[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 4. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

03. Sep 2000 14:45 (GMT+01:00)

Pančevačkim roditeljima obveznice donele samo nevolje

Papiri se ne jedu

Predškolske ustanove čekaju odobrenje Ministarstva da bi počele da primaju ove naknade za dečije dodatke

PANČEVO - Među one malobrojne porodice kojima komšije, naravno, u gorkoj i neslanoj šali, podmeću da su se preko noći obogatili, svakako spada i dvanaestočlana porodica Nikolić iz Banatskog Novog Sela, nadomak Pančeva.

Naime, kao i oko 7.500 porodica u ovoj opštini, ali u njihovom slučaju, zahvaljujući bosonogom Miletu, Miji, Ruži, Peri, Tibiju, Ani, Jovici, Danici, Nenadu i Marini, starima od nekoliko meseci do 14 godina, oni su pre petnaestak dana primili obveznice za 28 meseci neisplaćene dečje dodatke u rekordnom iznosu od 50.800 dinara.
- Obišli smo mnoge prodavnice u svom i okolnim selima i Pančevu, na prevoz smo potrošili poslednji dinar, a za te papire nismo mogli ništa da kupimo deci. Svuda su nam rekli da sa njima idemo kod onih koji su nam ih dali, umesto dečjeg dodatka, a papiri se ne jedu - kažu Ana i Andreja Nikolić, roditelji desetoro mališana.

Na istim mukama su se našle glave višečlanih porodica, Jovan Mida, Milorad Fipa i Milan Modaranović iz Pančeva. Sva trojica su podstanari, pa niti mogu da otkupe stan, niti da plate porez na imovinu, koju, nažalost, ni nemaju.
- Ne znam šta da radim s ovim bonovima. Kad već deci ne mogu da kupim hranu, odeću i knjige, bilo bi mi lakše da mogu ovim papirima bar da platim struju ili da nabavim ogrev za zimu. Ovako mogu, kako izgleda, samo da ih stavim deci pod jastuk - rezignirano kaže Mida.

Inače, po nalogu finansijske policije, samo u jednom danu, sredinom prošle nedelje, u nekoliko prodavnica u gradu, "Trgoproduktu", "Takovu", "Prvom maju" i "Beku" korisnici su mogli da kupe po nešto od onoga što piše na poleđini obveznica. Od tada je za njih nastala prava golgota. Svakodnevno obijaju pragove radnji i knjižara, a začuđeni prodavci im govore da "sa tim papirima" ništa ne mogu da pazare. Ni u predškolskoj ustanovi "Dečja radost" za plaćanje smeštaja dece, još ne primaju obveznice, jer kako su odgovorni rekli za "Glas", čekaju se uputstva resornih ministarstava.

Ipak, da bar u ovom času roditelji ne steknu utisak da u rukama drže bezvredne papire, postarali su se nadležni u ovdašnjoj Republičkoj upravi javnih prihoda, pred čijim šalterima su ovih dana sve duži redovi "dobitnika" obveznica. Njima se mogu izmiriti, kako je to i zakonom uređeno, porezi na imovinu na dohodak od poljoprivrede i na ukupan prihoda građana.

M. Mihajlov


vesti po rubrikama

^društvo

14:20h

Ministar Jevrem Janjić o vanrednim ispitnim rokovima

14:31h

Info udar

14:45h

Pančevačkim roditeljima obveznice donele samo nevolje

14:52h

Čačanski prosvetari deset osnovnih i pet srednjih škola odlučili

15:12h

Lista levice u Kruševcu: Slobodan, dva puta

15:30h

Nalog za iseljenje televiziji "Rosulja"

15:40h

Prekinuta humanitarna aukcija za pomoć obolelom dečaku

15:58h

Srpska delegacija u poseti Krfu i Vidu

      


FastCounter by LinkExchange