[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 23. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

22. Aug 2000 17:04 (GMT+01:00)

Britanski "državni neprijatelj broj 1" najzad kod kuće

Šajler: Dokazaću da su hteli da ubiju Gadafija

Posle tri godine skrivanja po Francuskoj, bivši špijun rešio da izađe pred sud i ispriča Britancima kako je MI5 špijunirala laburiste a MI6 mu nudila 100.000 funti za "posao" u Libiji

Čuveni odmetnik, otpadnik i kako sve još nisu nazivali bivšeg agenta britanske obaveštajne službe MI5 Dejvida Šajlera (34), najzad se vratio kući - na Ostrvo.

Čovek koji je pre tri godine pobegao u samonametnuto "časno" izgnanstvo u Francusku, sve to vreme je svojim bivšim šefovima u Londonu zadavao mnogo glavobolje. Pričajući na sva usta (iako sada tvrdi da "on to nikada nije javno rekao"), kako je britanska špijunska služba MI6 kovala zaveru za ubistvo libijskog lidera Moamera el Gadafija, Šajler je postao kraljičin "državni neprijatelj broj 1".

"Tužiću Robina Kuka"

Šajler tvrdi da je u leto 1995. jedan Libijac došao "na noge" britanskoj MI6 ponudivši joj već razrađen plan za ubistvo pukovnika Gadafija i izazivanje puča u toj zemlji. On tvrdi da su mu dvojica agenata MI6 lično ponudila da za 100.000 funti asistira tom Libijcu u atentatu. Šajler tvrdi i da mu je libijska obaveštajna služba, saznavši za te planove, ponudila milione funti "uplaćenih na tajni račun u jednoj švajcarskoj banci" da napusti svoju službu i počne da radi za njih. Iako je njegove tvrdnje o postojanju zavere protiv Gadafija britanski šef diplomatije Robin Kuk nazvao "čistim fantaziranjem", Šajler je obećao da će ga tužiti za "bezočno laganje".

Ne stigavši ni da kroči na britansko tlo, Šajler je odmah po pristanku broda, kojim je juče ujutro doputovao u luku Dover, uhapšen i sproveden u jednu od centralnih policijskih stanica u Londonu.

Posle kratkog "ćaskanja", pušten je uz kauciju i obavezu da se već sutra ujutro pojavi pred britanskim sudom gde će, kako mu je "obećano", i zvanično biti optužen za odavanje strogo poverljivih službenih i državnih tajni. Iako su mu, dok je prebivao s one strane Kanala, i MI5 i MI6 pretile da će ga baš zbog razvezanog jezika po pitanju "slučaja Gadafi" snaći najteža kazna, londonska policija juče nije ni pomenula da bi Šajler mogao biti optužen za odavanje tih informacija.

"Uopšte me nisu ispitivali što jasno govori da vladine optužbe jednostavno nemaju osnova. Svesni su oni da nemaju za šta da se uhvate, da im je ceo slučaj slab i da ono što pričaju jednostavno ne drži vodu. Baš iz tog razloga neću odustati od svoje dugogodišnje namere da dokažem da su stvarno kovali zaveru za Gadafijevo ubistvo. Inače, dobro se osećam i srećan sam što sam ponovo u svojoj zemlji. Lepo je vratiti se i biti na slobodi", kazao je vidno uzbuđeni Šajler.

Uprkos ozbiljnosti situacije u kojoj se našao, bivši špijun je posle posete policiji iz stanice izašao sa širokim osmehom, razvučenim preko celog lica, i odmah pao u zagrljaj svoje dugogodišnje devojke Eni Mahon. Šajleru će se suditi zbog novinskog članka koji je napisao 1997, godinu dana po napuštanju agenture, u kojem je naveo da je MI5 pratila, špijunirala i sastavljala dosijee o najznačajnijim političarima Laburističke stranke, u ono vreme kad su bili opozicija. To nije sve. Ono što je njegove pretpostavljene najviše povredilo bilo je to što je svoju bivšu službu opisao kao skup birokrata i gomilu nesposobnih i teških alkoholičara.

Šajler tvrdi i da će u potpunosti raskrinkati MI5 i obelodaniti njene propuste u istrazi bombaških napada IRA početkom devedesetih i njenu nesposobnost da spreči teroristički napad na izraelsku ambasadu 1994, iako je znala da će se dogoditi. Šajler je obećao da će dokazati i u šta je sve bila upletena i MI6, šta je radila u inostranstvu i kako je planirala atentat na Gadafija.

S. Đ. P.


vesti po rubrikama

^svet

16:41h Čitava Rusija u šoku zbog pogibije 118 mornara "Kurska"
17:04h Britanski "državni neprijatelj broj 1" najzad kod kuće
17:49h Olbrajtova obećala Čileu dosije o Pinočeu
18:19h Gor optužuje rivala da želi da izbegne direktne TV debate
18:33h Na Bliskom istoku uhapšeno 23 islamskih ekstremista
   


     


FastCounter by LinkExchange