[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 21. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

20. Aug 2000 16:18 (GMT+01:00)

Proglašenjem pobednika završen 24. festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji

Još jedan trijumf "Nebeske udice"

Prva nagrada pripala Đorđu Milosavljeviću, druga Predragu Perišiću za "Senke uspomena", a treća Gordanu Mihiću za "Ranjenu zemlju"

VRNJAČKA BANJA - Scenario filma "Nebeska udica" predstavlja najkoherentnije napisano filmsko štivo koje govori o dramatičnim događanjima iz prošle godine, o agresiji NATO na našu zemlju i koje osvetljava želju grupe mladih ljudi da nađu smisao opstanka u donkihotovskom naporu suprotstavljanja apsurdu rata - kaže se u obrazloženju žirija 24. festivala filmskog scenarija koji je scenariju Đorđa Milosavljevića, (koscenarista Srđan Koljević) za film "Nebeska udica" u režiji Ljubiše Samardžića dodelio prvu nagradu.

Žiri u kome su radili Radomir Putnik, Goran Petrović i Igor Bojović drugu nagradu dodelio je scenariju filma "Senke uspomena" (režija Predrag Velinović), "Nostalgičnoj priči Predraga Perišića" o glumcu koji na zalasku karijere ponovo biva suočen sa dvojstvom života i umetnosti, uviđajući nedovoljnost samo jednog vida postojanja. Treća nagrada je pripala Gordanu Mihiću za "Ranjenu zemlju" (režija Dragoslav Lazić).

"Isečak iz kaleidoskopa slika minulog rata s osloncem na portretisanju brojnih likova iz naše okoline i pohvali njihovom vitalizmu".

Specijalna nagrada pripala je Lazaru Ristovskom za poetski pristup u "Belom odelu" kojim se suprotstavlja nasilnoj komercijalizaciji i holivudizaciji domaćeg filma. Dobitniku prve nagrade pripalo je 15.000 dinara, druge 12.000, treće 10.000, a lauretu specijalnog priznanja 8.000 dinara.

Žiri kritike (Marina Đurašković, Vesna Milivojević, Srđan Vučinić) dodelio je nagradu za najbolji film "Nebeskoj udici" humanoj priči o načinima preživljavanja u vreme NATO bombardovanja, koja uprkos nekim dramaturškim nedostacima opstaje kao najcelovitije ostvarenje u ovogodišnjoj produkciji. Igrajući košarku sa svojim junacima autori su potvrdili da je reč o verovatno jedinoj disciplini u kojoj možemo parirati ostatku sveta (bar u prvom poluvremenu)".

Tatjana Lukjanova i Predrag Tasovac dobili su zlatnike s likom Cara Konstantina za doprinos Festivalu.

Tako je okončan Festival scenarija u čijem je glavnom programu prikazano pet filmova, a nagrađeno četiri. Bez priznanja je ostala samo "Tajna porodičnog blaga".

V. Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

16:06h U subotu uveče svečano završen 14. festival Grad teatar Budva
16:18h Proglašenjem pobednika završen 24. festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji
16:27h Bogdan Diklić snimio prvi film s kolegama iz "bivše" zemlje
16:47h "Rolingstounsi" u Vukovaru?
17:09h Dugoprugaš Pavo Nurmi kao junak opere
17:35h Da li je Getsbi bio crnac?
   


     


FastCounter by LinkExchange