[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 23. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

22. Aug 2000 16:03 (GMT+01:00)

"Glas" otkriva zbog čega je turski turizam ove godine hit u Evropi

Ostrvo ptica

Kušadasi nije ostrvo ptica, što mu govori ime, ali ima sve za zahtevne turiste

Tursko more, apsolutni hit ovog leta u Evropi... Pogotovo Kušadasi, grad od 60.000 stanovnika (pre dve godine upola manje), koji lepotom i čistoćom liči na gradove s Azurne obale... Ime potiče od dve reči: kuš, što znači ptica i adi - ostrvo, pa otud Kušadasi (ostrvo ptica). Ali, ni od ostrva ni od ptica ni traga...

Naime, ljudi su promenili geografsku kartu. Nasuli su more i ostrvo prekrojili u poluostrvo, a kada su se naselili i ptice su pobegle. Pobegli su i bogati grčki kockari posle revolucije jer je kocka strogo zabranjena, ali su se Turci brzo snašli i preorijentisali na turizam, prvi u ovoj zemlji i eto, sada beru plodove rada i dobre procene.

Boli glava od nula

Najveći problem, kada stignete u Tursku, jeste navići se na njihove pare. Naime, zbog inflacije, novčanice su kao nekada kod nas sa "milion nula" pa kad plaćate morate da ih prebrojavate uz pomoć ruku. Inače, za 100 nemačkih maraka dobije se 30 miliona turskih lira, ili ako vam je lakše za deset DEM "čak" tri miliona lira ili za jednu markicu 300.000... Dolar je u nekim menjačnicama duplo jači, a u drugim se za jedan dobija 2,1 ili 2,2 marke.

Šta je to što Kušadasi čini toliko atraktivnim da dolaze turisti iz svih krajeva Evrope, pre svega Italijani, Nemci, Belgijanci, Holanđani... Začudo, ima mnogo Rumuna koji su prvi na crnoj listi zbog krađa, a odmah iza njih Italijani... Jugosloveni su na ceni: do sada su se pokazali kao nacija koja poštuje pravila i troši, a to se uopšte u Turskoj izuzetno ceni.

Kušadasi je grad koji nudi sve. I dobru zabavu i kvalitetnu hranu i neverovatnu uslugu. Nudi i hotele od kojih boli glava, ali muku muči s plažama, mada se to po broju gostiju, koji dostiže i 500.000, ne oseća. Turci su otimali i otimaju prostor, ali ne mogu da naprave prave plaže. Zato su hoteli vrhunski, svi s bazenima, i oni sa tri zvezdice imaju obavezno i klimu i TV prijemnike, oni s pet zvezdica su istovetni onima koje gledamo u američkim sapunskim operama.

Ipak, veliki hoteli imaju male plaže od po 50-ak metara i tačka. Istina, u samom centru je gradska plaža, ali je baš prljava i zato ima malo kupača, uglavnom su to Turci i poneki zalutali, još neobavešteni turisti.

Zato se mora krenuti van grada, desetak minuta prevozom, i stiže se na "Damsku plažu". Nekada su, kao što ime kaže, tu mogle da se kupaju samo pripadnice lepšeg pola... Sada je to glavni hit, dozvoljen je čak i toples, ali je nudizam strogo zabranjen. Plaža je peščana i dugačka dva kilometra, uska, mogu da stanu jedan ispod drugog samo tri suncobrana, pa se osećate kao u konzervi. Puno je kao oko, i na obali i u vodi, ali začudo, Egejsko more je čisto, a malo dalje od obale čak i prozirno.

Postoji, naravno, još nekoliko plaža, ali treba izdvojiti "Dugu plažu" od čak 20 kilometara i koja takođe nudi pesak i čisto i toplo more. A, ako mislite da je teško po suncu i vrućini stići do plaže, varate se. Prevoz funkcioniše sjajno, postoje takozvani "dolmoši", kombiji s 20 mesta, na prozorima su ispisana imena plaža i hotela, i samo treba da dignete ruku. Svaki minut-dva eto ih: platiš marku, sedneš i stigneš za tili čas na odredište. Funkcionišu od sedam ujutru do ponoći, a tek potom dolaze na red i taksisti, koji se preko dana odmaraju i koji za klasičnu vožnju uzimaju od pet do 20 maraka, u zavisnosti od sposobnosti za cenkanje bez koga nema života u Turskoj.

Inače, prosečna temperatura u Kušadasiju je 45 stepeni Celzijusa, ide i do 50. podeoka, ali vetar stalno pirka, pa ne osećate toliko vrućinu. Međutim, to može da bude pogubno za one koji se izlažu preterano suncu, pa su neki naši turisti posle samo jednog dana dobijali i opekotine prvog i drugog stepena! Noć je, međutim, super za spavanje, stigne neka svežina pa se isključuju i klima uređaji...

Jovan Sekulić
Sutra: Brodovi diktiraju cene


vesti po rubrikama

^reportaža

16:03h "Glas" otkriva zbog čega je turski turizam ove godine hit u Evropi
16:32h Reporter "Glasa" na Pešteru s očajnim stočarima koje uništi suša (2)
17:12h Guča i Dragačevski trubački sabor jesu bilo Srbije
17:28h Uz četrdesetodnevni pomen kraljeviću Tomislavu Karađorđeviću
   


     


FastCounter by LinkExchange