[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 4. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

03. Sep 2000 16:05 (GMT+01:00)

Završen "Lucky Strike Urban Experience" festival

Opštenarodno veselje

Besplatna žurka za brojne poklonike elektronske muzike. Loš tretman publike i sitni propusti organizatora

Od kluba "Andergraund", pa negde do škole "Petar Drapšin" nije u subotu uveče bilo moguće parkirati auto, jer se valjda sve što u ovom gradu hoda sjatilo na potkalemgdanski plato kod Kule Nebojše na treće, finalno veče "Lucky Strike Urban Experience" festivala.

Mada je i ovaj festival pokazao da u Beogradu postoji respektabilan broj poklonika ove vrste elektronske muzike, opštenarodno veselje pre bi se moglo objasniti onom "što je džabe i bogu je drago", nego verziranošću dobrog dela publike. (Za razliku od prve dve večeri festivala za koje je cena bila 300 dinara, odnosno 450 za obe večeri, finalna žurka je bila besplatna).

No, bilo kako bilo, Kevin Jost, Antoan Klaraman, Ričard Grej, "Rhythm Masters" i "resident" di-džejevi koji su nastupili u noći između subote i nedelje, doživeli su prave ovacije. Greh bi bio ne pomenuti em-sija domaćeg porekla koji je egzalitarano arlaukao sa bine, dajući publici instant obuku u tome šta je "urbano iskustvo" i kako treba da se ponašaju.

Ovacije su doživeli i Bob Sinkler i Brazilka Salome de Baia, čiji je nastup bio u petak u Hali sportova, dok su prve večeri na košarkaškim terenima najveću egzaltaciju izazvali "dramenbejseri", Adam Ef, čini se, pre svih.

Namera ovog festivala bila je da upozna domaću publiku sa solidnim brojem relevantnih protagonista elektronske muzike i na taj način u Beogradu priredi trodnevni hepening ravan velikim letnjim festivalima u bogatijim i normalnijim gradovima Evrope i sveta.

Mada je festival u tome u dobroj meri uspeo, ipak ostaje suštinska dilema: da li je na ovu našu bedu uopšte moguće inplantirati jednu kulturu bogatog sveta? Jer, ono što u njujorškom ili londonskom klubu izgleda kao regularna, ponekad dekadentna zabava, u Beogradu, gde klinci žickaju za piće i cigare, često izgleda groteskno.

Takođe, pomalo je tragično da tretman "urbane publike" koja je dala, za naše prilike velike pare, ni u kom slučaju nije bio bolji nego na "ruralnim", turbo-folk hepenizima. Kada je već "pljucnula" lepe pare da bi dovela eminentne goste, kompanija "Sači i Sači" koja drži do sebe i svog imidža, mogla je da organizuje i kratak kurs bontona za obezbeđenje koje je angažovala i obukla u majice festivala.

To se, pre svega, odnosi na drugo veče festivala kada se niko iz "stafa" (da, izvinjavamo se, nije bilo ni obezbeđenja, bio je "sekjuriti") nije setio da bi posle dva sata u Hali sportova neko možda hteo da izađe i pojede nešto, pa da se kasnije vrati. To jednostavno nije bilo moguće.

A to, što se i prve večeri "iz objektivnih razloga" uglavnom "nuždilo" u kalemegdanskom mraku, u Beogradu se valjda podrazumeva kao urbano iskustvo.

P. Dragosavac - I. Semerad


vesti po rubrikama

^kultura

16:05h

Završen "Lucky Strike Urban Experience" festival

16:10h

Izložba skulptura i crteža Save Halugina

16:15h

Savremena umetnost bivših republika

16:20h

Glumac Slobodan Ćustić o Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu

16:25h

Prva velika uloga Frančeske Neri na engleskom jeziku

16:30h

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Montrealu: Ovacije za "Mehanizam"

16:35h

Uoči Trećeg bijenala scenskog dizajna

16:40h

Hrvati neće srpsku kulturu

16:45h

Pretfestivalsko veče 9. međunarodnog festivala etnološkog filma

18:56h

Serija "predizbornih" koncerata: Vreme je za... rokenrol

      


FastCounter by LinkExchange