[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota-Nedelja, 2-3. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

01. Sep 2000 18:12 (GMT+01:00)

Prema proceni direktora novosadskog Instituta za ratarstvo prof. dr Milutina Ćirovića

Štete od suše 755 miliona dolara

NOVI SAD - Direktor novosadskog Instituta za ratarstvo prof. dr Milutin Ćirović ocenio je u petak da su posledice dugotrajne suše samo na pet osnovnih poljoprivrednih kultura (pšenica, kukuruz, soja, suncokret i šećerna repa) "teške" čak 775 miliona dolara, jer je tolika vrednost podbačaja roda u odnosu na prinose koji se ostvaruju kada je godina plodna ili kada su njive navodnjavane.

To što je od aprila bilo svega devet kišnih dana sa ukupno 110 milimetara padavina ostavilo je priličnog traga na kukuruz, koji će prema poslednjim prognozama u proseku domašiti do svega oko tri tone po hektaru, a posebno loši rezultati očekuju se na poljima soje, gde će prosečan prinos teško premašiti 1,2 tone po hektaru (za razliku od prošlogodišnjih 2,8 tona). Suncokret je još i najbolje podneo sušu, pa će uljare moći da računaju na 1,7 tona po hektoru na privatnom i 1,8 tona po hektoru u društvenom sektoru, ali je zato šećerna repa u gotovo katastrofalnoj situaciji.

Prema rečima upravnika Zavoda za šećernu repu dr Lazara Kovačeva, sa 46.000 hektara zasejanih repom dobiće se ukupno 1.140.000 tona korena. To je dovoljno za proizvodnju 120 - 130 hiljada tona šećera, dok se potrebe naše države procenjuju na 270.000 tona. "Računa se da izgradnja sistema za navodnjavanje košta između 1.800 i 2.000 dolara po hektaru. Mi smo u Vojvodini imali projekat da se godišnje navodnjava 20.000 hektara. I da nije ove nesreće koja nas prati 7 ili 8 godina to bismo i ostvarili. A danas nam ostaje da sabiramo gubitke", rekao je prof. Ćirović otvarajući na Rimskim šančevima Međunarodni dan polja kukuruza, suncokreta, šećerne repe, soje i sirka.

M. S.


vesti po rubrikama

^ekonomija

18:07h Dr Ljubomir Madžar o predizbornoj ekonomiji

18:12h

Prema proceni Instituta za ratarstvo: Štete od suše 755 miliona dolara

18:23h

Nakon sastanka mlekara u Vladi Srbije: "Jeftino" mleko poskupelo

   


     


FastCounter by LinkExchange