[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota-Nedelja, 2-3. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

01. Sep 2000 17:13 (GMT+01:00)

Da li će SR Jugoslavija biti izbačena iz Ujedinjenih nacija

Ni riba ni devojka

Nije isključeno da Amerikanci zaobiđu Savet bezbednosti i ne rizikuju s ruskim ili kineskim vetom i da preko Komisije za akreditacije UN isposluju da se ukine akreditacija SFRJ čija zastava visi ispred svetske organizacije

Ono što je započelo pre osam godina moglo bi se sada završiti na milenijumskoj sednici UN, koja će se od 6. do 8. septembra održati uz prisustvo u istoriji najvećeg broja predsednika država ili premijera. Jugoslavija bi, naime, mogla da bude i definitivno izbačena iz svetske organizacije čiji je osnivač bila pre više od pedeset godina. Takvu američku inicijativu najavio je lično Ričard Holbruk, prema čijim rečima se plan sastoji u tome "da se maksimalno izoluje režim u Beogradu... i da se na jesen punom parom pokrene diplomatska akcija kojom će se okončati anomalija sadašnjeg statusa SRJ u UN. "Ova akcija se, inače, vodi u neskrivenoj saradnji s bivšim ju-republikama, a aktivnosti crnogorske vlade vezane za UN suštinski pomažu da se stvori nov pravni osnov za isključenje SRJ iz ovog svetskog foruma.

Ponavljači

Holbrukova inicijativa nije prva takve vrste. Početkom novembra prošle godine, kad je slovenački ambasador Danilo Turk preuzeo funkciju predsedavajućeg u UN, Hrvatska, muslimansko-hrvatski deo BiH, Makedonija i Slovenija pokrenule su postupak utvrđivanja Nacrta rezolucije kojim bi bio okončan status Jugoslavije u UN.

Ova inicijativa je propala jer nije dobila podršku zemalja EU, koje su tada smatrale da bi isključivanje Jugoslavije iz svetske organizacije imalo negativne posledice po mirovni proces na Balkanu.

Holbruk pomenutu anomaliju zasniva na hronologiji događaja koje u svom dokumentu navodi Fond za razvoj demokratije iz Beograda - u Rezoluciji Saveta bezbednosti br. 777 od 19. septembra 1992. navodi se da Jugoslavija (Srbija i Crna Gora) ne može automatski da nastavi članstvo SFRJ u UN i njom je praktično preporučeno Generalnoj skupštini da donese odluku kojom bi je obavezala da podnese zahtev za ponovni prijem u članstvo UN. Samo tri dana posle, na osnovu toga kao i preporuka Badinterove komisije (EU je osnovala radi raščišćavanja Gordijevog čvora nastalog raspadom SFRJ), Generalna skupština svojom Rezolucijom potvrđuje pravno nedorečen status Jugoslavije u UN. Ta Rezolucija, za koju je tada glasalo 126 zemalja, 26 bilo uzdržano, a protiv nje se izjasnile Kenija, Tanzanija, Svazilend, Zambija i Zimbabve, omogućila je boravak Vladislavu Jovanoviću na Ist Riveru, vijorenje jugoslovenske zastave na jarbolu ispred UN (doduše s petokrakom nepostojeće SFRJ), a onemogućila je članovima jugoslovenske misije da učestvuju u radu svetke organizacije, njenom odlučivanju, čak im je ograničila, bez posebne dozvole, i kretanje na 40 milja izvan Njujorka.

Takav status "ni ribe ni devojke" prećutno je tolerisan, mada je SRJ, polazeći od prava automatske sukcesije SFRJ koje joj između ostalog niko nije priznao, odbila da podnese zahtev za ponovni prijem u članstvo svetske organizacije.

Naravno da sadašnja američka inicijativa nije potkovana pravnim već pre svega političkim razlozima, a upravo ovi poslednji, dobijajući bogat meterijal s domaćeg terena u lošim odnosima odavno razroke jugoslovenske federacije, mogu da budu iskorišćeni za proterivanje SRJ i s ovakve osmatračke pozicije u UN. Fond za razvoj demokratije podseća da je svoj pun doprinos tome dala i Vlada Crne Gore podnevši SB "Dokument o situaciji u SRJ". NJime se međunarodna zajednica obaveštava o prekidu svih odnosa s Jugoslavijom pošto vlast u Beogradu koristi sve metode da destabilizuje Crnu Goru i zbog čega se ne samo Crna Gora, već i čitav region, suočavaju s opasnošću od izbijanja nove krize.

Od međunarodne zajednice je istovremeno zatraženo da ojača političko diplomatsku izolaciju beogradskog režima, a uz zahtev za izjednačavanje statusa svog predstavnika u Un sa statusom predstavnika SRJ, Vlada Crne Gore je SB obavestila da više ne prihvata da je zastupaju i predstavljaju tzv. savezne institucije i njihova diplomatska predstavništva, jer to namerava da čini sama. Posle toga, upućen je i jedan memoar svim vladama, kao i SB, u kojem crnogorska vlada iznosi detaljne razloge za takvu svoju odluku, tražeći usput i bezbednosne garancije zbog navodne ugroženosti Crne Gore. Prilikom rasprave na sednici SB UN, održanoj 23. juna ove godine, stavove Crne Gore obrazložio je Branko Lukovac, ministar inostranih poslova, koji joj je prisustvovao kao gost slovenačke delegacije i uz podršku Ričarda Holbruka.

Na njegovo insistiranje i glasovima SAD, Velike Britanije, Francuske, Holandije, Bangladeša, Malezije i Kanade predstavniku SRJ nije dopušteno da učestvuje u ovoj raspravi, niti da pokuša da opovrgne ove optužbe, podseća Fond za razvoj demokratije po čijem mišljenju Crna Gora uspešno stvara klimu da je silom prilika naterana na nezavisnost.

I srpska opozicija bi sebe rado videla na Ist Riveru, a na junskim razgovorima u Briselu Milan St. Protić se zalagao da njeni predstavnici prisustvuju septembarskom zasedanju UN u okviru bosanske delegacije, "s čime je Holbruk bio oduševljen". Tome se usprotivio Predrag Simić, savetnik Vuka Draškovića, koji za "Glas" ponavlja argumente da opozicija treba da bude u UN onda kada dođe na vlast i kada bude predstavljala svoju zemlju. Suprotno bi značilo doprinos njenom izbacivanju iz svetske organizacije.

Po njegovom mišljenju, takva Holbrukova inicijativa kao redak oblik pritiska, ipak je manje odraz američke spoljne politike, a više je u službi unutrašnjih potreba predizborne kampanje u kojoj demokratama trebaju novi poeni. S obzirom na informacije da bi inicijativa mogla da bude zamrznuta, nije isključeno da Amerikanci zaobiđu Savet bezbednosti i ne rizikuju s ruskim ili kineskim vetom ili glasovima nesvrstanih država koje je u proteklih godinu dana intenzivno obilazio Živadin Jovanović i da se obrate Komisiji za akreditacije UN. Drugim rečima da isposluju da ovo administrativno telo ukine akreditaciju nepostojećoj zemlji SFRJ čija zastava visi ispred svetske organizacije, objašnjava Simić.

U tom slučaju Milenijumska sednica Generalne skupštine UN lako bi otvorila niz drugih pitanja i omogućila da se u razjašnjavanju statusa Kosova lakše konstatuje da održavanje ovakvog stanja vodi ka neuspehu međunarodne misije, što je stav koji je već zauzela Međunarodna krizna grupa, upozorava Simić. Po njegovom mišljenju već se mogu nazreti i neki elementi buduće politike prema Beogradu - ukoliko na predstojećim izborima ne pobedi opozicija, jugoslovensku misiju na Ist Riveru bi moglo da zameni crnogorsko predstavništvo, uz kidanje poslednjih niti koje vezuju Kosovo za Jugoslaviju.

Bojana Jager


vesti po rubrikama

^politika

17:13h

Da li će SR Jugoslavija biti izbačena iz Ujedinjenih nacija

17:25h Ugledni češki balkanolog o šansama Koštunice
17:34h

VJ javnosti predstavila Kosmetski odred

17:42h "Glas" istražuje: Povodom najave odlaska Miloševića na Kosmet
17:51h Poziv SRJ da UN zaustave nov talas albanskog nasilja
17:53h Ko je ovaj čovek: Dragan Nikolić
18:04h Tadić: 1200 kontrolora za Crnu Goru
18:23h Svečanom šetnjom do Savezne skupštine DOS predao kandidaturu Vojislava Koštunice
18:32h Vladan Batić o zahtevima građana: Ujedinimo se na lokalu!
18:44h Sastanak DOS u Boru u znaku incidenta
18:57h Kidnapovanja i misteriozni nestanci sve češća pojava u Srbiji
19:04h Francuska od partnera u EU traži promenu stava o sankcijama prema Jugoslaviji
19:12h Vojislav Mihailović u Somboru: Narod nema strpljenja
19:18h Tomislav Nikolić upozorava SPS i JUL: Nećemo priznati krađu
19:24h Miroljub Labus o značaju predstojećih izbora: Važan je veliki odziv građana
19:31h Patrijarh primio ministra vera
23:00h U Centru "Sava" sinoć održana Konvencija Demokratske opozicije Srbije
   


     


FastCounter by LinkExchange