[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota-Nedelja, 2-3. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

01. Sep 2000 18:57 (GMT+01:00)

Kidnapovanja i misteriozni nestanci sve češća pojava u Srbiji

Nestanci bez svedoka i traga

Na gotovo identičan i lako prepoznatljiv način, bez prisustva svedoka i vidljivih tragova, u Srbiji su učestale otmice osoba za koje se pretpostavlja da "mnogo znaju"

Pre misterioznog nestanka bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića, na gotovo identičan način, bez svedoka i bilo kakvih tragova, u Srbiji kidnapovane su osobe za koje su sumnjalo da "mnogo znaju". Ali, posle nekoliko dana ili bi se pojavljivali iz nekih budžaka ili se saopštenjem oglašavala policija ili sud koji su navodili da niko nije kidnapovan, već uhapšen zbog počinjenih krivičnih dela. Nestali, koji su posle nekoliko desetina časova ponovo ugledali svetlost dana, nikada zvanično nisu obavešteni ko ih je i zbog čega hapsio i zadržao u pritvoru.

Bivši potpredsednik Vlade Republike Srpske Krajine Veljko Džakula otet je u prvoj polovine 1990. godine u centru Beograda, na uglu ulica Srpskih vladara i Svetozara Markovića. O njemu se gotovo deset dana ništa nije znalo, a potom je saopšteno da je u zatvoru u Krajini. Te dane je proveo u pritvoru, a nikada nije optužen. U jednom intervjuu bivši predsednik RSK Milan Martić objasnio je da su zamolili pripadnike srpske SDB da im malo pomognu oko pritvaranja Džakule.

Krajem avgusta sledeće godine, takođe na desetak dana, nestao je nekadašnji ministar zdravlja u RSK Spiro Kostić.

Na trideset osam časova, 21. septembra 1993. godine, nestao je Dušan Reljić, urednik spoljnopolitičke rubrike lista "Vreme". Ispred njegove zgrade u Ulici Vojislava Ilića otela su ga tri muškarca, koji su se kasnije predstavili kao kontraobaveštajna služba, ali Uprava bezbednosti VJ naknadno je demantovala bilo kakvu umešanost svojih pripadnika u kidnapovanje. Urednik je belim "golfom" odvezen u nepoznatom pravcu, a gde je bio dva dana nepoznato je, jer su otmičari u toku puta promenili vozilo i stavili mu crnu kesu na glavu. Reljić je ispitivan oko kontakata sa stranim novinarima, diplomatama i naučnim radnicima, a posebno od 1986. do 1990. godine kada je kao dopisnik "Tanjuga" bio u Bonu.

Kidnaperi su bili odlično informisani, a čak su imali i arhivske podatke i zabeležene sadržaje svih Reljićevih privatnih i političkih telefonskih razgovora. Prema Reljićevim rečima, osobe koje su ga otele i ispitivale ponašale su se korektno, nisu mu pretili niti ga maltretirali. Gotovo na identičan način kao što je otet, oslobođen je i ostavljen 22. septembra u Ulici Grčića Milenka. Uz rukovanje i upozorenje "da se ubuduće uzme u pamet" rastao se sa otmičarima. Reljić danas živi i radi u Berlinu i dopisnik je lista "Vreme".

"Policijsko odvođenje"

Advokat Albanac Tekija Bokšija polovinom ove godine nestao je kod naplatne rampe na putu Sremska Mitrovica - Beograd. Osobe koje su se predstavile kao policajci zaustavili su automobil u kojem je bio sa nekoliko prijatelja.

Bokšija su zamolili da pođe sa njima i odveli ga u nepoznatom pravcu. Advokatovoj porodici sutradan se telefonom javio muški glas, predstavio se kao otmičar i za Bokšijevo oslobađanje zahtevao ogromnu sumu novca.

Posle razumne novčane ponude za otkup Albanac je pušten. U javnosti se odmah spekulisalo o razlogu otmice i da iza nje kao motiv ne stoji novac.

Misterija biznismen

O nedavnom nestanku Nišlije Gradimira Velojića, vlasnika privatne benzinske pumpe i preduzeća "Žika-transkomerc" kod Selišta, nedaleko od Bora, čaršija je mnogo nagađala. Navodilo se da je kao veliki uvoznik naftnih derivata nekome postao veliki trn u oku.

Valojić je nestao 23. avgusta oko 22 časa na putu iz Niša ka Boru. NJegov automobil "folksvagen pasat" pronađen je neogreban posle jednog sata kraj puta Kljaževac - Svrljig. Na sedištu je stajao mobilni telefon, a posle nekoliko dana Valojić se javio supruzi telefonom i objasnio joj da je pobegao iz kombija otmičara.

Bivšeg načelnika šamačkog Centra javne bezbednosti Stevana Todorovića Stiv, koga po tajnoj optužnici Tribunal u Hagu tereti za ratne zločine počinjene na području Šamca 1992. godine, otela su četvorica u noći 27. i 28. septembra 1998. godine. Upali su u vikendicu u kojoj je živeo u selu Rudine na Zlatiboru, savladali ga i iz Srbije prebacili u RS, gde su ga izručili američkim vojnicima iz sastava Sfora.

Otmičari su pre predaje od Todorovićeve porodice telefonom za oslobađanje tražili 60.000 maraka. Posle otmice, grupa se vratila u vikendicu odakle su ukrali Todorovićev automobil, novac i lične stvari.

Todorović je od Zlatibora do desne obale Drine sa koje je gumenim čamcem prebačen u RS transportovan "mercedesom" sa povezom na očima. U RS otmičare su čekali saučesnici u drugom automobilu. Bivši načelnik CJB Šamac prvi put je engleski čuo kod helikoptera, blizu sela Ajvalija, gde je izručen Amerikancima.
Za otmicu grupa je od Sfora dobila 50.000 maraka.

MUP Srbije je posle dve godine zbog otmice uhapsio Đorđa Maksimovića (37) iz Novog Sada, Đuru Dragovića (46) iz Veternika, Živka Odabašića (35) iz Inđije, trojicu Šapčana Branka Živkovića (40), Milana Popovića (42) i Nebojšu Suvajdžića (36), kao i Radoja Harakovića (51) iz Sremskih Karlovaca i Dragana Živkovića (44) iz Koceljeve. U bekstvu su Ignjatije Popović iz Šamca, kao i još jedan broj osoba povezanih sa otmicom.

Todorovićevi otmičari su počinili i druga krivična dela, a opljačkali su i ubili tri člana porodice Milošević u selu Gradojević kod Koceljeve i trenutno se protiv njih vodi sudski postupak.

Vladimir Nikolić četiri meseca pre nestanka, a potom i saopštenja da je uhapšen zbog sumnje da je odavao službu tajnu, bio je visoki funkcioner Službe državne bezbednosti u kojoj je radio 17 godina. Do hapšenja, Nikolić je 25 dana bio na funkciji direktora marketinga Direkcije za gradsko-građevinsko zemljište, čiji je generalni direktor Veselin Bošković poginuo u saobraćajnoj nesreći kod Lazarevca na putu za Ravnu goru.

Posle hapšenja, Okružni sud u Beogradu je saopštio da se Nikolić tereti i za neovlašćeno nabavljanje, držanje, razmenu ili prodaju oružja municije ili eksplozivnog materijala.

Nikolića je 1. oktobra 1999. godine odveden u nepoznatom pravcu, a već iste večeri SPO je u svom saopštenju za otmicu optužio SDB. Porodicu bivšeg pripadnika SDB, suprugu i dvoje maloletne dece, tri dana kasnije osam sati su ispitivale nekadašnje Nikolićeve kolega. Bez naloga upali su u stan i odneli službenu beležnicu Vladimira Nikolića i njegov hard disk iz računara. Nikolić je početkom godine optužen u Okružnom sudu u Beogradu i trenutno u pritvoru čeka suđenje.

Haški optuženik za ratne zločine Dragan Nikolić Jenki otet je u noći između 20. i 21. aprila ove godine u Smederevu gde je živeo poslednje dve godine. Otela ga je desetočlana grupa iz Loznice, Beograda i Smedereva koja ga je za 48.000 maraka isporučila Sforu, koji ga je potom odvezao u pritvor Tribunala u Hagu. Nikolić je na prevaru namenjen iz svog stana da bi navodno policija potvrdila njegov identitet. Automobilom je odvezen do Loznice, a odatle u Banju Koviljaču gde je prebačen čamcem preko Drine u ruke Sfora u Tuzli, a odatle je avionom prebačen u Hag.

U smederevskom Okružnom sudu prošlog meseca je podignuta optužnica zbog terorizma protiv desetočlane grupe koja je u noći između 20. i 21. aprila ove godine u Smederevu otela Nikolića. Optuženi Lozničani Branko Stupar (36), Željko Mitrović (35), Goran Dimitrijevića (36), Slavoljub Arnautović (23) i Milorad Vasić (38), Jadranka Kovačević (38) iz Beograda, kao i Smederevci Goran Savić i Živorad Trajković (29) su u pritvoru. Terorizam u pokušaju stavlja se na teret Beograđaninu Borisu Nestoroviću koji se brani sa slobode, dok je Tuzlak Amer Morenkić, preko koga je grupa kontaktirala sa američkim oficirima u Sforu, još u bekstvu.

Srđan Kraljević


vesti po rubrikama

^politika

17:13h

Da li će SR Jugoslavija biti izbačena iz Ujedinjenih nacija

17:25h Ugledni češki balkanolog o šansama Koštunice
17:34h

VJ javnosti predstavila Kosmetski odred

17:42h "Glas" istražuje: Povodom najave odlaska Miloševića na Kosmet
17:51h Poziv SRJ da UN zaustave nov talas albanskog nasilja
17:53h Ko je ovaj čovek: Dragan Nikolić
18:04h Tadić: 1200 kontrolora za Crnu Goru
18:23h Svečanom šetnjom do Savezne skupštine DOS predao kandidaturu Vojislava Koštunice
18:32h Vladan Batić o zahtevima građana: Ujedinimo se na lokalu!
18:44h Sastanak DOS u Boru u znaku incidenta
18:57h Kidnapovanja i misteriozni nestanci sve češća pojava u Srbiji
19:04h Francuska od partnera u EU traži promenu stava o sankcijama prema Jugoslaviji
19:12h Vojislav Mihailović u Somboru: Narod nema strpljenja
19:18h Tomislav Nikolić upozorava SPS i JUL: Nećemo priznati krađu
19:24h Miroljub Labus o značaju predstojećih izbora: Važan je veliki odziv građana
19:31h Patrijarh primio ministra vera
23:00h U Centru "Sava" sinoć održana Konvencija Demokratske opozicije Srbije
   


     


FastCounter by LinkExchange