[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 21. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

20. Aug 2000 16:33 (GMT+01:00)

Jovan - Joca Šurbatović, istaknuti "Delija", o utakmici Crvena zvezda - Dinamo u sredu

Mir s policijom, "rat" Dinamu

Navijači apeluju da policija ne ulazi na "sever". Šuška se o dolasku predsedničkog kandidata Vojislava Mihailovića na "sever". Hoće li MUP preventivno uhapsiti vođe "Delija"?

Crvena zvezda u sredu igra revanš meč kvalifikacija za Ligu šampiona s kijevskim Dinamom, ali je pažnja javnosti mnogo više usmerena ka mogućim dešavanjima na "severu" "Marakane".

Posle obračuna s policijom tokom susreta s gruzijskim Torpedom, u javnosti se sve više pominje mogućnost novog obračuna "plavaca" i "delija". Tome u prilog ide i najava komesara za bezbednost FSJ Koste Vukovića na konferenciji za novinare da će se tribine prazniti ukoliko navijači budu skandirali i pevali političke parole i pesme. Kako su "delije" poznate po svom antirežimskom stavu i stalnom skandiranju "Spasi Srbiju i...", može se desiti da utakmica s Dinamom bude prva provera novog "kursa".

Očekuje se takođe, bar tako se šuška u navijačkim kuloarima, da će pojedinim liderima Zvezdinih tifoza biti onemogućen ulazak na stadion, te da će noć pred meč biti pohapšeni. Iz političkih krugova, pak, najavljuje se dolazak nekih predsedničkih kandidata, recimo Vojislava Mihailovića na tribine kako bi pokušali da uberu poene u svojoj kampanji.

Jovan - Joca Šurbatović, dugogodišnji portparol "delija", istaknuti član "zvezdaškog" navijačkog klana, objašnjava da će se crveno-beli "pametno postaviti u celoj situaciji".

- U svakom slučaj događaji na utakmici s Torpedom bili su neprijatni i nepotrebni. Naša želja je da Zvezda konačno uđe u Ligu šampiona, da se vrati u Evropu i stoga smatramo da susret s Dinamom treba da prođe u najboljem mogućem redu, i da svi pomalo zaboravimo na nesporazume - kaže Šurbatović.

Uefa blagonaklona

Činjenicu da Uefa deluje blagonaklono prema Crvenoj zvezdi, jer je nije kaznila zbog nereda na utakmici s Torpedom, mnogi tumače kao "mek" stav zbog antirežimskih skandiranja "delija".
- Pa mi nismo povredili pravila, nijedno pirotehničko sredstvo nije palo na teren... Ne mislim da je Uefi nešto posebno stalo do "delija"- kaže Šurbatović.

Političke tenzije koje generalno postoje među narodom prenele su se i na stadion šampiona Jugoslavije.

- Ušli smo u takvo društveno stanje gde narod teško živi, zakoni ne vladaju ovom zemljom, tako da građanstvo koje je gladno ne može da ćuti. Političke parole koje se izvikuju na severu stadiona nisu plasirane od strane vođa navijača već to dolazi spontano. Ljudi se okupe u velikom broju i izražavaju naglas svoje nezadovoljstvo stanjem u društvu. Mi smo kao navijačka grupa poznati po tome da nas niko ne može kontrolisati, a možda to neko želi ali neće mu uspeti - priča sagovornik "Glasa".

Šurbatović apeluje na policiju da ne ulazi na severnu tribinu jer će samo stvoriti bespotrebne tenzije. Policija u kompletnoj opremi počela je da ulazi na tribinu tek odskora.

- To je totalno kontraproduktivno. Ti policajci koji usred leta nose onu borbenu opremu samo iritiraju narod. Dešava se da silazite stepeništem na kome oni stoje i ako se malo duže zadržite, odmah dobijete pendrek. Naše je prirodno pravo da se branimo i bez obzira na sve nećemo dozvoliti da nas neko teroriše.

Kakav oni to red održavaju? "Delije" stanje na "severu" mogu da kontrolišu sami. Ako je razlog ulaska na tribinu verbalni delikt, onda to govori sve o našoj policiji i ljudima koji njom upravljaju. Pesme protiv režima niti možemo, niti želimo da sprečimo. To su poruke naroda. Mi zaista jesmo antirežimski i antijugoslovenski raspoloženi, ali je poznato da kao grupa nismo podržali nijednog političkog lidera. Uzvikivanja liderima stranaka možemo da sprečimo, i sprečićemo ih ukoliko do toga dođe - kaže Šurbatović.

"Delije" će na stadion, objašnjava, doći kao i na svaku drugu utakmicu, spremni da bodre Zvezdu do pobede.

- S naše strane provokacija neće biti. Sve naše želje su usredsređene na teren. Niko ne razmišlja o nekoj eventualnoj osveti. Ako neko krene na nas, to će biti tragedija, i ne želimo da o takvim stvarima razmišljamo. Ukoliko neko krene da nas maltretira, mi navijače ne možemo da sprečimo da uzvrate - zaključuje Joca Šurbatović.

TEKST I FOTO: D. PETROVIĆ

 

Džaja čist

- Poznajem dobro situaciju u FK Crvena zvezda i mogu reći da je uprava na čelu s Draganom Džajićem čista, nema tu nekog upliva politike. "Delije" su dobile mesto u Upravnom odboru ali ga mi, iz određenih razloga koje ne bih pominjao, za sada ne koristimo. Ipak zahvalni smo im na pozivu - kaže sagovornik "Glasa".


vesti po rubrikama

^reportaža

16:33h Joca Šurbatović, istaknuti "Delija", o utakmici Crvena zvezda - Dinamo
17:08h Izgradnja parohijskog doma u Prokuplju izazvala neviđen skandal
17:19h Strane reči sve češće u našoj komunikaciji: Budi kul i samo strejt
18:21h Banderas ne priznaje da je imao ljubavni izlet s glumicom Anđelinom Džoli
   


     


FastCounter by LinkExchange