[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 21. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

20. Aug 2000 17:35 (GMT+01:00)

Sedam i po decenija posle objavljivanja, postavlja se pitanje

Da li je Getsbi bio crnac?

Ficdžerald je opisao Džeja Getsbija kao svetloputog crnca koji je mogao da prođe kao belac. Izraz dubokog razumevanja za mešanje crnaca i belaca

Roman Frensisa Skota Ficdžeralda (1896-1940) "Veliki Getsbi" oduvek je pokretao brojna pitanja. Danas, 75 godina posle njegovog objavljivanja, jedan profesor književnosti postavlja novo pitanje: da li je Getsbi bio crnac? Naravno, ima i spreman odgovor: "Jeste".

"Ficdžerald je opisao Džeja Getsbija kao svetloputog crnca koji je mogao da prođe kao belac", tvrdi Karlajl V. Tompson, profesor na odseku za jezike, književnost i filozofiju koledža Medgar Evers u Bruklinu. Zašto je on to uradio? "To je izraz Ficdžeraldovog dubokog razumevanja za mešanje crnaca i belaca."

Tompson u knjizi nalazi mnoštvo dokaza za svoju tvrdnju. Najvažniji su: Getsbi nosi kratko podšišanu kosu; on poseduje 40 jutara zemlje i vilu, a ne 40 jutara zemlje i predionicu pamuka; promenio je svoje ime iz Gets u Getsbi, što su često radili crnci koji su, želeći da prođu kao belci, hteli da započnu novu budućnost; Getsbi u knjizi kaže da su mu svi u porodici mrtvi. "Reč 'mrtav' je značajna zbog toga što ti svetloputi crnci koji izgledaju kao belci postaju simbolično mrtvi za svoje porodice", napisao je Tompson u referatu pod naslovom "Tragični crni "Bak": mimikrija Džeja Getsbija u Ficdžeraldovom 'Velikom Getsbiju'", koji je prezentovao na proletošnjoj književnoj konferenciji u Čarlstonu.

Na pitanje da li je ovu ideju izneo poznavaocima Ficdžeraldovog dela, Tompson je odgovorio: "Nisam želeo da ih preplašim. Na izvestan način mogli bi da budu uvređeni. Ovo delo nije ozbiljno proučio nijedan crni naučnik. Za to je potreban crnac koji dobro poznaje istoriju i folklor Afroamerikanaca i koji je upućen u znakove rasne mimikrije. Istraživači su listom ubeđeni da Getsbi nije bio crnac. Uostalom, u filmu ga je igrao Robert Redford."

Tompson smatra da rasno pitanje čini centralnu narativnu tenziju romana koji smešta u istorijski kontekst koji je imao naboj rasnog sukoba - "Getsbi" je objavljen šest godina posle "krvavog usijanog leta 1919, kada je Kju-Kluks klan bio na vrhuncu i kada je imigrantima afričkog porekla zabranjen ulazak u SAD". Kada Ficdžerald kaže da je Getsbi bled, kao u sceni kada on prvi put posle pet godina sreće Dejzi, pa je "bled kao smrt", Tompson u tome vidi dokaz "nedefinisanog rasnog identiteta".

U akademskim krugovima, čitanje teksta na novi način poznato je kao "problematizovanje". "Ljudi jednostavno žele da u klasičnim delima pročitaju nešto originalno, novo i potpuno odvojeno od autorovih namera", ovako je Tompsonovu ideju protumačio Čarls Skribner III, čija je porodična firma bila izdavač Ficdžeraldovog romana 1925. "Mislim da je ideja smešna. U Ficdžeraldovoj dokumentaciji, konceptima, njegovoj korespondenciji sa urednikom, nema ničega što bi dalo bilo kakvu verodostojnost ovakvom tumačenju 'Velikog Getsbija'."

Skribner ipak u ovome vidi i nešto dobro: "Ako to zagolica ljude da čitaju ovog klasika, biće odlično. Pedagoški je to izvanredno. Ova analogija se može upotrebiti za bavljenje nekim temama iz 'Getsbija' - o tome kako autsajder pokušava da postane insajder, o čoveku koji je sam sebe izmislio. Ali, molim vas, nemojte tvrditi da je Ficdžerald namerno hteo da to bude faktografska osnova njegovog romana."

J. P.


vesti po rubrikama

^kultura

16:06h U subotu uveče svečano završen 14. festival Grad teatar Budva
16:18h Proglašenjem pobednika završen 24. festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji
16:27h Bogdan Diklić snimio prvi film s kolegama iz "bivše" zemlje
16:47h "Rolingstounsi" u Vukovaru?
17:09h Dugoprugaš Pavo Nurmi kao junak opere
17:35h Da li je Getsbi bio crnac?
   


     


FastCounter by LinkExchange