak, najveća neslaganja SPS i JUL s jedne, i SRS s druge strane, tiču se Kosmeta zbog kojeg je SRS, kako tvrdi i ušla u Vladu da bi ga sačuvala. Posle usvajanja plana Černomirdin - Ahtisari u Skupštini Srbije, 15 članova SRS posnosi ostavke u Vladi Srbije, juna 1999. Usledila je Uredba predsednika Srbije Milana Milutinovića, prema kojoj svi članovi Vlade ostaju na svojim funkcijama, a početkom avgusta iste godine, radikali odlučuju da ponovo uđu, odnosno ostanu u Vladi.

I pored svega, novembra prošle godine, Vojislav Šešelj je ustvrdio da nije neprirodno da među koalicionim partnerima dođe do "koškanja", a povodom izjave tadašnjeg ministra zdravlja Leposave Milićević, o preispitivanju odgovornosti Savezne vlade "koja je odgovorna što se ne razmatra predlog JUL o ukupnoj obnovi društva".

Godinu dana posle prve krize, usledila je nova u, kako je nazivaju, Vladi narodnog jedinstva.
- Često se ne slažemo i sporimo, ali ništa od toga nisu bili dovoljni razlozi za pucanje koalicije, osim onoga što se desilo u junu 1999. godine - objasnio je Šešelj u decembru, misleći na razmimoilaženje o rešavanju kosmetskog problema.

Da li će se sve zaboraviti posle 24. septembra ili je istina ono što se ovih dana sve češće može čuti da su članovi Srpske radikalne strnake sve ređe na svojim radnim mestima u Vladi Srbije.

Nataša Mijušković


vesti po rubrikama

^politika

14:25h

Glas istražuje:Da li je na pomolu kriza među partnerima u vladi naronog jedinstva

14:30h

Mira Marković: Popustljiva sam prema protivnicima

14:35h

Klinton naredio intenzivniju potragu za bivšim liderom bosanskih Srba

14:40h

Povodom zahteva mladih Bora za koaliciju sa SPO

14:45h

Zašto na lokalnom nivou neće biti zajedničke liste DOS i SPO

14:50h

Frovik: SAD razmatraju mogućnost izbora na Kosovu

15:00h

U nedelju uveče ističe rok za prijavljivanje predsedničkih kandidata

15:10h

Korać: Niko ne zna šta će građani da urade

15:15h

Na mitingu u Kruševcu pred oko 5.000 ljudi, Dinkić obećao

15:25h

Socijalista optužio lidera DSS-a za veleizdaju

15:40h

Ko je ovaj čovek - Željko Obradović

15:50h

Vojislav Mihailović u poseti Vojvodini

15:55h

Razgovori Đukanović-Bilt u Podgorici

16:15h

Kfor radi na obezbeđenju slobode kretanja

16:30h

Nastavak pregovora SRJ i Makedonije

17:15h

Nastavljena potraga za odbeglim Srbima

17:50h

Izborne "specijalke"

18:10h

"Glas" saznaje: Pobuna u vrhu SPS?

22:15h

Vojislav Koštunica u Timočkoj krajini

22:28h

Opozicija optužuje levicu

      


FastCounter by LinkExchange