[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 23. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

22. Aug 2000 17:41 (GMT+01:00)

U nedostatku brašna iz rezervi pekari se snalaze kako znaju

Mese hleb pod prinudom

Po svoj prilici i narednog meseca pekari će ostati bez jeftinog brašna. Isplativije prodavati brašno nego hleb

BEOGRAD - Sistem snabdevanja naroda jeftinim hlebom iz državnih pekara do te mere je prenapregnut da je na ivici pucanja. Preostalo je još osam dana do kraja meseca za koji robne rezerve nisu isporučile brašno po beneficiranim cenama pa su pekare prinuđene da se same snalaze.

To čine na nekoliko načina - uzimaju brašno na čekanje, kupuju ga na tržištu po cenama koje država, navodno ne priznaje i peku hleb po ceni koju je utvrdila vlada, bez obzira što im donosi gubitak. Minusi se, međutim ne mogu gomilati beskrajno jer imaju neki plafon pa čak i u ovoj državi koja ih apsolutno ne priznaje.

Kritični trenuci

Sima Matić, direktor "Žitovojvodine" kaže da pekarska industrija ovih dana posluje po sistemu "ceđenja suve drenovine".
- Užasno je teško raditi u ovakvim uslovima, obećanja, ako ih uopšte i ima da ćemo dobiti brašno iz rezervi po 1,60 dinara više i ne registrujemo. Narednih dana će se negde prelomiti - kaže Matić.

Ovih dana neke pekare su čak bile prinuđene da brašno pozajmljuju od crvenog krsta. Direktor kaže da ne sme da obustavi proizvodnju hleba jer bi ga, ističe, uhapsio SUP, inspekcija ili ministarstvo.

- Nedavno nam se pokvario mlin, pa pošto nismo imali drugog izbora jer brašna iz rezervi nema, potrošili smo i opštinske rezerve na koje smo imali pravo, setili smo se Crvenog krsta. Pekara je od njega dobila brašno za nekoliko dana, ali je ono fakturisano preko propale društvene firme čijoj je kuhinji bilo namenjeno da bi ishranila radnike. Na taj način smo premostili nestašicu brašna dok nismo osposobili mlin. Sada meljemo pšenicu koju smo kupili sopstvenim parama i proizvodimo hleb po ceni koju je propisala Vlada bez obzira na štetu koju imamo od takve ekonomije. Kada bismo prodavali brašno, mogli bismo da zaradimo i isplatimo plate svim radnicima. Prinuđeni smo da tako radimo - kaže direktor ove pekare u unutrašnjosti Srbije.

Pekara u Ivanjici će za nekoliko dana najverovatnije hleb prodavati po komercijalnoj ceni jer jeftinog direkcijskog brašna ima za još svega dva dana. U ovoj pekari kažu da su u utorak razgovarali sa ministarstvom trgovine i poljoprivrede i da im je rečeno da država najverovatnije neće ni narednog meseca isporučivati brašno po beneficiranim cenama od 1,60 dinara za kilogram. Ova pekara proizvodi 16 000 vekni i snabdeva najverovatnije oko 32 000 ljudi.

Tomislav Jovanović, generalni direktor pekare u Nišu"Žitopek", u sredu će posetiti najkompetentije za isporuku brašna iz rezervi. Ova pekara proizvodi, kaže Jovanović, 30 odsto jeftinog hleba od brašna koga kupuje na tržištu i na tome gubi jer bi u suprotnom "odgovarala" pošto je na udaru Uredbe kojom je propisana proizvodnja najmanje 30 odsto narodnog hleba.

Postoje samo dva razloga zašto je vlast odlučila da obustavi prodaju brašna po 1,60 dinara za kilogram uoči izbora kada joj je teza jeftin hleb za narod važnija nego ikad. Jedan je da je toliko malo žita otkupljeno da nema od čega da proizvede brašno a drugi je da je i sama napravila računicu i ne želi da prodaje jefino a ne sme da prizna tržišnu cenu brašna. Verovatnija je pretpostavka da su silosi prazni. Kad bi u njima bilo pšenice, delili bi brašno džabe zarad vlasti.

S.Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:39h Seljaci u Srbiji traže da se suša proglasi elementarnom nepogodom
16:47h Šteta od suše procenjuje se na osam milijardi maraka
17:26h Dnevna potrošnja struje u Srbiji veća nego proteklog leta
17:41h U nedostatku brašna iz rezervi, pekari mese hleb pod prinudom
22:30h Marka 30 dinara
22:45h Suša umanjuje porez seljacima
23:00h Smenjeno poslovodstvo EI Niš
   


     


FastCounter by LinkExchange