[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 23. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

22. Aug 2000 17:09 (GMT+01:00)

Nik Hornbi, pisac čija je svetska slava došla i do nas

Ko je 100 posto zreo?

Omiljeni pisci Irvin Velš i Rodi Dojl. Piše romane čiji je sadržaj engleski, a stil američki

- Književni likovi koje kreiram slični su ljudima koji knjige čitaju - rekao je engleski pisac Nik Hornbi, što je možda jedan od razloga zašto su njegovi romani doživeli svetski uspeh, a u poslednje vreme mnogo se čitaju i kod nas. "Fever Pitch" (1992) ili "Stadionska groznica"(izdanje"Platoa"), Hornbijev prvi roman, priča o fudbalskom navijaču, dobro je primila kritika u Engleskoj i postala je bestseler. Tri godine kasnije, knjiga "High Fidelity" ("Plato") doživela je ogromnu popularnost i u SAD.

Odmah uočena dopadljivost Horbijevih romana iskorišćena je vrlo brzo i na polju filma, pa su obe knjige realizovane i kao filmske verzije (Hornbi je pisao scenario za "Fever Pitch" a režirao ga je Dejvid Evans 1999). Filmska prava za "About A Boy", Hornbijev treći roman (1998), koji je ocenjen kao ozbiljniji pokušaj u istraživanju emocionalnog života, prodata su nedavno za skoro tri miliona dolara.

Volim da se uživim

O aktuelnim postmodernističkim strujanjima Nik Horbi kaže: "Takvi pisci vam sve vreme govore: "Ti čitaš knjigu, treba toga da si svestan, ni slučajno nemoj da se uživljavaš, to je pravi način čitanja..." Ali ja volim da se uživljavam! Volim potpuno da potonem u priču!"

Veza između književnosti i filma bila je oduvek prisutna u Horbijevom životu o čemu on, u intervjuu za američki list "Salon", kaže:
- Postoje milioni različitih načina pisanja i potrebno je mnogo vremena da pisac pronađe svoj. Kada sam ozbiljno započinjao pokušao sam sa pisanjem scenarija, ali nisam stigao daleko. Uživao sam u adaptiranju "Stadionske groznice" za film. To je naravno drugačije nego pisati knjigu, jer omogućuje kontaktiranje sa ljudima, što mi je prijalo. Zapravo razmišljam da napišem knjigu na način na koji se piše scenario.

Rođen u Londonu, Hornbi je završio koledž u Kembridžu, a potom je bio nastavnik engleske književnosti i novinar. Omiljeni su mu pisci Irvin Velš i Rodi Dojl, a za svoje romane kaže "sadržaj im je engleski, a stil američki". Ne čudi, jer od rane mladosti čita američke pisce ocenjujući englesku književnost kao "vrlo statičnu u poslednjih par godina" a britanske pisce kao one koji pišu za malobrojnu publiku, što se, zaključuje Hornbi, "prosto ne uklapa u moj svet."

Na pitanje "Salona" o sličnosti pisca i lika, Hornbija i Roba Fleminga, glavnog junaka "High Fidelity" koji sa 35 godina ima "problem sa odrastanjem", preuzimanjem obaveza i odgovornošću, pisac je odgovorio:
- Rob nema mnogo perspektive u životu ali pretpostavljam da to nije slučaj i sa mnom s obzirom da sam ipak napisao tu knjigu. Što se tiče odrastanja mislim da je danas jako teško sresti nekoga ko je 100 posto zreo. U svakom slučaju, to su više žene, nego muškarci.

LJ. P.


vesti po rubrikama

^kultura

16:16h Reditelj Oleg Novković počeo snimanje filma "Normalni ljudi"
16:53h Performans "Rok teatra" u sredu uveče u KST-u
17:09h Nik Hornbi, pisac čija je svetska slava došla i do nas
17:24h Srdan Golubović snima film "Apsolutnih sto"
17:57h U predstavi „Sedam godina vernosti" Deril kao Merilin
   


     


FastCounter by LinkExchange