[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 21. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

20. Aug 2000 23:02 (GMT+01:00)

Ruski zvaničnici potvrdili strahovanja rodbine 118 mornara "Kurska"

Živih ima još samo u teoriji

Više nema istinske nade da je neko preživeo. Većina verovatno stradala odmah po nesreći koju je pratila jaka eksplozija

BARENCOVO MORE - Zvaničnici ruske mornarice naterali su milione Rusa u plač kada su u noći između subote i nedelje saopštili da se više ne nadaju da je bilo ko od 118 članova havarisane ruske podmornice "Kursk" i dalje među živima.

Viceadmiral i član štaba ruske Severne flote Mihail Mocak je tom prilikom izjavio da postoje čvrsti navodi da je verovatno najveći deo posade podmornice, koja se već sedam dana nalazi u Barencovom moru i na dubini od 108 metara, u trenutku nesreće praćene jakom eksplozijom bio u uništenom delu, što govori da verovatno nema preživelih.

Još veruju u "antej"

Šef odeljenja za operacije ruske mornarice Nikolaj Konorjev izjavio je da nesreća koja je zadesila podmornicu ni u kom slučaju ne dovodi u pitanje poverenje koju ruska mornarica ima u taj tip borbene podmornice odnosno klasu "antej" i da je ni u kom slučaju neće navesti da je otpišu. Serija podmornica "Kursk 141" namenjena je uništavanju nosača aviona. Predviđeno je da te podmornice nose 24 nuklearne krstareće rakete kojima mogu da napadnu protivničke mete sa udaljenosti od čak 500 kilometara. Moskva ima osam ovih podmornica, a potopljeni "Kursk" je najmodernija od njih.

Mocak tvrdi da je u trenutku nesreće došlo do eksplozije tri od ukupno četiri torpeda koliko je "Kursk" nosio i da je verovatno većina mornara život izgubila upravo u tom trenutku.

"Ostali su verovatno stradali ili usled potonuća i vode koja je navirala u podmornicu ili gubitka normalnog pritiska u unutrašnjosti "Kurska" do kojeg je došlo uporedo s prodiranjem vode", rekao je Mocak dodavši da je do nesreće moglo doći usled sudara, eksplozije u samoj podmornici ili slučajnog aktiviranja neke od šest mina na dnu Barencovog mora. Do pogibije svih članova posade moglo je doći i ukoliko je jedan od mornara u strahu za svoj život pokušao da napusti podmornicu i time ugrozio sistem za održavanje pritiska i dotok kiseonika.

Ruski vojni časopis "Crvena zvezda" tvrdi da je do eksplozije koja je uništila podmornicu najverovatnije došlo usled zapaljenja tečnog goriva odnosno visoko zapaljive smeše koja se koristi za ispaljivanje torpeda.

Ruski zvaničnici tvrde i da je eksplozija uništila dobar deo podmornice napravivši rupu popriličnog prečnika na jednom od njenih zidova. Potpredsednik ruske vlade Ilja Klebanov u nedelju je rodbini mornara "Kurska" saopštio i da je poslednji realan rok u kojem je bilo nade za njihov spas istekao i da njihovi najbliži verovatno više nisu među živima.

"Pod normalnim pritiskom u podmornici, posada bi mogla da preživi do 22. avgusta, ali, pritisak od 10 kilograma, izazvan nesrećom, prema našim procenama, to ne bi omogućio", izjavio je Klebanov, ocenjujući kao "čisto teoretskom" mogućnost da su neki mornari mogli da prežive tu katastrofu.

Do naglog preokreta u stavu ruskih vojnih vlasti došlo je skoro istog dana kada su se ruskim spasilačkim timovima na licu mesta pridružile britanska i norveška ekipa.

Još u subotu ujutro, ruska Severna flota je saopštila da je ponovo uhvatila nekoliko zvučnih signala s "Kurska", ali objašnjenja ko bi mogao da ih proizvede, pak, nije bilo.

"U podmornici verovatno postoji još 'džepova' u kojima se zadržao kiseonik, ali nade da je još neko živ više nema", rekao je Klebanov dodavši da će se operacije nastaviti dok god podmornica ne bude izvučena na površinu.

Sekretar odbrane SAD Vilijam Koen demantovao je navode da je u nesreću "Kurska" umešana ijedna američka podmornica i rekao da su SAD spremne da pomognu u spasavanju.

S. Đ. P.

 

Plan spasavanja

Norveški ronioci ponovo su se u nedelju ujutro spustili do mesta katastrofe kako bi ispitali da li ima mogućnosti da se britanski batiskaf "LR-5" spoji s jednim od standardnih otvora na "Kursku", prenosi Tanjug. Ruski, britanski i norveški eksperti su još tokom pretprošle noći odlučili u prvobitne spasilačke planove unesu izvesne korekcije. Prva izmena jeste da u akciju prvo stupe norveški ronioci, a ne najavljivani britanski podvodni robot "Skorpion". Odlučeno je da ni pripremna snimanja ne budu poverena "Skorpionu", nego norveškom analognom robotu-manipulatoru, koji nema ime, ali koji može da obezbedi tačniji video-zapis spoljašnosti "Kurska". Tek potom će biti primenjen "Skorpion" koji poseduje snažne hidrauličke rezače za pročišćavanje pristupa britanske mini-podmornice otvorima "Kurska". Kad se prolaz obezbedi, norveški ronioci i posada britanskog "LR5" zajednički će pokušati da na otvor za spasavanje na repnom delu "Kurska" hermetički pripoje takozvani "rukav" mini-podmornice, kojim je moguće ispumpati vodu i izjednačiti pritisak. Istim tim "rukavom" biće ostvarena i evakuacija mornara iz "Kurska", ako su živi.

Jedan član posade u komori sa vazduhom?

MOSKVA (Beta-Rojters) - Norveški ronioci koji su došli do ruske podmornice "Kursk" na dubini od 108 metara u Barencovom moru veruju da se u vazdušnoj komori nalazi čovek, objavila je ruska državna televizijska stanica RTR.

O stanju čoveka se za sada ništa ne zna i veruje se da je pokušao da pobegne iz podmornice u trenutku kada se dogodila nesreća, preneo je reporter RTR-a koji se nalazi na palubi krstarice na mestu nesreće.


vesti po rubrikama

^svet

17:53h Uoči serije čuvenih "predsedničkih" TV duela u SAD
18:08h U Čečeniji održani izbori za predstavnika u Dumi
18:24h Hajka Izraela i SAD na neposlušnog američkog obaveštajca
19:21h Njujork: Protesti američkih muslimana
23:02h Ruski zvaničnici potvrdili strahovanja rodbine 118 mornara "Kurska"
   


     


FastCounter by LinkExchange